Bıçak Sanatı - Forum

yeni denemeler yardım

tugrul

• *
  • 29
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: ANKARA
yeni denemeler yardım
« : 13 Ekim 2016, 15:29:17 »
selamlar aranıza yeni katıldım,
forumdaki kaynakları okudum ve bıçak yapımına başladım birkaç çelik de sipariş verdim
bilgili arkadaşların birkaç konuda bilgisine ihtiyacım var.
deneme amaçlı ilk bıçağımı bir testere çeliğinden keserek yaptım.
profili oluşturdum fakat bazı konularda çekincelerim var çeliği bilemediğim için ısıl işlemi tüm işler bittikten sonra mı yapılır?
yağ ilemi soğutayım su ilemi?

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
Ynt: yeni denemeler yardım
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2016, 21:04:54 »
forumdaki kaynakları okudum ve bıçak yapımına başladım birkaç çelik de sipariş verdim
profili oluşturdum fakat bazı konularda çekincelerim var çeliği bilemediğim için ısıl işlemi tüm işler bittikten sonra mı yapılır?
Testere çeliğini işlemeden önce tavlama yaptııysanız bıçak ağzını,  keskin yeri  0,5-1 mm gibi kalacak şekilde açın daha sonra tavsiyem yağda suyunu verin daha sonra keskinleştirirsiniz.
Eğerki tavlamadıysanız ağzını açmakta çok zorlanırsınız. makine ile ağzını açarsanız da bıçak ağzının suyunu yine kaçıracağınız için yine su vermeniz gerekir. Benim bildiklerim bunlar.

tugrul

• *
  • 29
« Yanıtla #2 : 14 Ekim 2016, 10:32:12 »
Testere çeliğini işlemeden önce tavlama yaptııysanız bıçak ağzını,  keskin yeri  0,5-1 mm gibi kalacak şekilde açın daha sonra tavsiyem yağda suyunu verin daha sonra keskinleştirirsiniz.
Eğerki tavlamadıysanız ağzını açmakta çok zorlanırsınız. makine ile ağzını açarsanız da bıçak ağzının suyunu yine kaçıracağınız için yine su vermeniz gerekir. Benim bildiklerim bunlar.
teşekkür ederim ağzını açmak hariç hazırlıyorum yağ ile suyunu veriyorum sonra ağız açacağım.
ilk olduğu için hevesim yüksek bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya.
d2 çeliği vs aldım ilk acemilikleri bununla atıyorum artık

Erlik

• 19
  • Emre
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 14 Ekim 2016, 12:14:12 »
teşekkür ederim ağzını açmak hariç hazırlıyorum yağ ile suyunu veriyorum sonra ağız açacağım.
ilk olduğu için hevesim yüksek bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya.
d2 çeliği vs aldım ilk acemilikleri bununla atıyorum artık
Once celigi yumusatmaniz geremekte aksi takdirde el ile işleyemezsiniz bunun için çeliğili 850°C civarına çıkartıp kum,kireç veya küle gömerek yavaş yavaş soğutmanız gerek.Yumuşattıktan sonra ağız açılması dahil tüm işlem bittiğinde yağ ile ısıl işlemini ve menevişini yapmanız gerekmekte.Daha sonra kabza montajı, kılıf vb. kalıyor.
Çeliği yumuşatmadan elektrikli aletler ile de işleyebilirsiniz fakat çeliğim fazla ısınmamasına dikkat etmelisiniz aksi taktirse suyu kaçabilir.

tugrul

• *
  • 29
« Yanıtla #4 : 14 Ekim 2016, 13:39:46 »

[/quote]
Once celigi yumusatmaniz geremekte aksi takdirde el ile işleyemezsiniz bunun için çeliğili 850°C civarına çıkartıp kum,kireç veya küle gömerek yavaş yavaş soğutmanız gerek.Yumuşattıktan sonra ağız açılması dahil tüm işlem bittiğinde yağ ile ısıl işlemini ve menevişini yapmanız gerekmekte.Daha sonra kabza montajı, kılıf vb. kalıyor.
Çeliği yumuşatmadan elektrikli aletler ile de işleyebilirsiniz fakat çeliğim fazla ısınmamasına dikkat etmelisiniz aksi taktirse suyu kaçabilir.
[/quote]
bak şimdi yeni birşey daha öğrendim yavaş soğutulunca yumuşama çok iyiymiş canım çıktı ağız açana kadar.
teşekkürler

tugrul

• *
  • 29
« Yanıtla #5 : 18 Ekim 2016, 14:57:00 »

selamlar profili oluşturdum fakat iş ağız açmaya gelince tıkandım.sizce bu bıçağın ağzı tek yönlümü??