Benim nacizane görüşüme göre bıçaklar kullanım amacına göre ikiye ayrılır. Birinci kullanıcıya günlük kullanıcı diyebiliriz. Bıçağı ile yemek yapar, meyve keser, ip keser, plastik keser, et - balık türü şeyler keser. Bunlar herkesin yaptığı, bıçağı zorlamayan işlerdir. Dolayısıyla biraz sanat, biraz sağlamlık, biraz ergonomi, biraz da keskinlik bu kullanıcıyı tatmin etmeye yeter. İkinci kullanıcı profesyonel kullanıcıdır ki profesyonel bir askeri, bir dağcıyı yada iyi bir avcıyı bu kategoriye sokabiliriz. Bu tip işleri profesyonelce yapan kişiler maddi kaygıları bir kenara bırakırsak her zaman malzemenin en iyisi ile çalışırlar. Kem alat ile kemalat olmaz. Yani kötü aletlerle mükemmele ulaşılamaz. Benim Buck Paklite ile bu testi yapmamdaki amaç Paklite'ın taşı kesip kesemeyeceğini görmek değildi. Eylem Bey'in de dediği gibi birgün taşı kesmek zorunda kalabileceğimizi hiç sanmıyorum... Yabancılar bıçaklar ile kesme testi yaparken genellikle bıçağın sırtına sert bir cisimle vurmak suretiyle *dikey bir şekilde* ağaç kesiyorlar. Bir ağacı enine kesmek daha zordur. Oysaki yabancılar genellikle dikey kesim yapıyorlar. Bu durumda biraz kaliteli olan her türlü bıçak kolayca ağacı kesebiliyor. Böyle olunca hangisinin daha sağlam hangisinin daha keskin olduğunu *malzeme bilgimiz de yetersiz olduğundan* anlayamıyoruz. Kesme konusunda *hard test olarak* Cold Steel firması ürün tanıtım filminde SRK modeli survival bıçağı ile araba kabortasını delerek rakiplerine gövde gösterisi yapıyor. Almanlar GEK (Germen Expedition Knife) 2000 modeli ile araba kabortasını keserek karşılık veriyor. Bir fransız firması bıçağını kütüğe çakıyor, ormanda çamura saplanan arazi aracını makara çekme yöntemi ve bahsi geçen bıçak ile çamurdan çıkarıyor. Asıl sağlamlık testleri bunlardır. Ülkemizde böyle extreme testler yapan bir firma var mı yokmu bilmiyorum ama ben göremedim. Bende Türkiye adına etreme ötesi bir sağlamlık testi yapayım dedim ama bu tip testlere gelebilecek kendini kanıtlamış yerli bir bıçak bulamadım. Elimde Amerikan Buck Paklite olduğu için onunla taş kesme testini yaptım. Şimdi Paklite'a güvenip her zaman her türlü arazide dağcılık, kampçılık ve avcılık yapabilirim. The North Face VE-25 gibi kendini her zaman her yere kanıtlamış diğer malzemelerimi de yanıma almak şartıyla Paklite'a canımı emanet edebilirim. Paklite taşı kesip parçalayabildiyse Paklite ile bir survival durumunda araba kabortasından bir hayvanın kemiğine kadar herşeyi istediğim gibi kesip istediğim aleti yapabilirim. Zira Paklite ile 3mm kalınlığındaki çok sert bir metalden yapılmış kabı çeşitli yerlerinden delmek suretiyle alkol ocağı yapmışlığımda vardır. Bu ocağı halen kullanıyorum. Resimlerini müsait olduğumda yükleyeceğim.