Umarım fotoğraflar sorunsuz görünebiliyordur.
3 Boyutlu baskı ve Ponoko.com
Fotoğraftaki ponoko.com sitesine yapımı için sipariş verebileceğiniz ürünlere örnek.
Ponoko tasarımınızı dünya çapındaki 5 fabrikadan birinde ürettirebileceğiniz bir online lazer kesimci-basımcı idi. Son girdiğimde tabii. Bu gün yeniden siteye girince artık 3 boyutlu baskı da yaptıklarını gördüm.
Bu tip bir cihazı göreli galiba 13-14 yıl oluyor ama bu cihazlar normalde çok az sayıda kurumda bulunan, çok pahalı nesneler. Bunu zamanında Siemens'te mi görmüştüm ne?
2 boyutlu baskı matbaanın ya da evdeki printerimizin yaptığı şey iken 3 boyutlu printer ise gerçek nesneleri üretir. Bu makineler genelde prototip üretmek için kullanılır. Tek olarak üretmek gereken karmaşık nesneler için bunlar kullanılır. Yazıcı bir zemin üstüne üstüste katlar halinde materyal püskürtür. Bu materyal yazıcı kafasının bulunduğu yere göre ya sizin ürününüzü oluşturan materyali yada geçici dolgu maddesidir.
Alttaki resimde katlar biraz belli oluyor. Farkettiyseniz eş yükselti eğrileri gibiler.

Bunun gibi karmaşık bir nesneyi başka neyle üretebiliriz acep?

Bu sitede iki boyutlu nesneler de yaptırmak mümkün. Yani farklı maddelerden plakaları kesip lazerle yakabiliyorlar. Örneğin kendinize bir cetvel kestirip üzerine de rakamları ve çizgileri çizdirebilirsiniz. Gerçi ufku geniş bir örnek olmadı ama zaten iyi örnekleri siteye bakıp görebilirsiniz.

(3B)

Daha fazla bilgi için bkz.
http://www.ponoko.comNOT: Yurt dışından siparişlere ağır sınırlamalar gelmişken benim bu yaptığımda ağız sulanbdırmaktan başka bir şey değil. Kusura bakmayın.