Bıçak Sanatı - Forum

oooof of :)

a.kemal

• *
  • 13
  • Yer: izmir
oooof of :)
« : 28 Ağustos 2017, 00:06:09 »
Tekrar merhaba değerli dostlar, üstadlar...
Bir konu açmıştım *bilemede son aşama* başlığıyla, bir seneyi geçmiş ama ben hala aynı yerden ileri bir adım ileri atamadım be dostlar...
Ufaktan hatırlatayım ben ahşap oyma (chip carving) yapıyorum. Kullandığım bıçaklar Pfeil, two-cherries , civa çeliği ve birde hss torna kaleminden kendi yaptığım bir kaç bıçak...
Dostlar malum bıçak ne kadar keskin, yapılan iş de bir o kadar temiz ve keyifli...

Peki bıcaklarım ne kadar keskin?
Mesela koldaki kılları sorunsuz geriye ve ileriye doğru kesebiliyorum, bıçakların ağzı bütünüyle kağıdı da gayet sorunsuz kesiyor , tırnağıma kendi ağırlığı ile bıraktığımda kayma yapmıyor...

Ben mi abartıyorum bilemiyorum ama bu kadarı bana yetmiyor arkadaşlar. İstiyorum ki bir elimle saç kılını tutayım diğer elimde bıçak, kılı havada kendi ağırlığı ile her dokunuşta ve heresinde kesebilsin. Yani ah be, ne deyim bilemedim ki 2 senedir buna uğraşıyorum 3 - 5 kez başarabildim. O da artık tesadüf müdür , şans mıdır bilemedim :)
Dostlar forumda konuşulan her konuyu okudum denedim , o kısma tekrar tekrar girmeye gerek var mı bilmiyorum.
( Shapton 8.000 ya da 10.000 grit su taşları veya DMT dia-sharp hariç , param olsa onları da denerdim : )

Ben abatıyor muyum ya da biyerde hata mı yapıyorum ? işin içinden çıkamadım...

Bahsettiğim keskinliği heresinde yakalayabilen dostlar var mı ? Varsa lütfen gelsin ve bu konuya bir açıklık getirelim...
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2017, 00:22:47 Gönderen: a.kemal »
Limiti koyan zihindir...

roger

• **
  • 67
  • Meslek: serbest meslek
  • Yer: ankara
Ynt: oooof of :)
« Yanıtla #1 : 28 Ağustos 2017, 00:52:51 »
Tekrar merhaba değerli dostlar, üstadlar...
Bir konu açmıştım *bilemede son aşama* başlığıyla, bir seneyi geçmiş ama ben hala aynı yerden ileri bir adım ileri atamadım be dostlar...
Ufaktan hatırlatayım ben ahşap oyma (chip carving) yapıyorum. Kullandığım bıçaklar Pfeil, two-cherries , civa çeliği ve birde hss torna kaleminden kendi yaptığım bir kaç bıçak...
Dostlar malum bıçak ne kadar keskin, yapılan iş de bir o kadar temiz ve keyifli...

Peki bıcaklarım ne kadar keskin?
Mesela koldaki kılları sorunsuz geriye ve ileriye doğru kesebiliyorum, bıçakların ağzı bütünüyle kağıdı da gayet sorunsuz kesiyor , tırnağıma kendi ağırlığı ile bıraktığımda kayma yapmıyor...

Ben mi abartıyorum bilemiyorum ama bu kadarı bana yetmiyor arkadaşlar. İstiyorum ki bir elimle saç kılını tutayım diğer elimde bıçak, kılı havada kendi ağırlığı ile her dokunuşta ve heresinde kesebilsin. Yani ah be, ne deyim bilemedim ki 2 senedir buna uğraşıyorum 3 - 5 kez başarabildim. O da artık tesadüf müdür , şans mıdır bilemedim :)
Dostlar forumda konuşulan her konuyu okudum denedim , o kısma tekrar tekrar girmeye gerek var mı bilmiyorum.
( Shapton 8.000 ya da 10.000 grit su taşları veya DMT dia-sharp hariç , param olsa onları da denerdim : )

Ben abatıyor muyum ya da biyerde hata mı yapıyorum ? işin içinden çıkamadım...

