Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçak Dağımsı bayırımsı 1

özdemir murat

• 160
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Diyarbakır
İlk bıçak Dağımsı bayırımsı 1
« : 06 Kasım 2018, 16:29:24 »
Bazı metarulijik problemler, hatalar, malzeme eksikliği, acemiliklerden ve en önemlisi hanım korkusundan dolayı 10 günde ancak bitirebildim. Sonuçta bol kozmetik hatalı bir bıçak oldu.
 Bilgi paylaşımlarından dolayı forumda emeği geçen herkese  teşekkür ediyorum.
 Özellikler;
Çelik ck60 4mm hazır ham profil mehmet marangoz
Ağız açma; eğe rampası ile, ilk ağız 16 derece 1 mm ye kadar inildi.
Isıl işlem ytong ocak + 2x30 dak 200 derece meneviş.
Namlu perdah 600 kum.
Pimler 4mmx2 + 8mm mozaik pim m.marangoz.
Sap: maun 1200 kum, bitiriş vazelin.
Bileme açısı 30 derece.
Karartma yüzde 1.7 HCL cözeltisi.
Namlu 11.5 cm kabze 11cm
Ağırlık 228 gr

« Son Düzenleme: 06 Kasım 2018, 16:49:52 Gönderen: özdemir murat »

mehmet_

• 1011
Ynt: İlk bıçak Dağımsı bayırımsı 1
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2018, 17:02:40 »
Pim deliklerinin etrafındaki çatlaklar dışında pek bir hata göremedim. Ki onlar da biraz daha zımpara ile giderilebilir. Gayet güzel olmuş, elinize sağlık!
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

özdemir murat

• 160
« Yanıtla #2 : 06 Kasım 2018, 17:22:57 »
Teşekkürler mehmet hocam. Matkabın çıkış tarafı daha fazla çatladı, yüksek devir düşük baskı ile delmiştim halbuki, nasıl çözebilirim bu problemi? Elde zımpara için 2-3 mm yedirmek ciddi sorun.

Kadri Engin

• 138
  • http://www.kadriengin.com/
  • Meslek: Bilgisayar programcısı ( Kısaca Bilgisayarcı :) )
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #3 : 06 Kasım 2018, 18:07:55 »
Elinize saglik ilk bicak icin gayet guzel cikis deliklerinin patlamamasi icin deldiginiz ahsabin altina kullanmadiginiz baska bi ahsap daha koyarsaniz cikis deliklerinde sorun olmayacaktir ben oyle yapiyorum.
Bismillah her hayrın başıdır

özdemir murat

• 160
« Yanıtla #4 : 06 Kasım 2018, 18:21:50 »
Teşekkürler kadir hocam. Alttaki ahşabıda işkence ile sıkmam lazım sanırım. Ahşap geçişini anlamamalı matkap. Tek parça olarak algılamalı.

Şaban Kurt

• 1206
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2018, 18:51:22 »
Hocam öncelikle eline sağlık ilk bıçağa göre çok iyi iş çıkarmışsın yaptıkça daha güzel işler ortaya çıkacaktır devam et.
Gendarmerie Special Operation...

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #6 : 06 Kasım 2018, 19:29:23 »
İlk bıçak için iyi bir sonuç,ellerinize sağlık.

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #7 : 06 Kasım 2018, 19:52:10 »
Elinize sağlık. Ilk bicak başkadır. Pim deliklerini altina ben de tahta koyarak deliyorum. Karartma isleminde bir sikinti var bence ama. Biraz paslanma var gibi. Bende de olmuştu ilk karartmalarimda. Şimdi asitten çıkarınca hemen suya tutuyorum ve kendi haline kurumasını bekliyorum. Sonra da biraz namluyu ısıtıp, soğuduktan sonra da pasta yapıyorum.  Daha düzgün oluyor. Ama bu karartma işinde  çok iyi olan ustalar var tabi. Onların tavsiyeleri daha etkili olabilir.
Saygılarımla...

