Merhabalar aranıza yeni katıldım . İlk defa bıçak yapacak biri olarak siteden sizlerden çok şey öğrendim teşekkür ederim.
Hüsn-ü hat talebesi olarak bana kalemtraş gerekiyor ve bunu kendim yapmak istiyorum keyif alıyorum çünkü
Eğe'den çelik yapıldığını öğrenince hevesle bu işe kalkıştım ve eski hurda Üçgen eğeyi alıp mangal ve saç kuratma makinesi kombinasyonuyla dövdüm . Maalesef araç gereçin yokluğundan mütevellit keser ile baltanın üzerinde dövme işlemini gerçekleştirdim (Saatlerce)

Belli bir sınıra kadar dövünce mangalın içinde soğumaya bıraktım gece boyu.

Daha sonra maalesef taşlama makinası spiral vs bulunmadığın için eğe ve kalın zımparalarla törpülemeye başladım . Ferforgeciye sadece 2 uçtaki fazlalıkları kestirebildim anca. Tahmin edersiniz ki baya bi uzun sürdü

Velhasıl sonuç olarak şu şekilde ortaya çıkmış oldu.

Son olarak burada kaldım ve çok emek harcadığım için sağlam bir şekilde ilerlemek istiyorum . Sıradaki işlem ağız açma işi olacak . Araştırma yaptığımda Scandi grind- İskandinav bileme ( V ) mantıklı geldi Siz bu konuda ne önerirsiniz bıçağın estetiğini de düşünürsek ? Sefa hocanın pratik ağız açma yöntemini denemeyi düşünüyorum , tabi bende yuvarlak eğe olmadığı için üçgen eğe ile yapacağım .
Burada çok mühim olan bir konu bıçağın ağızı ısıl işleme girmeden önce ne kadar en'de bırakmalıyız 1mm uygun mudur ? ( Isıl işlemde zarar görebilir deniliyor )
Isıl işlemde patates kızartması yaptığımız ayçicek yağını kullanabilir miyiz yoksa kullanılmamış yağ mı kullanmalıyım ? . İsraftan kaçınmak lazım
Bıçağı yağın içerisinde hareket ettirme nasıl olmalı ? Bir kaç topicte bundan bahsedilmiş lakin net bir sonuca varamadım. Bıçak yağı yaracak gibi mi hareket ettirilmeli yoksa yelpaze gibi mi ?
Yağdan çıkardığımız çeliği yıkamalı mıyız sonuçta eğe çelikleri paslanabilir bir çelikmiş yoksa bir seferden bişi olmaz mı

mutfak fırınını önceden 200 dereceye getirdiğimiz fırında meneviş işlemini 1 saat mi yoksa 2 saat mi uygulamalıyım ? Ve çıkardığımda soğutma işlemi hava şartlarında kendiliğinden mi soğumalı ?
Bu işlerden sonra kabza yapımında elimde pim olmadığı için , pimsiz sadece yapıştırıcı ile mukavemeti sağlamak istiyorum. Bu konuda bir sıkıntı olur mu ? eğer olursa sarı çivileri kullanmayı düşünüyorum

Şuan için aklıma gelen sorular bunlar. Zamanınızı ayırıp öneri ve uyarılarınızı benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum . Teşekkür ediyorum.