Bu türlerde önde çoğunlukla bir metal balçağın olması şart. Birkaç yolu var bu tip sap yapmanın:
Birincisi geleneksel Türk yapımı bilezikli yöntem. Lehimleme gerektiriyor, Balçak malzemesi namlunun bittiği yerde sarılarak şekillendiriliyor sanırım, sonra lehimlenip bilezik haline getiriliyor. Kabza malzemesi de iki parçalı oluyor. Kuyruğun kenarları da sanki yekpare imiş gibi çepe-çevre çelikle kuşanıyor ve kuyruğa lehimleniyor. İki parça boynuz veya ahşap da perçinleniyor arkaya. (İngilizcesi frame-handle)..
İkincisi mortised tang denilen yöntem. Gizli kuyruğun şekli kabza iki parça kabza malzemesinin iki yarısının içine oyuluyor, parçalar balçağın arkasında perçin ve yapıştırıcı ile birleştiriliyor. Bu yöntemi genelde bir perçin kullanmak ama perçini de gizli tutmak istediğimde kullanıyorum, kuyrukta perçin deliği yapıyorsunuz, Kabza parçalarında bu deliğe karşılık delikleri deliyorsunuz ancak tüm kabza kalınlığında değil, bu sayede koyduğunuz perçin ahşabın içinde kalıyor görünümü bozmuyor (eğer çok güzel bir yumru ise genelde ahşabın figürlerini bozmamak için güzel bir yöntem. İyi yapıldığında tek parça imiş gibi görünebilir, örnek olarak bir bıçağım:

Üçüncüsünde ise kabza malzemesinin ortasına kuyruk şeklinde delik açmak gerekiyor. Bu iç için ben genelde el matkabı ve kuyruk kalınlığında extra uzun matkap uçları (DIN1869) kullanıyorum.
http://www.bilgiteknikhirdavat.com/kesici_ve_delici_takimlar-matkap_uclari-hss.htmPerçin deliğini oturtmak için bıçağın kuruk kısmının ısıl işlemden önce tamamen bitmesi gerekiyor. Bıçağı kabzaya oturttuktan sonra kuyruğun ğeçtiği noktayı hesaplayıp hem kabza malzemesini hem de kuyruğu aynı anda delmeniz gerekiyor. Aksi takdirde perçin deliğini önceden kuyruğa delip sonra kabzayı oturtmanız mümkün değil (matkapta X ışını ekranı yoksa

). Bir çözüm de yeni keşfettiğim bir yöntem, çok basit ama boynuz gibi ısındığında çatlayan malzemeler için birebir bir yöntem: Kabzayı delmeya başlıyorsunuz, matkap ucu kuyruk çeliğine değer değmez delme işlemini kesiyorsunuz. Zaten kuyrukta ufak bir oyuk oluşmuş oluyor. Sonra kuyruktaki izden deliğinizi yarım milim daha büyük çapta bir matkap ucu ile deliyorsunuz. Sonra kuyruğu kabzaya yine oturtup yarım milim küçük delikle tüm kabzayı delip geçiyorsunuz. Bu sayede öncelikle boynuz çeliğin delinmesi sırasında ısınmıyor, talaş araya birikip basınç da yapmıyor. Eğer kuyruğu dışarda delmezseniz boyuzda çatlama olasılığı var.
Kuyruk deliğini mutlaka perçinden büyük çapta açınız, ısıl işlem sonrası fire durumunda kabza biraz ileri ya da balçak ile kabza malzemesi arasında yapıştırıcı kullandığımızda kabza malzemesi biraz geri kayabiliyor, bu durumda perçinin içinde hareket edebileceği hafif bir payın olması sizi kurtarabiliyor. Nasılsa sonradan epoksi ile tüm boşluklar dolacağı için biraz arada boşluğun zararı yok...
Bu arada en güzel ekipman uca doğru sivrileşen, zımparada inceltilmiş bir demir testeresi parçası. Bu parça ile matkap ile delinmiş deliği yanlara doğru genişletip deliğin dikdörtgen bir kesitte olmasını sağlayabiliyorsunuz...
Bruce Bump'ın mükemmel adım adım anlatımı, tavsiye ederim, sadece resimlerine bakmak bile çok eğitici:
http://www.knifedogs.com/showthread.php?t=2771