Bahsettiğim keskinliği heresinde yakalayabilen dostlar var mı ? Varsa lütfen gelsin ve bu konuya bir açıklık getirelim...

Yurt dışında mükemmel keskinliği yakalamk için 30 bin grite kadar gidenler var sen düşün,tabi bu taşlar hem buralarda yok ve olsa dahi çok pahalı.Yani zımparaylada bir yere kadar diye düşünüyorum,sen ne kullanıyorsun taş olarak 

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #2 : 28 Ağustos 2017, 11:20:12 »
Kemal abi merhabalar
Ben de amatörce oyma yapmaya çalışıyorum.
Bu sorun bence açıdan kaynaklanıyor. Çoğu ıskarpela
kalın açıyla müşteriye sunuluyor. Ben aldığım seti
önce 20-18 derece gibi ağız açıp biledim, güzel oldu.
Ancak çabuk körelip çapak yapınca ağız kısmına
tekrar su verdim. Şimdi gayet iyi. Kıl olayına gelince
20 derece ağızda bahsettiğiniz kıl olayı zor, zaten ne
kadar gerek var ki, sonuçta tokmak ve el darbeleriyle
çalışıyor.

a.kemal

• *
  • 13
« Yanıtla #3 : 28 Ağustos 2017, 19:31:54 »
Merhaba siz yanlış anladınız sanırım ben ıskarpelalardan değil çentik oyma bıçağından söz etmiştim. Yani herhangi bir darbe veya tokmak kullanmıyorum. Çift yönden tek bir açı ile biliyorum  biliyorum ölçmedim ama tahminim 15 - 18 civarı bir açıyla. Yani bir açı sorunu olduğunu tahmin etmiyorum.
en son 3000 zımparayı sulu kullandıktan sonra, honlama işlemlerinin her türlüsünü denedim ama malesef istediğim o keskinliğe ulaşamıyorum. Tekrar belirtmek istiyorum bıçağım  aslında gayet ciddi bir keskinliğe ulaşıyor. İşimi de görüyor. Ama yabancı sitelerde görüyoruz ki , adamlar soğan zarı kadar kesikler atabiliyorlar ahşaba. Bu neden olmasın , biz neden yapmayalım ?

Bahsettiğim baskısız havada kıl kesebilecek kadar bilemeyi heresinde başarabilen üstadlar varsa lütfen bekliyoruz , bu konuya bir açıklık getirelim...
Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2017, 19:33:58 Gönderen: a.kemal »
Limiti koyan zihindir...

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #4 : 28 Ağustos 2017, 20:17:19 »
Deri masat yapıyomusun?
Ben kurban bıçağında yaptım o kıl olayını
da oyma bıçağında nasıl olur bilemiyorum.

a.kemal

• *
  • 13
« Yanıtla #5 : 28 Ağustos 2017, 21:13:43 »
Arkadaşlar özür dileyerek ve affınıza sığınarak söylüyorum , yazmak için yorum yazmayın ya...
Limiti koyan zihindir...

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #6 : 28 Ağustos 2017, 21:26:26 »
Arkadaşlar özür dileyerek ve affınıza sığınarak söylüyorum , yazmak için yorum yazmayın ya...
Yardımcı olmaktı niyetimiz ama neyse tamam yazmayız artık.
Kolay gelsin

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #7 : 28 Ağustos 2017, 23:02:14 »

Bu ne şimdi ??? Kemal bey burası forum, bir şeyler yazılacak  çizilecek ki sonuca ulaşılsın !!! Siz forum ruhunu anlamamışsınız anlaşılan  :-[    Şeref kardeşimiz kendi deneyimleri ile size yardımcı olamaya çalışıyor biraz hoş görü ve kibarlık iyi olurdu ...

Yardımcı olmaktı niyetimiz ama neyse tamam yazmayız artık.
Kolay gelsin

Sen aldırma Şeref kardeşim bu forum nice Kemaller gördü, geldiler ve geldikleri gibi de gittiler  ;)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #8 : 29 Ağustos 2017, 00:41:47 »
Kemal bey bu tutumunuz hiç hoş olmamış, Şeref kardeşim bu forumun diger üyeleri gibi en iyi niyetli ve en kibar üyelerinden biridir, ne demek "yazmış olmak icin yazmayın" siz degilmiydiniz daha önceki açtığınız konularda kimse cevap yazmayacak mi diye hayıflanan! Şimdi size yardımı dokunur ya da dokunmaz ama iyi niyetle yazılmış bir yoruma kabaca davranıp incitici bir şekilde konuşmak size yakışırsa tamam kardeşim bundan sonra sizin sorularınıza ben kendi adıma hiç bir şey yazmam. Bizlerde siz gibi burada sorularımızın cevaplarını arıyoruz ama kimseye "ya yazmış olmak için yazmayın" demedik diyemedik. İyi geceler vesselam...
Beni bu guzel havalar mahvetti

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #9 : 29 Ağustos 2017, 00:51:12 »
Tuhaf. Yardım isteyip sonra da yazmak için yazmayın demek. Yorum hiçbir işinize yaramasa bile nezaketen söylenmez bu.

a.kemal

• *
  • 13
« Yanıtla #10 : 29 Ağustos 2017, 02:26:21 »
Dostlar, benim amacım ne Şeref kardeşi kırmak, ne de forumda bir saygısızlık ve/veya kabalık yapmaktı. Öyle olsa söze özür dileyerek ve affınıza sığınarak diye başlamazdım bilmenizi istiyorum.
 Evet haddimi aşan , bize ve foruma yakışmayacak bir cümle kurmuşum. İnsanız ve hepimiz hatalarımız ile varız. Burda özellikle hepinizin içinde Şeref kardeşimden , sonra sizlerden ve forum yönetiminden özür diliyorum. Umarım başta Şeref kardeş olmak üzere, sizler de mazur görebilirsiniz.
Sevgi ve saygılarımla...
Limiti koyan zihindir...

a.kemal

• *
  • 13
« Yanıtla #11 : 08 Eylül 2017, 01:56:12 »
roger ; bende girit , super arkansas (makina takımdan almıştım) ve belçika (two cherries Belgian Crumb GR5) taşları var
Limiti koyan zihindir...

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #12 : 08 Eylül 2017, 02:38:40 »
bende birçok defa bu arkadaş gibi keskinliğe doymaz tatmin olmaz durumlara geliyorum  bıçağı yada kesici aleti taşa sürdükce  yeni yöntemler denedikçe keskinlik sıkıntı veren bir körlüğe gitti  biz ne kadar açıyı ve ağız yapısını değiştirsek te  bir an ayarı kaçınca  körelme oluyor tabiki bu körelme bize göre körelme bir başkası o kör dediğimiz bıçakla traş bile olabilir..ha birde videolarda seyrettiğimiz ahşabı sigara kağıdı gibi ince ve pürüzsüz kesen bıçaklara bende özeniyorum  ama o ahşaplar  çok yumuşak ve yontulmaya uygun ahşap   biz kuru söğüt kavak ve ıhlamur ağacını  örnek alalım  ben girit taşıyla bilediğim  bıçağı 2500 3000 kum zımpara kağıdıyla parlatıyorum çok ince zımparalar oto sanayide bulunuyor. evet çok fazla bilersem ağız açısı konveks oluyor  ve keskinlik istediğim gibi olmuyor  o yüzden yeniden  kaba ağız açıp biley yapıyorum  kulandıkça körelen bıçağı  deri masatla birkaç defa  tekrar keskin hale getiriyorum   taş kullanırsam  fazla bileylemeden kısaca 5+5 her iki taraf için yeterli sürtme sayısı.. uzun lafın kısası  biley yaparken  uzun süre bıçağı bozuyor.