Aslında bıçak kırılabilir, kırılganlığı sertliğinden gelir. Özellikle incelen kesitlerde 90 derece açıların olduğu noktalarda aşırı zayıf noktalar oluşur, bu haliyle ısıl işlem yapılmış çelikten de pek hayır gelmez. Dikkat ederseniz yukardaki örneklerin hepsinde dik açı durumu var. Bu konuyu defalarca anlattım, dik açı = mikro çatlak, dik açı gerekiyorsa mutlaka ısıl işlem sonrasında son şekli verilmeli, delikler etrafında pah olmalı, pahların çapaklarından arındırılmış olmalı, kuyruk bağlantısının yuvarlak geçişleri olmalı, ricasso ve kabza kısmında büyük deliklerden uzak durmalı vs. Ancak havalı görünümler ya da hızlı üretim amacıyla bu noktalara dikkat edilmiyor, çok kaba kumda zımparalanmış yüzeyler ısıl işleme giriyor, 2-3 meneviş çevirimi isteyen hava çelikleri 1 saat meneviş verip geçiyorlar, normalizasyon, gerilim giderme işlemleri yapılmıyor, kuyruk ısıl işlemden sonra yumuşatılmıyor. Bu tip hatalar dediğiniz gibi bıçağın zayıf bölgelerinin daha da zayıflamasına neden oluyor. Bıçağı elde yapıyorsanız fark edeceksiniz ki sadece şekil vs bakımından değil geçişlerin elde zımpara ile yumuşamasından dolayı fabrikasyon bıçağa göre kat be kat daha güçlü bir bıçak oluyor yaptığınız ister istemez...