Bıçak Sanatı - Forum

Bıçaklar ne kadar dayanıklı?

kotucenk

• *
  • 10
  • Meslek: dındırıdındındın
  • Yer: Bursa
Ynt: Bıçaklar ne kadar dayanıklı?
« Yanıtla #20 : 08 Mayıs 2011, 22:41:57 »

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #21 : 09 Mayıs 2011, 10:26:23 »
Uygun bıçağa sahip olmayı "survival" için gerek ve yeter şart gibi düşünmek çok büyük bir yanlıştır. Çok zaman çok faydalı olacağı doğrudur ancak son yıllarda Türkiye'deki haberlerden yaptığım taramalarda gördüğüm kadarıyla hayatta kalmak için bir GPS, bir telefon, bir yağmurluk yada bir kutu kibrit bir bıçak kadar faydalıdır. Her durumda omuzlarınızın üzerinde taşıdığınız şey en büyük hazinenizdir.

bıçağı balta gibi kullanmak yanlış
hele hele saplandığı yerden kanıttırarak
sağa sola çererek çıkartmaya çalışmak aptallık

doğada bir kaç zor durum yaşamışlığım var
ama gerçekten sağlam bıçak insana güven veriyor tabi

doğada hayatı idame ettirme konusunda bir kaç film seyretmek sizi kurtarmaya yetmez 
araştırıp okumak lazım

teknolojiyi de yabana atmamak lazım  ;)
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2011, 11:27:31 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 09 Mayıs 2011, 11:09:28 »
Doğada benim en yararlı bulduğum mantalite, doğaya karşı hayatta kalmaya çalışmak değil onunla beraber yaşamak fikri. Açıkçası hiç ciddi bir hayati tehlike ile karşılaşmadım doğada ancak açıkçası çoğu problemin asıl kaynağının eksik bilgi ve hazırlıkla dağa tepeye çıkmak olduğunu düşünüyorum. Bu hazırlığın ve bilginin içinde doğru bir bıçak (belki bıçak takımı) taşımak ve bunları doğru kullanmayı bilmek de var...

Kipmen Sanat web sitesi

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #23 : 09 Mayıs 2011, 17:01:30 »
Kesinlikte doğaya karşı hayatta kalınmaya çalışılmaz ,ancak doğanın bize verdi imkanı doğru ve yerinde kullanarak onunlar beraber yaşayamaya hayatta kalmaya çalışılır

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #24 : 10 Mayıs 2011, 10:10:46 »
Eylem abinin yazdıkları kesinlikle basit ama insan hayatı kadar değerli ayrıntılar. Benim doğa için bıçak tercihim geçireceğim güne göredir. Günü birlik aracımla gidiyorsam ve şehre yakınsam küçük bıçakları tercih ediyorum. Eğer kampa gidiyorsam biraz irice olanlardan.  Kesme işini iyi veya kötü  her bıçak yapar sonuçta. Yeterki bilemeyi öğrenelim. Bileme için uygun bir taş doğada her zaman vardır. Taze bir ağaç mantarının kabunu inceden kestiğinizde alttan çıkan beyaz yüzey de kılağı için biçilmiş kaftandır. Ancak kampta büyük bıçak (bowie tarzı) tercih etmemdeki sebep ihtiyacım olduğunda (barınma/ısınma)  yorulmadan bir dal kesebilmektir. Survival eğitim aldığım hocamın söylediği bir söz vardır. Küçük kesikler keyif için büyük kesikler hayat içindir.

Eylem abinin de bahsettiği gibi olay sadece bıçakta değildir. Ülkemizdeki doğa ölümlerine baktığımızda öğreneceğiniz 3 şey sizi hayatta tutacaktır.

1:Susuzluğunuzu gidermek için yapabilecekleriniz(çoook pis bir suyu ayakkabı bağınızla emerek içmek gibi basit bir yöntem )
2:Soğuktan korunmak için yapabilecekleriniz (yanınızda 3 tane çöp torbasını her daim bulundurmak ve gerektiğinde baş ve kol delikleri açıp giymek. Her poşeti çamurla sıvayarak giymek ve mutlaka havalandırma delikleri açmak.)
3:Başınızı belaya sokmamak için yapabilecekleriniz(Bu noktayı Ferhat abi çok güzel açıklamış zaten. Ayılığın lüzumu yok :D .)

