Bıçak Sanatı - Forum

Civa Çeliği 1,2210 yardım

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
Civa Çeliği 1,2210 yardım
« : 12 Haziran 2017, 11:32:51 »
Merhaba Üstadlarım,
Civa çeliği ile ilk defa çalışıyorum. Tahminime göre benim yaptığım bir hata yüzünden delik delemiyorum. 4mm delik deldim ve soğutma için su kullandım, 6mm'ye büyütmek için delemiyorum. Anladığım kadarı ile azda olsa suyunu vermişim çeliğin. Ağız ve diğer kısımlarında eğe ile çalışıyorum herhangi bir sıkıntım yok ama delik büyütemiyorum. Bundan sonra hangi işlemi uygularsam yumuşama olur. Üstadlarımdan bu konuda yardım taleb ediyorum.. 22cm uzunluk ve 5.5mm kalınlık var

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Civa Çeliği 1,2210 yardım
« Yanıtla #1 : 12 Haziran 2017, 12:32:59 »
Ayni sorun d2 Çelik'le çalışırken başıma gelmişti.Beton matkap ucunu 118-120 derece açıyla bileyip delebilirsiniz .illaki yumuşatmak istiyorsanız oksijenle ısıtıp soğuması için kuma sokmanız çok işe yarayacaktır.Kolay gelsin.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #2 : 12 Haziran 2017, 12:56:34 »
Ayni sorun d2 Çelik'le çalışırken başıma gelmişti.Beton matkap ucunu 118-120 derece açıyla bileyip delebilirsiniz .illaki yumuşatmak istiyorsanız oksijenle ısıtıp soğuması için kuma sokmanız çok işe yarayacaktır.Kolay gelsin.
Merhaba Üstadım.
Matkaplarımı kendim biliyorum deleceğim ve yapacağım işleme veya malzemeye göre açı veriyorum. yaklaşık 25-30 adet bıçak yaptım hepsini bir matkapla deldim. Bunda aynı matkaptan 4 tane yedim ama delemedim.Oksijenle yumuşatma işini düşündüm ama kum olayını bilmiyordum, onun için ilk önce buraya sormak istedim.Peki kum olmasa alternatif başka bir şey varmıdır..

• 1805
« Yanıtla #3 : 12 Haziran 2017, 13:12:03 »
Sanırım toprak da olur.Maksat oksijenle temasını keserek soğumasını sağlamak .Ben havada da sertleşebilir ihtimalini minimuma indirmek için söyledim  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #4 : 12 Haziran 2017, 13:25:56 »
Merhaba Üstadım.
Matkaplarımı kendim biliyorum deleceğim ve yapacağım işleme veya malzemeye göre açı veriyorum. yaklaşık 25-30 adet bıçak yaptım hepsini bir matkapla deldim. Bunda aynı matkaptan 4 tane yedim ama delemedim.Oksijenle yumuşatma işini düşündüm ama kum olayını bilmiyordum, onun için ilk önce buraya sormak istedim.Peki kum olmasa alternatif başka bir şey varmıdır..

Kül daha iyi bir alternatif olabilir.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 12 Haziran 2017, 13:37:30 »
Ve kireç
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

• 1805
« Yanıtla #6 : 12 Haziran 2017, 13:42:14 »
 ;D    Ben de sizin gibi Kül ve Kireci söyliycektim de,arkadaş Kuma denk gelmediyse bari Toprak olsun dedim.kolay bulunur diye.Ateşi yakıp bıçağı da içine atarak öylece kül olana kadar soğumaya bıraksın eniyisi  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 12 Haziran 2017, 15:52:30 »
kedi kumu olan perlit, seramik battaniyeyi de ekleyeyim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2017, 21:53:12 »
Merhaba üstadlarım.
Ben aslında bölgesel bir isin uygularsam kurtarırım diyordum ama olmayacak galiba anlattığınıza göre . Beton markanı bir deneyeceğim olmazsa dediginiz gibi külde bırakırım artık. Yoksa matkap yakmaktan öteye gitmeyecek bu durum.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 12 Haziran 2017, 22:35:55 »
Merhaba üstadlarım.
Ben aslında bölgesel bir isin uygularsam kurtarırım diyordum ama olmayacak galiba anlattığınıza göre . Beton markanı bir deneyeceğim olmazsa dediginiz gibi külde bırakırım artık. Yoksa matkap yakmaktan öteye gitmeyecek bu durum.

Bauhaus'ta üniversal uçlar var, aslında beton matkabının bilenmiş uçlusu sayılır, işe yarayabilir ;)  Aslında en güzeli elmas uçlar ben bu uçların çıkmasını kullanıyorum başka türlü benim sapları delmem imkansız her atölyede bulunmalı  ::)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 13 Haziran 2017, 12:51:07 »
Ben alçı ve seramik battaniye kullanıyorum.
Son dönemlerde soğumaya bıraktığım fırının içine atıyorum ertesi gün yumuşacık oluyor

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 13 Haziran 2017, 14:14:35 »
Fırın fikri son dönemlerde benim de bu maksatla aklıma yatan bir düşündeydi. İşim bittikten sonra, kapağını kapatırsam oda sıcaklığına gelmesi saatler alıyor. İlk fırsatta deneyeceğim.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #12 : 14 Haziran 2017, 00:25:22 »
Sanırım toprak da olur.Maksat oksijenle temasını keserek soğumasını sağlamak .Ben havada da sertleşebilir ihtimalini minimuma indirmek için söyledim  ;)
Düzeltmekte yarar var, bu işlemlerde tavlanmış parçayı küle, kirece veya kuma koymanın nedeni yavaş soğuması içindir, oksijenle temas edip etmemesi önemli değil. Yumuşatma tavlamasının 723 derecenin üzerinde olması gerekir, daha alt sıcaklıklar yeterli değil. Ayrıca hafif alaşımlı karbon çelikleri veya takım çelikleri her zaman yumuşatma tavlamasıyla istediğiniz kadar yumuşamayabilir. Bu nedenle bu tür çeliklerde talaşlı işlem yapılamıyorsa en iyi ve kesin çözüm küreselletştirme tavlamasıdır.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=76.0

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #13 : 14 Haziran 2017, 07:56:28 »
Merhaba Üstadlarım,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Beton matkabını uygun bir şekilde bileyince işimi gördü. Biraz zorlandı ama 6mm delik delindi. İlginiz için hepinize tekrar teşekkür ederim...

• 1805
« Yanıtla #14 : 14 Haziran 2017, 13:50:14 »
Sefa Ustam ''oksijenle temas edip etmemesi önemli değil. ,,demişsiniz de,peki bu kuma kirece ısıtılmış çeliği sokunca yavaş soğumasını sağlayan etken nedir?

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #15 : 14 Haziran 2017, 14:25:06 »
Ömer Ustam. Bildiğim kadarıyla maddelerin farklı "ısı iletim katsayıları" var. bu katsayı düşük olunca ısıyı daha yavaş aktarıyor. Yüksek olunca daha hızlı aktarılıyor. İngilizce "Thermal Conductivity" diye aratırsanız daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Birkaç örnek de vereyim.

Vakum - 0
Kuru kum - 0.15 - 0.25
Nemli Kum - 0.25 - 2
Kil - 1,1
%1 carbon çeliği - 43
Toprak - 1,5
Bakır - 401
Altın - 310

• 1805
« Yanıtla #16 : 14 Haziran 2017, 14:36:20 »
Metin  ustam sağolasın  ;)