Vuqar aliyev

• 363
  • Meslek: Bicakci
  • Yer: Azerbaycan baku
« Yanıtla #8 : 06 Kasım 2018, 20:12:58 »
Guzel olmus kardesim ellerine saglik kabzayi demir icin olan matkapla delme tahta matkapiyla delsen iyi olur kardesim buda kabzada cikinti yapmaz
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

Vuqar aliyev

• 363
  • Meslek: Bicakci
  • Yer: Azerbaycan baku
« Yanıtla #9 : 06 Kasım 2018, 20:14:27 »
Guzel olmus kardesim ellerine saglik kabzayi demir icin olan matkapla delme tahta matkapiyla delsen iyi olur kardesim buda kabzada cikinti yapmaz
ilk bicak olarak cok guzel cikmis
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

özdemir murat

• 160
« Yanıtla #10 : 06 Kasım 2018, 20:24:57 »
Hocam öncelikle eline sağlık ilk bıçağa göre çok iyi iş çıkarmışsın yaptıkça daha güzel işler ortaya çıkacaktır devam et.
Teşekkürler şaban hocam.
İlk bıçak için iyi bir sonuç,ellerinize sağlık.
Sağolun zafer bey.
Elinize sağlık. Ilk bicak başkadır. Pim deliklerini altina ben de tahta koyarak deliyorum. Karartma isleminde bir sikinti var bence ama. Biraz paslanma var gibi. Bende de olmuştu ilk karartmalarimda. Şimdi asitten çıkarınca hemen suya tutuyorum ve kendi haline kurumasını bekliyorum. Sonra da biraz namluyu ısıtıp, soğuduktan sonra da pasta yapıyorum.  Daha düzgün oluyor. Ama bu karartma işinde  çok iyi olan ustalar var tabi. Onların tavsiyeleri daha etkili olabilir.
Saygılarımla...
Saygılar bizden emruhu hocam, tekrar zımparayıp forumda bi araştırma yapacağım, mutlaka ustalar bu işin optimum dercesini bulmuştur.

Sağol vulqar kardeş, teşekkür ettim. ufak delikler ahşap ucu ile kalın olan metal ucu ile delindi ikisinde de çatladı, belkide maun ağacı kabze için kötü bir seçim. . Bir daha ki sefere altına tahta destek ile ceviz ağacı deneyeceğim.

Kadri Engin

• 138
  • Meslek: Bilgisayar programcısı ( Kısaca Bilgisayarcı :) )
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #11 : 06 Kasım 2018, 22:41:59 »
Teşekkürler kadir hocam. Alttaki ahşabıda işkence ile sıkmam lazım sanırım. Ahşap geçişini anlamamalı matkap. Tek parça olarak algılamalı.

Rica ederim ne demek. Mengeneye gerek yok önemli olan matkap yukarıdan yük bindirdiğinde uç karşıya bikerette çıkmasın karşı direnç olsun altında tahta olunca matkap sanki delmeyi bitirmemiş de yarıda bırakmış gibi pürüsüssüz bir delik açacak sonra kabza malzemesini alttaki destek tahtasından kaldırdığınızda üstteki gibi sorunsuz bir delik elde edeceksiniz. Kolay gelsin
Bismillah her hayrın başıdır

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #12 : 08 Kasım 2018, 01:11:59 »
Elinize sağlık ilk bıçak için harika iş
on gün de iyi bir süre, tebrikler.

Menevişi uzun tutmanıza gerek yoktu
ck serisinde 2-3dk yeterlidir. Basitçe
hardal sarı rengini sırtta görünce (ağza
indirmeden) suya basabilirsiniz. Ama ck
serisinde meneviş moru bayağı yumuşatır.
Paslanma direncinin en etkili yolu ince
perdahtır, peşinden karartma güçlendirir.
Sonrasında deri ile ovuşturup parlatırsanız
çok daha güçlendirir.
Bir sonraki işte sapın namluya yakın bitişinde
daha dikkat, acele etmeden.
Kolay gelsin

özdemir murat

• 160
« Yanıtla #13 : 08 Kasım 2018, 04:00:21 »
Teşekkürler şeref hocam. Yumuşaklık kafama takılmıştı, ısıl işlemden sonra  2. ağız kolay açıldı 1 mm kalınlıktaydı. Demek ki sebebi uzun menevişmiş. Namlu kabze arası beni rahatsız etti ama yapıştırmış bulundum birkere. Yazınız motivasyonumu artırdı, yarın yeni bi bıçağa başlayayım.  :2up saygılar.

