Öncelikle hayırlı cumalar arkadaşlar.
Efendim bu sabah yarım bıraktığım işi bitireyim deyip işe başladım. İlk önce hem yeniden bir normalizasyon olsun hemde yamuk bıçağımı düzeltirim diyerekten 800 dereceye çıkarıp bir 5 dk tuttum bıçağımı, daha sonra çıkarıp çok hafif hafif çekiçleyip yamukluğunu düzelttim düzelttim, gözümü karartmıştım zira eğitim zayiatı olur dedim en kötü.
Daha sonra bıçağın sırtını hazırladığım harç ile kaplayıp yine 800 derecede 5 dk tuttum ve bütün risklerine rağmen hazırladığım kaynar tuzlu suya daldırdım. Bıçağı kontrol edince çatlak patalak olmadını gördüm ama sanki artık bir SORİM olmuştu

tam seviniyordum ki eğe ile kontrol edince tekrar yıkıldım çünkü sertleşememiş gayet yumuşak kalmıştı bıçağım eğe hatır hutur yiyordu. Dedim ya gözümü kararttım diye tekrar denedim yine sertleşmedi.
Baktım olmuyor sonra verdim gazı 850-900 derecelere çıktım daldırdım suya sonuda sertleşti bıçağım ama bu seferde ağzı çatladı

Gülüyorum ama üzüldüm yalan yok. Olan oldu madem deney olsun bu arkadaşlara da bir tecrübe olur diye sertleşmiş bıçağımı (zaten ağzında çatlaklar vardı) yaklaşık 1 metre yükseklikten bıraktım ve bıçağım kırıldı. Yani meneviş yapmazsanız olmuyor arkadaşlar düşünmeyin bile bilginize.
Uzun lafı kısası şu sonuçları çıkardım kendimce;
1-) Büyük bıçaklar için (20 cm ve üzeri) daha homojen ısınan bir fırın, hava kontrolünü iyi yapacak bir usta lazım, çünkü acayip tufal oluşuyor ve
sanırım bendeki sorunlardan biri de buydu bıçağın her yeri eşit ısınmıyor. Aslında renkler sapa çok yakın kısımlar hariç aynı gibiydi ama yine de böyle bir sıkıntı var .
2-) Sanırım boyut değiştirme, genleşme katsayıları büyük (artık ne deniyorsa) olan çeliklerle çalışırken bıçağın çok simetri yapılması lazım yoksa ısıl işlemde en ufak hata bıçağın yamulmasına sebep oluyor.
3-) Uzun bir süre eğe çelikleri ile çalışmayı düşünmüyorum, hamon falan ciddi ustalık gerektiyor anlaşıldı, elimdeki daire testereler hem çok güze sertleşiyor hemde boyutları hiç değişmiyor nerdeyse ısıl işlemde. Bildiğim alışık olmadığım çeliklerle çalışmayı bir süre erteliyorum, benim gibi acemilere ders olsun saygılar.