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #25 : 10 Mayıs 2011, 10:16:28 »
"Küçük kesikler keyif için büyük kesikler hayat içindir."  :2up  :2up

Soğuktan korunmak için yapabilecekleriniz (yanınızda 3 tane çöp torbasını her daim bulundurmak ve gerektiğinde baş ve kol delikleri açıp giymek. Her poşeti çamurla sıvayarak giymek

bu avcı arkadaşınızın  ;)  biraz turp torbası giymişli var  :D
gerçekten soğuktan koruyor
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2011, 10:18:49 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #26 : 10 Mayıs 2011, 10:26:20 »
yalnız şunu belirtmeliyim
piyasada hayatta idame ettirme  bıçağı diye satılan
bir kısım dandik  survival bıçaklarına güvenip
doğada sert koşullara çıkmak hayatı sürdürmek bi yana
sizi hayattan bile alabilir
Yusuf BİÇER / Adana 1974

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #27 : 10 Mayıs 2011, 10:43:58 »
Kesinlikle katılıyorum.
Ayrıca  ağaç yarmak için kama yapmamız gerektiğini bilmek
Bıçağınıza ve size zarar verebilecek gereksiz atraksiyonlardan kaçınmak
Mümkünse katlanır el testeresi taşımak

doğada bıçağınızın olup olmaması kadar önemlidir.Survival konusuna ek olarak önem sırasına göre

Ateş yakabilmek için en az 3 yöntemi uygulayarak bilmek ve yardımcı malzeme taşımak
Kışın yanabilecek odunların yerlerdeki değil ağaçlardaki kuru dallardan elde edileceğini bilmek
Sıcakta veya soğukta terlememek için önlem almak.
Su konusunda yapabileceklerinizi mümkünse önceden planlamak (Ülkemizde susuzluktan zarar görmek zor olduğu için arka sıralarda)
Doğadan ip elde etmeyi bilmek.
Yemek konusunu en son sıraya almak ve mantarlardan tamamiyle uzak durmak

gibi ayrıntıları sayabiliriz.

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #28 : 10 Mayıs 2011, 11:17:51 »
Bıçağınıza zarar verebilecek gereksiz atraksiyonlardan kaçınmak

mesela bıçağı zıpkın yada mızrak olarak kullanmak :-\ 
sonra da taşa çarpıp kırmak :'(
Yusuf BİÇER / Adana 1974

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #29 : 10 Mayıs 2011, 11:39:43 »
Doğadan ip elde etmeyi bilmek.

Ben bunu sebat edip tam öğrenemiyorum, halbuki oturduğum yerde yapılan işleri çok severim :D. Bu lif bükme bana afakanlar bastırıyor. İşimi kabaca görecek kadar beceriyorum da, "kabaca" harbi "kabaca"... Bir aktivitede falan denk gelirsek başını ağrıtırım Hayri hocam, şimdiden uyarayım ;D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #30 : 10 Mayıs 2011, 12:28:10 »
Estağfurullah Ferhat Abi ne baş ağrıtması.  Elimden gelen birşey olursa seve seve yaparım.

Bende oturduğum yerden olan işleri çok seviyorum. Bıraksalar 6m2 halı yaparım  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9503
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #31 : 10 Mayıs 2011, 15:53:32 »
Son yıllarda yabani hayvanların kış aylarında fazlaca aç kaldığını düşünmeye başladım. Bunu doğrulayacak somut bir verim yok ama kışın yol kenarında daha fazla yabani etçil hayvan görüyorum, açlıktan köylere hatta şehirlere inen hayvan haberlerinde de sanki artış var gibi. Bu nedenle kışın dışarda kalınca mahlukattan korunmak/sakınmak da önemli.
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2011, 15:56:05 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #32 : 11 Mayıs 2011, 10:36:57 »
bu konuda naçizane bişeyler demek isterim

geçen av sezonu domuz sürek avı yasaklanmıştı
o yüzden domuz sayısında artış var
çakal avı serbest
kurt avı ayı avı tamamen yasak
kurt popülasyonu türkiyede sorun haline gelecek kadar arttı
kara denizde ayı saldırıları devamlı oluyor ama avı yasak   
kastamonuda saldırgan bir ayı vardı
orman bakanlığından özel izinle avlandı

bide doğada esrar içenler var onlar da tehlikeli 
tarlasına esrar ekenler de çok tehlikeli
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2011, 11:20:21 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974

Ahmet Selim

• *
  • 49
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #33 : 05 Kasım 2012, 04:39:35 »
Buck Paklite Large Skinner'ı sol elime alıp bıçağın kesici kısmını sert bir taşın üzerine koydum. Sağ elime büyükçe bir taş alıp Paklite'ın sırtına sert darbeler vurmak suretiyle taşı kesmeye çalıştım. Birinci denemede taşın içine ortalama yarım santim girmek suretiyle taşı kesmeye başladım. Yarım santimden sonra bıçağın sırtına taş ile vurduğum sert darbelerden sonra taşın prinç tanesi büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar parçalara ayrılarak dağıldığını gördüm. çeşitli zamanlarda bu işkencenin ikinci, üçüncü ve dördüncüsünü değişik taşlar üzerinde denedim. Hepsinde de en fazla 1  santime kadar taşı keserek içeri giriyor, daha sonraki darbelerde taşı parçalıyordu. Ağızda körelme yok denecek kadar azdı. Bu işlemlerden sonra bıçağı bilemeye gerek duymadan her türlü işi yapabiliyordum. Beşinci ve son denememde ise yine taşı yarım cm. civarında kestikten sonra arkadan gelen darbelerle taşın parçalanmaya başladığını gördüm. İşkencenin dozunu abartıp bıçağı neredeyse *öldürmeye* çalıştığımda ise bıçağın ağzında en fazla 1 cm genişlikte 2 cm uzunlukta bir kırık oluştu. Şimdi bıçağı bilemek suretiyle bu kırığı kaybedip bıçağımı kullanmaya devam edeceğim. Fiyat - performans olarak. Paklite beklediğimden de sağlam çıktı. Teşekkürler Buck...

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #34 : 05 Kasım 2012, 16:22:53 »
Buck Paklite Large Skinner'ı sol elime alıp bıçağın kesici kısmını sert bir taşın üzerine koydum. Sağ elime büyükçe bir taş alıp Paklite'ın sırtına sert darbeler vurmak suretiyle taşı kesmeye çalıştım. Birinci denemede taşın içine ortalama yarım santim girmek suretiyle taşı kesmeye başladım. Yarım santimden sonra bıçağın sırtına taş ile vurduğum sert darbelerden sonra taşın prinç tanesi büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar parçalara ayrılarak dağıldığını gördüm. çeşitli zamanlarda bu işkencenin ikinci, üçüncü ve dördüncüsünü değişik taşlar üzerinde denedim. Hepsinde de en fazla 1  santime kadar taşı keserek içeri giriyor, daha sonraki darbelerde taşı parçalıyordu. Ağızda körelme yok denecek kadar azdı. Bu işlemlerden sonra bıçağı bilemeye gerek duymadan her türlü işi yapabiliyordum. Beşinci ve son denememde ise yine taşı yarım cm. civarında kestikten sonra arkadan gelen darbelerle taşın parçalanmaya başladığını gördüm. İşkencenin dozunu abartıp bıçağı neredeyse *öldürmeye* çalıştığımda ise bıçağın ağzında en fazla 1 cm genişlikte 2 cm uzunlukta bir kırık oluştu. Şimdi bıçağı bilemek suretiyle bu kırığı kaybedip bıçağımı kullanmaya devam edeceğim. Fiyat - performans olarak. Paklite beklediğimden de sağlam çıktı. Teşekkürler Buck...

iyi de bunu neden yaptınız;

Ahmet Selim

• *
  • 49
« Yanıtla #35 : 06 Kasım 2012, 16:41:38 »
Bir hayatı idame durumunda bıçağıma ne kadar güvenebileceğimi bizzat test etmek için...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9503
« Yanıtla #36 : 06 Kasım 2012, 17:04:02 »
Hayatta kalmak için taşı parçalamanız bir şekilde gerekse bile bunu da usulünce yapabilirsiniz. Örneğin bunu başka bir taşla ya da en kötüsü bıçağın sırtıyla yapabilirsiniz. Ha böyle bir hal ne zaman yaşanır valla hiç bilemiyorum. Ama böyle bir hale göre hazırlanıyorsanız o zaman da yanınıza bıçaktan başka bir şey almanız gerektiği aşikar. Örneğin 15-20 liralık bir taşçı çekici gibi...

Hindistan cevizini açmayı denediyseniz bunun müthiş keskin bir bıçak ya da baltayla değil de büyükçe bir bıçağın sırtı ya da aletle yapıldığını bilirsiniz. Burada problem bir alet problemi değil, teknik problemidir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9503
« Yanıtla #37 : 06 Kasım 2012, 17:06:25 »
Eğer bir bıçağı illa ki taş kırma yetisine göre sınayacaksanız sırtında kısa bir yalancı ağız olanını seçin derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ahmet Selim

• *
  • 49
« Yanıtla #38 : 06 Kasım 2012, 21:26:19 »
Benim nacizane görüşüme göre bıçaklar kullanım amacına göre ikiye ayrılır. Birinci kullanıcıya günlük kullanıcı diyebiliriz. Bıçağı ile yemek yapar, meyve keser, ip keser, plastik keser, et - balık türü şeyler keser. Bunlar herkesin yaptığı, bıçağı zorlamayan işlerdir. Dolayısıyla biraz sanat, biraz sağlamlık, biraz ergonomi, biraz da keskinlik bu kullanıcıyı tatmin etmeye yeter. İkinci kullanıcı profesyonel kullanıcıdır ki profesyonel bir askeri, bir dağcıyı yada iyi bir avcıyı bu kategoriye sokabiliriz. Bu tip işleri profesyonelce yapan kişiler maddi kaygıları bir kenara bırakırsak her zaman malzemenin en iyisi ile çalışırlar. Kem alat ile kemalat olmaz. Yani kötü aletlerle mükemmele ulaşılamaz. Benim Buck Paklite ile bu testi yapmamdaki amaç Paklite'ın taşı kesip kesemeyeceğini görmek değildi. Eylem Bey'in de dediği gibi birgün taşı kesmek zorunda kalabileceğimizi hiç sanmıyorum... Yabancılar bıçaklar ile kesme testi yaparken genellikle bıçağın sırtına sert bir cisimle vurmak suretiyle *dikey bir şekilde* ağaç kesiyorlar. Bir ağacı enine kesmek daha zordur. Oysaki yabancılar genellikle dikey kesim yapıyorlar. Bu durumda biraz kaliteli olan her türlü bıçak kolayca ağacı kesebiliyor. Böyle olunca hangisinin daha sağlam hangisinin daha keskin olduğunu *malzeme bilgimiz de yetersiz olduğundan* anlayamıyoruz. Kesme konusunda *hard test olarak* Cold Steel firması ürün tanıtım filminde SRK modeli survival bıçağı  ile araba kabortasını delerek rakiplerine gövde gösterisi yapıyor. Almanlar GEK (Germen Expedition Knife) 2000 modeli ile araba kabortasını keserek karşılık veriyor. Bir fransız firması bıçağını kütüğe çakıyor, ormanda çamura saplanan arazi aracını makara çekme yöntemi ve bahsi geçen bıçak ile çamurdan çıkarıyor. Asıl sağlamlık testleri bunlardır. Ülkemizde böyle extreme testler yapan bir firma var mı yokmu bilmiyorum ama ben göremedim. Bende Türkiye adına etreme ötesi bir sağlamlık testi yapayım dedim ama bu tip testlere gelebilecek kendini kanıtlamış yerli bir bıçak bulamadım. Elimde Amerikan Buck Paklite olduğu için onunla taş kesme testini yaptım. Şimdi Paklite'a güvenip her zaman her türlü arazide dağcılık, kampçılık ve avcılık yapabilirim. The North Face VE-25 gibi kendini her zaman her yere kanıtlamış diğer malzemelerimi de yanıma almak şartıyla Paklite'a canımı emanet edebilirim. Paklite taşı kesip parçalayabildiyse Paklite ile bir survival durumunda araba kabortasından bir hayvanın kemiğine kadar herşeyi istediğim gibi kesip istediğim aleti yapabilirim. Zira Paklite ile 3mm kalınlığındaki çok sert bir metalden yapılmış kabı çeşitli yerlerinden delmek suretiyle alkol ocağı yapmışlığımda vardır. Bu ocağı halen kullanıyorum. Resimlerini müsait olduğumda yükleyeceğim.

Ahmet Selim

• *
  • 49
« Yanıtla #39 : 06 Kasım 2012, 21:39:28 »
Buck Paklite'dan bir survival bıçağı olur mu olmaz mı derken yaptığım extreme testlerden sonra iki nedenden dolayı hayır diyorum. Birincisi Bıçağın kabzesi ağır işlerde ele tam oturmuyor. Bu sorun kabzeye paracord sarmak suretiyle çözülebilir. Eğer bütçeniz sınırlı ise Buck firmasının Paklite ile aynı çelikten yapılmış ergonomik kabzeli modellerini gönül rahatlığıyla uzun yıllar kullanabilirsiniz. Paklite modeli sanırım 3 mm kalınlığa sahip. Bir survival bıçağı kesinlikle 5 mm kadar kalınlığa sahip olmalı. Paklite'ın taş keserken kırılmasının asıl nedeni ise et kalınlığının bu tip işkenceler için uygun olmamasıdır. Bu tip aşırılıklar için Buck ve TOPS firmalarının ortak üretimi olan bir model vardı, adını unuttum ama yaklaşık 6mm et kalınlığı vardı. İşte bu bıçaktan bir survival bıçağı olur. Para sorun değilse bu dediğim modeli alabilirsiniz. Tabiki katlanır modelini değil de sabit namlu, full tank modelini tercih ediniz. Bıçağın modelini araştırıp buradan paylaşacağım...