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #14 : 08 Kasım 2018, 10:39:13 »
Elinize sağlık ilk bıçak için harika iş
on gün de iyi bir süre, tebrikler.

Menevişi uzun tutmanıza gerek yoktu
ck serisinde 2-3dk yeterlidir. Basitçe
hardal sarı rengini sırtta görünce (ağza
indirmeden) suya basabilirsiniz. Ama ck
serisinde meneviş moru bayağı yumuşatır.
Paslanma direncinin en etkili yolu ince
perdahtır, peşinden karartma güçlendirir.
Sonrasında deri ile ovuşturup parlatırsanız
çok daha güçlendirir.
Bir sonraki işte sapın namluya yakın bitişinde
daha dikkat, acele etmeden.
Kolay gelsin
+1
Elllerinize sağlık .. Şeref ustanın söylediklerine katılmakla (özellikle balçakla ilgili kısım) beraber güzel bir çıkarmışsınız.  :2up
 Şeref bu arada sana da teşekkür ederim , karartmadan sonra deri ile ovmayı öğrenmiş oldum sağolasın..

erydn

• 162
  • Eray-1983
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya(DENİZLİ)
« Yanıtla #15 : 08 Kasım 2018, 10:45:09 »
Ellerinize sağlık devamını görmek iyi olacak.  :2up Pim deliği açmak için alta koyduğunuz ağaç bence yumuşak dokulu olmasın, benzer bir hata da ben yapmıştım. Kabza ağacının sert, alt desteğin yumuşak oluşuna yormuştum.

özdemir murat

• 160
« Yanıtla #16 : 08 Kasım 2018, 17:27:10 »
Teşekkürler, daha kibar bir modele başladım, sanırım 10 güne kadar o da hazır olur, tüm yorumları dikkate alacağım, yardımlarınız için tekrardan teşekkürler.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #17 : 08 Kasım 2018, 19:08:38 »
Elinize sağlık Murat ustam bence guzel bıçak olmuş lakin bir kaç hata yapilmis Şeref ustanin da belirttigi gibi ck serisi menevisde hızlı yumuşuyor biraz. Mennevis süresini kısa tutun hatta mümkünse  mutfak ocağında dikkatli bir şekilde yapın. Bir de 1 mm ağız kalınlığı biraz fazla gibi. Zaten bıçağı biledikce ağız geri çekilip kalınlaşır. Tekrar elinize ve emeğinize sağlık devamini dilerim
Beni bu guzel havalar mahvetti

özdemir murat

• 160
« Yanıtla #18 : 08 Kasım 2018, 22:04:38 »
Elinize sağlık Murat ustam bence guzel bıçak olmuş lakin bir kaç hata yapilmis Şeref ustanin da belirttigi gibi ck serisi menevisde hızlı yumuşuyor biraz. Mennevis süresini kısa tutun hatta mümkünse  mutfak ocağında dikkatli bir şekilde yapın. Bir de 1 mm ağız kalınlığı biraz fazla gibi. Zaten bıçağı biledikce ağız geri çekilip kalınlaşır. Tekrar elinize ve emeğinize sağlık devamini dilerim
Teşekkür ettim yunus hocam, est. ustalık ne haddime. 1mm işini ısıl işlemde çatlama patlama olmasın diye bıraktım, aslında 0.5 mm deniyordu ama işi şansa bırakmak istemedim 3 günde bir yüzü açtığım için kıyamadım. Ama şu an başladığım bıçakta ağızı tam açıp 3-5 eğe darbesi ile hafiften körleyeceğim. Sefa hocanın ağız açma tekniğini kullandım bugün, 2 saatte bir yüz açıldı sayılır. Hatta diğer yüze yuvarlak eğeyi izlerini daha sık açıp 1 saate düşürmeyi planlıyorum. İlk menevişlemeyi fırında yapmıştım, bu sefer sizin ve şeref beyin dediği gibi ocakta yapacağım. Pim delikleri ve balçak kısmındaki uyarılarıda dikkate alınca bu sefer güzel bişey çıkar umamarım.