Bıçak Sanatı - Forum

Hancer nedir , kama nedir ?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Hancer nedir , kama nedir ?
« : 21 Nisan 2011, 02:02:24 »
Arkadaslar, forumun baska bir yerinde rastladigim bu tartismayi buraya tasidim. Cunku , hem bu tartisma uzayacaga ve ilgili konuyu dagitacaga benziyor ve hem de gercekten bu iki lafin acikliga kavusmasi iyi olacak. TDK da acik bir yorum yok , ama benim bildigim , "hancer" cift agizli , egri veya duz namlulu bicaklara denir. " kama" sadece duz namlulu ve cift agizli bicaklara denir. Bu baglamda kama da bir hancer tipi olabilir. "kinjal" cerkescedir ve bu lafi bizler - yani cerkesler kama niyetine kullaniriz. Ama Turkiyede yasayan ve Turkce konusan , Turk vatandaslari oldugumuza gore , kamaya durduk yere kinjal demek ile " dagger "demek ayni seydir.  Fikri ya da bilgisi olanlar konussun, duyalim.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2011, 02:08:26 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Hancer nedir , kama nedir ?
« Yanıtla #1 : 21 Nisan 2011, 10:25:54 »
                                     bizde      frenklerde
Düz/simetrik olan iki ağızlı bıçak:  kama       dagger
Kıvrık olan iki ağızlı bıçak:        hançer     khanjar

Bunlar kendi algılamam. Hatam olabilir tabii.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 21 Nisan 2011, 10:45:28 »
Benim algılayışım da şöyle:
Hançer ikinci el silahıdır, kılıcın yanında saldırıyı bloke ederken diğer elle saldırmaya yarar. Aynı zamanda geçmiş dönemlerde kılıç taşınamayan yerlerde örneğin şehir içinde taşınan bir savunma silahı. Kadınların da taşıyabildiği ve kullanmayı bildiği bir savunma tertibatı  :)
Hançerler genelde sivri ve zırh delici özellikleriyle öne çıkarlar, keskinlik kısmı her zaman ikinci planda olmuştur.

Bu açıdan baktığımda Hançer genel silah sınıfının altına; kama, stiletto, tanto, sgian-dubh, sai vs. gibi bi sürü silah tipini katabiliriz. Bu sınıfın altında yine khanjar denilen "Arabistan Hançeri"ni de katabiliriz tabii. 

Bu arada "kama" aynı zamanda çinlilerin tırpanının ismiymiş, dövüş sanatlarında da kullanılıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #3 : 21 Nisan 2011, 11:26:09 »
Emre hocam onun adını kamas diye biliyorum ama....
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 21 Nisan 2011, 11:48:27 »
Olabilir baba, ben de googıl'ın yalancısıyım  :)

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #5 : 21 Nisan 2011, 11:56:45 »
Kama'dir, dogrudur. ( ucuna zincir takilirsa , k duser kusarigama olur ) Okinawa koyluleri kullanir hala. Tirpan ya da oraktir orijinalinde. Pirinc sapi keser . Japonlar , okinawa adalarini isgal ettiklerinde , koylulere silah bulundurmayi yasaklamislardi. Halk da samuray kilicina karsi , karate ile birlikte  boyle gunluk hayatlarinda kullandiklari tarim aletleri vb. ivir zivirla samurayi perisan etmislerdi. Gunumuzde bu adalardan cikan silahlar " kobudo" denen bir savas sanati ana basliginda toplanmislardir. Baslicalari bo , tonfa , sai , kama , jo , nunchaku filandir. 

scarface

« Yanıtla #6 : 21 Nisan 2011, 22:36:28 »
yanlış anlaşılmasın tartışma çıkarmak veya birşeyler ispatlamak gibi bir niyetim yok. bıçak sanatına gönül veren herkesin bilmesi gereken yada bilmeyenlerin yanlış izlenime kapılmaması için küçük bir düzeltme yaptım sadece.. diğer konuda arkadaşın -çerkes hançeri- dediği ve biz çerkeslerin "kinjal" dediği bu bıçak türklerin deyimiyle kamadır.. çerkes kamasını diğer kamalardan ayıran ana özellikler bıçağın diğer kamalara oranla (fırlatıldığında isabet oranını artırmak maksadıyla) çok daha dengeli olması, bıçak imal edilirken çeliğe verilen suya çok güçlü zehirler katılması (düşmanda öldürücü yara açmasa dahi zehirlenmesi maksadıyla). vs.. çerkesler ruslarla giriştikleri çarpışmalarda rusların tüfeklerine karşılık bu kamaları ve şeşho/şeşkha denilen vasati 1 metre uzunluğunda en olarak ince sayılabilecek  aşırı esnek ve darbelere çok fazla dayanıklı olmayan kılıçları kullanırlardı. bu kılıçlar savunma amaçlı değil direk saldırı amaçlıydı. becerebilirsem resimlerini ekleyeyim belki ilgilenen arkadaşlar olabilir.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2011, 22:39:15 Gönderen: scarface »

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #7 : 22 Nisan 2011, 00:10:46 »
Arkadaslar, forumun baska bir yerinde rastladigim bu tartismayi buraya tasidim. Cunku , hem bu tartisma uzayacaga ve ilgili konuyu dagitacaga benziyor ve hem de gercekten bu iki lafin acikliga kavusmasi iyi olacak. TDK da acik bir yorum yok , ama benim bildigim , "hancer" cift agizli , egri veya duz namlulu bicaklara denir. " kama" sadece duz namlulu ve cift agizli bicaklara denir. Bu baglamda kama da bir hancer tipi olabilir. "kinjal" cerkescedir ve bu lafi bizler - yani cerkesler kama niyetine kullaniriz. Ama Turkiyede yasayan ve Turkce konusan , Turk vatandaslari oldugumuza gore , kamaya durduk yere kinjal demek ile " dagger "demek ayni seydir.  Fikri ya da bilgisi olanlar konussun, duyalim.

Hançer kelime olarak Han-çer olarak ayırırsak, Eski dilde hun yada han kan demektir burda ki h boğaz h sı hırıltılı h olduğu için zamanla kan çekline dnmüştür. Çer  ise su anlamına gelir. çırçır: ince akan su. çorba: sulu yemek. çir: hoşaf. çoruh. nehir adı. vs. Hançer denince akla kısa tıknaz yarım ay şeklindeki bıçaklara denir. Kelimenin alete verdiği anlam ise sanırım kanı su gibi akıtan :) Arapçada "Hançere": Gırtlak, boğaz anlamına gelir. Boğazlamak deyimiyle de bu kelimenin boğazlama işini yapan alete geçmiş olabileceğini düşünüyorum.
Kinjal esasen çerkesce değil rusçadır. Kama ise kafkasyadaki genel adıdır ve anadoluyada muhacirler sayesinde gelmiştir. Kinjalda yine köken olarak kan ile ilintili olabilir. yapı olarak düz, çift tarraflı bıçaklardır.

« Son Düzenleme: 22 Nisan 2011, 00:28:48 Gönderen: bejdal »
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

Berke Boyacı

« Yanıtla #8 : 22 Nisan 2011, 00:27:37 »
Abi ortamdaki gerginliği almak amaçlı bir sorum var. Rusçanın yararını ne yönden gördün gençliğinde :D

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #9 : 22 Nisan 2011, 00:29:13 »
Abi ortamdaki gerginliği almak amaçlı bir sorum var. Rusçanın yararını ne yönden gördün gençliğinde :D

Berke gece gece güldürdün beni  :)) :))  Aslında Rusca'yı öğrenmeyi bende istiyorum hem ileride seçeceğim meslekte çok yardımcı olacak hemde işimize yarayabilir  :)) 

Saygılar...
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2011, 00:37:33 Gönderen: ugurcan_20 »

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #10 : 22 Nisan 2011, 00:34:14 »
rusçada kinjalın herhangi bir karşılığı yoktur çocukluğumdan beri konuşup yazabildiğim dili iyi bildiğimden eminim..
usçadan geçen bir çok keime var mesela şaşka (kılıç) ta bunlardan biri kamave kılıcın kafkas halklarının kendi lisanında farklı karşılığı var.
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

Berke Boyacı

« Yanıtla #11 : 22 Nisan 2011, 00:42:37 »
Abi ben anlamıyorum bu forumda niye herkez bu kadar terimlere takılıyor. Şuna bi isim koyun geçelim. Türkçeyi geçtik şimdi bide rusça japonca terimlerle uğraşıyoruz. Abilerim niye uğraşıyoruz bırakın yapın bıçağınızı ölümlü dünya.  ;D  O:-)  O:-)

Alıntı
Berke gece gece güldürdün beni  :)) :))  Aslında Rusca'yı öğrenmeyi bende istiyorum hem ileride seçeceğim meslekte çok yardımcı olacak hemde işimize yarayabilir  :))

Saygılar...
Banada bedava kurs (Cidden) önerdiler gitmedim dedim elin rusuyla ne işim olur ingilizce dünya dili :D
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2011, 00:45:06 Gönderen: Berke Boyacı »

scarface

« Yanıtla #12 : 22 Nisan 2011, 01:09:31 »
rusçada kinjalın herhangi bir karşılığı yoktur çocukluğumdan beri konuşup yazabildiğim dili iyi bildiğimden eminim..
kamayı getiren bahsettiğiniz muhacirler çerkeslerdir ve tarihte kama ile çerkesler bütünleşmiştir. başka herhangi bir millet için sadece gösteriş simgesi olan bu aletler çerkesler için hayatın bir parçasıydı. her çerkes çocuk ellerini kullanmaya başlamakla birlikte kinjal kullanmayıda öğrenirdi. gece uyumak haricinde ve müslümanlığın kabulünden sonra ise ibadethaneye girerken çıkarmak haricinde kinjallar kıyafetten asla ayrılmazdı. cenazelerde ölü eğer erkekse tabutunun üzerine kaması konulurdu. kinjal sahiplerinin öldürdükleri her düşman için törenle bıçağın üzerine bir çentik atılırdı. bir çerkes erkeği eğer toplumsal değerlere aykırı bir hareket yada hakarette bulunmuşsa kaması alınır ve taşıması yasaklanırdı. evliya çelebinin seyahatname adlı eserinde çerkesya ile ilgili gözlemlerine şöyle yer verir "oğlanlarından ihtiyarlarına kadar her erkek kinjal dedikleri iki kenarı keskin uzun zehirli bıçaklar taşıyor ve bunları fevkalade ustalıkla kullanabiliyorlar" demiştir..  Rus prens mihail yevdokimov 1863 yılında rus çarı II. Alexandera yazdığı bir mektubunda: "Çerkesler teslim olmuyor basit ama vahşi bir ustalıkla kullandıkları silahlarını alabilmek için yarısının kırılması gerekti. Kanlı savaşta birçok kabileyi yok ettik, baskın yaptığımız köylerde sadece yaşlılar, kadınlar ve çocuklar bulunmasına rağmen askerlerimiz ele geçirmekte çok zorluk çekiyordu, küçük çocuklar bellerindeki kamaları çekip atlarımızın önüne atılıp saldırıyor, kadınlar ise yakalanacaklarını anladıkları zaman bebeklerini öldürüp kendilerini korkunç dehlizlerden aşağı bırakıyorlardı, çoğu zaman öldürmenin tadına varamıyorduk." demiştir.
kısacası kama dediğiniz o bıçaklar bizim tarihimizin bir parçası şu an bile eminim her çerkesin evinde en az bir kinjal mevcuttur.
tekrar ediyorum ilk mesajımda sadece kama ve hançer kullanım amacı ve yapısı bakımından birbirinden farklı iki bıçaktır dedim. konu edebiyat dersine döndü yinede bildiğimin doğruluğunu tekrar araştırdım ve yanılmamışım kinjal kelimesinin rusçada veya herhangi bir dilde bıçak, kılıç,kama,balta,sustalı,ustura,kesici delici alet vb. anlamına gelen hiçbir karşılığı yoktur.
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2011, 00:22:41 Gönderen: scarface »

scarface

« Yanıtla #13 : 22 Nisan 2011, 01:20:58 »
Alıntı
usçadan geçen bir çok keime var mesela şaşka (kılıç) ta bunlardan biri kamave kılıcın kafkas halklarının kendi lisanında farklı karşılığı var.

şaşka kelimesininde rusçada bir karşılığı yoktur. rusçada kılıcın karşılığı "шпага-shpaga" yada "меч-mech" tir.. bıçağın karşılığı "нож-nozh"..  kamanın karşılığı ise "клин-klin" olarak söylenir. örneğin türkçede şimendüfere tren denilmesi gibi dilde yabancılaşma çerkesçede yoktur, 2 si sesli 80 i sessiz olmak üzere 82 harflik alfabesi olan ve 25.000 i aşkın kelimelik bir dilde sanırım rusçadan herhangi bir kelime aramak mantık dışı olurdu. kaldı ki kamaya söylenecek hiçbir kelime bulamasalardı yinede rusça bir kelime kullanmazlardı ;)

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #14 : 22 Nisan 2011, 01:32:48 »
Yorum yok, edebi yönününden madem rahatsılık duyuldu ozaman kama, hançer, kinjal hepside kan akıtır diyelimde rahatlıyalım:)

scarface

« Yanıtla #15 : 22 Nisan 2011, 01:36:18 »
Yorum yok, edebi yönününden madem rahatsılık duyuldu ozaman kama, hançer, kinjal hepside kan akıtır diyelimde rahatlıyalım:)
:2up

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #16 : 22 Nisan 2011, 11:14:24 »
 Arkadaslar , bu tip tartismalara forumun heryerinde rastlayabilirsiniz. Fazla edebi hale gelmesi , inanin kimseyi rahatsiz etmiyor. Ben kendi adima herhangi bir gerilme de hissetmiyorum. Kaldi ki bunu , bu forumda tartismayacaksak nerede tartisacagiz? Bu isin tabiati bu . Silahlari , onlari kullanan ve sekillendiren  toplumlar isimlendirmisler. Ve bu silahlari o toplumlarin dilleri ve kulturlerinden bagimsiz incelemek imkansiz. Farkindaysaniz , forumun baska bir yerinde "tugra" tartisiliyor, ve  bu forumda - daha bu silahlarin uzerindeki yazilar ve suslemeler , isin icine girdiginde - buna benzer ( edebi ) ne tartismalar cikacak.
 Burasi , sadece metalurjiyi ogrendigimiz bir yer degil , lutfen , eteginizdeki taslari dokmek konusunda elinizi korkak alistirmayin.

Not: mesela ben , araya girilen mesajlardan sonra biraz su sekilde dusunmeye basladim. " kincal" a "kama" diyelim demistim ( ya da cerkes kamasi) , bunu kama ,cerkes kulturunde de yerlesik bir terim oldugu icin demistim ,ama bu mantikla  ,"saska"ya "cerkes kilici" , katanaya , japon kilici , samsire iran kilici ,vb. dememiz gerekir. En iyisi , o silaha onu kullanan kultur kendi lisaninda ne isim takmissa onu diyelim.

« Son Düzenleme: 22 Nisan 2011, 11:20:27 Gönderen: circassian »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 22 Nisan 2011, 11:18:20 »
Ama burbon da bir viskidir.  ;) Viski dersek hata etmiş sayılmayız.

Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #18 : 22 Nisan 2011, 11:24:55 »
Cok dogru , ama ingilizler bunu hakaret kabul edebilir. Buradaki tartismada da ( gerginlik demeyecegim ) , hararet buradan kaynaklaniyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 22 Nisan 2011, 11:27:50 »
Asıl şimdi İskoçlar alınacak.  ;D Söylemesi ayıp illa viski denirse Malt'ı tek geçerim. Borbon'daki kül tadı bana uymuyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben