Bıçak Sanatı - Forum

Ağız uca doğru inceliyor, açarken nerede yanlış yapıyorum ?

Ert.ozk

• *
  • 13
  • Yer: Kayseri
Merhaba ustalarım,
D2 çelikle bıçak yapmaya çalışıyorum, hobi için olan küçük bant zımparalardan aldım, önceden bant zımparam olmadığı için eğeyle açtığım ağzı bant zımpara ile düzelttim ama ağız kısmı uca gittikçe incelmeye başladı. İlk defa bant zımpara kullanıyorum.
Ağız kısmının uca gittikçe incelmesinin sebebi nedir ? Neyi yanlış yapıyorum ?
« Son Düzenleme: 18 Temmuz 2016, 13:04:30 Gönderen: Ert.ozk »

ömer mazık

• *
  • 59
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Sanliurfa
ağız acma Videolarini izleyin bende acemiyim bant zimpara kullanmadım ağız açarken uc kısım geride kaldığı için daralma oluyor genelde uc kısma gelindiği zaman bıçağın kabze kısmını kendilerine uc kisminida ileri tarafa doğru iterler ustalar daha iyi cevab vereceklerdir ben sadece kendi bildiğimi ve gozlemlerimi soyledim

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Gereğinden fazla zımparalama iki noktada çok olur:

1. taşlama eşiğine yakın kısım
2. uç

Eğer ağzı zımpara yüzeyine paralel tutmazsanız ve uç zımparaya daha yakın olursa uç tarafı daha çok zımparalanır. Uç böyle yanlış yaklaştırmaya karşı çıplaktır. Aynı hareketi ortada bir noktada aynı ölçüde yaşamaz, sıkıntı çekmezsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ert.ozk

• *
  • 13
Gereğinden fazla zımparalama iki noktada çok olur:

1. taşlama eşiğine yakın kısım
2. uç

Eğer ağzı zımpara yüzeyine paralel tutmazsanız ve uç zımparaya daha yakın olursa uç tarafı daha çok zımparalanır. Uç böyle yanlış yaklaştırmaya karşı çıplaktır. Aynı hareketi ortada bir noktada aynı ölçüde yaşamaz, sıkıntı çekmezsiniz.
Teşekkürler hocam, uç bölgesini zımpara yönüne dik tutmuyordum. Şimdi onu deneyeceğim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Şerit zımparaya bıçak yanakları tutulurken bıçağı sağa sola doğru hep gezdirmek bıçak yanaklarının birbirine denk oranda taşlanmasına yardımcı olur. Bu esnada ucun olduğu kısmı çok da şeridin ortalarına doğru getirmemek hatta ucu çok zaman şeridin az dışında bırakarak taşlamayı yapmak, yani uçta özellikle biraz eksik gerek. Bıçağın eni ucuna doğru çok daraldığından dolayı buradaki çeliği bitirmek çok kısa zaman alıyor. Kısa sürede istediğinden fazla taşlamayı yapıp bitiriyorsun.

Buna karşı bir sinsi (  ;) )  tedbir olarak taslak çıkarırken uç kısmında sırtta fazlalık bırakanlar var. Usta uç kısmında sırtı öyle geniş bırakıyor ki buradaki genişlik de taşlama kadar geniş kalıyor. Böylece burada taşlamaya ayırdığın zaman taşlama hattının ortalarındaki gibi oluyor; yani yanakları beklediğinden hızlı taşlayıp atmıyorsun. İkinci taşlama noktasındaki kalınlığı istediğin noktaya getirince bu sefer sırttaki bu fazlalığı atıyorsun. Bu noktadan sonra eksik bitirdiğin taslak son haline gelmiş oluyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
+ taslakta fazlalık bırakmada ucu biraz daha ilerletmek de var, detay olarak bunu atlamışım.

Aşağıda eklediğim çizimdeki gibi bir taslak değişikliği, uçta yapılacak taşlama hatalarına karşı işinizi kolaylaştıracaktır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Turuncu kısım, yanakları taşlarken olan ancak taşlama sonrasında atılan geçici bir kısım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ert.ozk

• *
  • 13
Turuncu kısım, yanakları taşlarken olan ancak taşlama sonrasında atılan geçici bir kısım.
O kısım zımparada aşırı ısınmaya başlamıştı hatta ucundan küçük bi kırık oluştu. Benimde aklıma geldi yaparken fazlalık fikri, tam olarak nası yapacağımı öğrendim şimdi çok teşekkürler  :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Isıl işlemden daha önceki -fazlaca- ısınmaları fazla dert etmenize gerek yok. Yeter ki ısınan bölgede eğeyle çalışmayacak yada matkapla delik delmeyecek olun.

Uçta bu dediğim yöntemi ise ilk başlarda hatadan kaçınmak için tercih edebilirsiniz ama ilerde taşlama becerilerinizi buna gerek duyurmayacak şekilde değiştirmeniz daha iyi olacaktır. Bir kerede işi doğru yapabilmek ilerde böyle bir ekstra işlem yapmak zorunda kalmaktan daha pratik gelecektir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ert.ozk

• *
  • 13
Isıl işlemden daha önceki -fazlaca- ısınmaları fazla dert etmenize gerek yok. Yeter ki ısınan bölgede eğeyle çalışmayacak yada matkapla delik delmeyecek olun.

Uçta bu dediğim yöntemi ise ilk başlarda hatadan kaçınmak için tercih edebilirsiniz ama ilerde taşlama becerilerinizi buna gerek duyurmayacak şekilde değiştirmeniz daha iyi olacaktır. Bir kerede işi doğru yapabilmek ilerde böyle bir ekstra işlem yapmak zorunda kalmaktan daha pratik gelecektir.
Çok teşekkürler ustam :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Ağız uca doğru inceliyor, açarken nerede yanlış yapıyorum ?
« Yanıtla #10 : 19 Temmuz 2016, 02:07:41 »
birde d2'ye ısıl işlem hizmeti veren taner ustanın tam nickini biliyor musunuz :) üyelerde aradım ancak birçok taner usta var :)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?action=profile;u=16  8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram