Bıçak Sanatı - Forum

ÇELİĞE ZARAR VEREN DOĞAL ORTAMDA BULUNAN ASİTLER !!!

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
elmada tam anlamıyla asit varmıdır
pazarcılara sordum yok dediler google de yazmıyor

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: ÇELİĞE ZARAR VEREN DOĞAL ORTAMDA BULUNAN ASİTLER !!!
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2011, 16:17:03 »
Hemen hemen tüm meyvelerde asit vardır. Ancak elmadaki  biraz daha kendine özel hafif bir asittir. Elma asidi de denilen malik asit elmanın kararmasını sağlayan, içeceklerde aromayı artırma amaçlı kullanılan bir yardımcı malzeme. Sonuçta asit ve metale zarar verir.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2011, 16:18:44 »
mert kardeşim, biraz araştırarak soru sorarsan çok daha iyi olur. zira mesaj yazdığın konunun bununla hiç alakası yok. :-\

ayrıca google a elma asidi yazdığında gerekli tüm bilgilere ulaşabiliyorsun!?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 31 Mart 2011, 16:19:24 »
Asidi pazarcılara ne soruyorsun?  >:(

;) Bunda illa ki bir karboksili asit vardır ama artık hangisiyse....

...

Evet, google'ladık ve iki ucunda birer COOH olan bir asitmiş elmadaki. Adı da malik asitmiş

http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3281&Itemid=307

COOH·CH2·CHOH·COOH
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 31 Mart 2011, 16:21:19 »
elmada tam anlamıyla asit varmıdır
pazarcılara sordum yok dediler google de yazmıyor

Ülserliye ;) soraydın, söylerdi: vardır. "Tam anlamıyla" tanımını açmadığın sürece ona bir şey diyemem. Çeliği eritir mi? Hayır. İz bırakır mı? Tahminen evet.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

merttt9

• 1419
« Yanıtla #5 : 31 Mart 2011, 17:01:25 »
mert kardeşim, biraz araştırarak soru sorarsan çok daha iyi olur. zira mesaj yazdığın konunun bununla hiç alakası yok. :-\

ayrıca google a elma asidi yazdığında gerekli tüm bilgilere ulaşabiliyorsun!?

aslında bıçağa suyun zarar vermesinden yola çıkıp asitinde zarar vermesi sonucu,yeniden konu açıp,konu kirliliği olmasın diyeydi

arkadaşlarada teşekkürler,aslında daha önce elma asit zarar verir denmişti,ama ben yinede bunu pazarcılar dahada onay verir diye sorayım dedim
bugün pazara çıktım ve elma satana sordum,dedimki elmanda asit varmı dedim,yok yok ne asiti asit falan yok korkma sen al ye dedi,adam panikle asit falan yok diyor,kafamı karıştırdı
google yazdığım şey ise elmada asit varmı diye cümleydi ama konu ile ilgili yazı yoktu,yne döndüm dolaştım buray ayazdım sizide meşkul etmemek için diğer kaynaklara yönelmiştim
neyse konu açıp,konu kirliliği olmasın diye,buraya ilave yazdım
sağolun

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #6 : 31 Mart 2011, 17:09:47 »
mertin burada http://www.bicaksanati.com/forum/genel-muhabbet/dalgic-bir-abim-icin-bicak-tavsiye/ açtığı konuyu biraz daha genişletmek adına konu buraya taşındı.

mert aslında konunun açılımında çok faydalı olabilecek bilgiler yatıyor.  ;)
« Son Düzenleme: 31 Mart 2011, 17:36:00 Gönderen: gökhan bakla »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #7 : 31 Mart 2011, 17:15:41 »
elinize sağlık güzel olmuş  :2up

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #8 : 31 Mart 2011, 18:50:40 »
İyi olmuş taşındığı. Okulda öğrendiğim kadarıyla maddeler asidik ve bazik olarak ayrılıyor. Ölçüm birimi ph (power of hydrogen- hidrojenin gücüdür)
Ph 7 olan maddeler nötrdür. Ph küçüldükçe asidik olur. Büyürse bazik. Teoride saf su Ph7 dir yani nötr.

Ben de biraz araştırdım içinde co2 çözündüğü için ancak kaynatıldığında nötr olur. Yağlar 7ye yakın değerlerde olduğu için kısmen nötrdür. Bulduğum bir ph tablosuna bakarak az çok fikir sahibi olabiliriz.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #9 : 31 Mart 2011, 19:24:54 »
sağol XauPau  :)

tabloya baktığımızda su 7.0 yazıyor yani asit ve bazik olarak nötr olan yer sanırım

ph küçüldükçe asit artıyor,örnek amaçlı kola ve çamaşır suyunu alırsak
mesela tabloda kola 2.5,o halde bunun asidi yüksek

çamaşır suyu ise tabloda 12.0 yazılmış,yani rakam büyüdükçe bazik oluyor,asit oranı azalıyor

ama çamaşır suyununda bazı çelikler üzerinde pas yaptığını tahmin ediyorum,ben lekeleri çıkarmak için çamaşır suyu dökdüm pas yapmıştı ondan dedim

o halde asit ve baz her ikiside orantısına göre pas yapabiliyor
eğer yanılmıyorsam böyle
« Son Düzenleme: 31 Mart 2011, 19:29:26 Gönderen: merttt9 »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #10 : 31 Mart 2011, 20:12:44 »
Asit veya baz her ikiside aşındırıcı maddelerdir. Tuzruhu(asiT) Çamaşır suyu(baz) gibi. Pas ise yüzeydeki metalin oksijenle tepkimeye girmesidir. Dolayısıyla ortam ph7 den ne kadar uzaksa o kadar hızlı aşınır ve daha fazla yüzey oksijen ile temasa geçer. Yüzeyi yağlayıp oksijenle teması kesmek pası engellemek için en geçerli yöntem. Ancak burada da kullanılan yağın asit/baz dengesine bakmak lazım. Oksijenle teması kessek de ortamdaki asit/baz yüzeyi aşındırmaya devam edecektir. Bu açıdan baktığımızda Bebe yağı ve vazelin ph7 ye çok yakın iyi ve kolay birer korumadır.

Kılıf yapımında ustaların ısrarla nötre yakın  olan vegetal deri (bitkisel yağlarla işlenmiş) aramasının bir sebebi de budur.