Bıçak Sanatı - Forum

Balta sapı ve balta başı

Darque

• *
  • 12
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
Balta sapı ve balta başı
« : 05 Haziran 2016, 15:50:02 »
Herkese iyi günler, baltalara karşı çok fazla ilgim olduğu gibi bi o kadar da sorum var. Bikaçını bugün sorucam biraz uzun bi konu olacak umarım konu kirliliği yapmam.

Öncelikle arka bahçede kesilen ağacı gördükten bi 10 gün sonra felan gidip bi dal kesmeye karar verdim fakat ağacın ne ağacı olduğunu bilmiyorum, sap yapılabilir mi yapılamaz mı onu da bilmiyorum.

Şu boyutta bi dal kestim ve kabuğunu soyduktan sonra 1 hafta kurumaya bıraktım. Sonra da törpü ve bıcak ile yonta yonta bu hale getirdim.

Ayrıca bilmediğim ağaçtan böyle bi sap ile uğraşmamın nedeni balta yapmaya uygun bi ağaç aldığımda onu heba etmemek, pratik yapmak ve becerebiliyor muyum diye öğrenmek içindi.

Sorularıma gelecek olursak balta sapı  yapmak için ağaç dalı uygun mudur yoksa illa ağaç gövdesinden kesilen bi parça ile mi yapmak zorundayım? Ağacın türünü bilmediğimden eğer sap yapmaya uygun değilse ve ben yine de sap yapıp kullanmışsam başıma neler gelebilir? Sap yapmaya uygun ağaçları marangozlarda bulabilir miyim? Babam böyle pasta yapmayı nerden öğrendi?

Son saçma esprim için affınızı diliyorum kendimi tutamadım. Balta başı kısmına gelecek olursak, Eminönü'nü altına üstüne getirdim fakat aradığım türde balta başı bulamadım. Klasik bushcraft baltası türünde arıyorum. Forumdan bikaç ustamıza sordum fakat haliyle el yapımı olduğundan fiyatları bi öğrencinin bütçesinin çok üzerinde geldi. Bu tür balta başlarını çok pahalı olmayacak şekilde nerden bulabilirim?

Ayrıca benim baltam biraz ağır olduğu için bir süre sonra bilekte ağrı yapıyor. Sakal kısmını spiralle kesersem baltaya zarar verir miyim/kesilir mi?

Çok baş şişirecek bi konu olduğunn farkındayım bunun için özür diliyorum. Fakat kafamdaki soru işaretlerini atabilirsem çok mutlu olucam. Çok teşekkürler şimdiden herkese

yosun

• *
  • 39
  • Meslek: serbest
  • Yer: Adana
Ynt: Balta sapı ve balta başı
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2016, 18:17:48 »
Sn. Darque; ağaç zerdali ve ya kayısı ağacına çok benziyor.
Saygılar.

Hephaistos

• **
  • 63
  • Eser Yayan
  • Meslek: Arkeolog
  • Yer: Isparta
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2016, 19:05:18 »
İyi hafta sonları. Ben ağacın rengi ve kabuk yapısından dolayı dut ağacı olduğu kanısındayım. Dut ağacı sağlam olmasıyla birlikte uygun ortamda kurutulmadığı taktirde fazlasıyla çatlama yapacaktır.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2016, 19:43:17 »
Ağacı ben de duta benzettim.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Darque

• *
  • 12
« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2016, 19:54:48 »
İyi hafta sonları. Ben ağacın rengi ve kabuk yapısından dolayı dut ağacı olduğu kanısındayım. Dut ağacı sağlam olmasıyla birlikte uygun ortamda kurutulmadığı taktirde fazlasıyla çatlama yapacaktır.

Yani kısmen sap yapılabilir diyosunuz eğer dutsa öyle değil mi? Zaten kestiğim dal 1 metre boyutlarındaydı ve balkonda kuruttuktan sonra bi kısmının çatladığını gördüm baya ortasına doğru, ordan itibaren kesip bu sapı elde ettim. Peki dal olduğundan dolayı sap yapılabilir mi bi bilginiz var mı?
Edit: Ayrıca daha fazla çatlama yapar mı? bunun önüne geçmek için ne yapmalıyım?

Diğer arkadaşlara da çok teşekkürler yardımlarından dolayı
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2016, 19:58:58 Gönderen: Darque »

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2016, 20:00:49 »
Dut agacidir balta sapi icin zayif kacar

Hephaistos

• **
  • 63
  • Eser Yayan
  • Meslek: Arkeolog
  • Yer: Isparta
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2016, 20:11:53 »

Yani kısmen sap yapılabilir diyosunuz eğer dutsa öyle değil mi? Zaten kestiğim dal 1 metre boyutlarındaydı ve balkonda kuruttuktan sonra bi kısmının çatladığını gördüm baya ortasına doğru, ordan itibaren kesip bu sapı elde ettim. Peki dal olduğundan dolayı sap yapılabilir mi bi bilginiz var mı?
Edit: Ayrıca daha fazla çatlama yapar mı? bunun önüne geçmek için ne yapmalıyım?

Diğer ustalar belki daha net bilgiler vereceklerdir fakat ben kazma, kürek, çapa ve bu tip balta-nacak saplarında sağlam ağaçların kerestesi(yani gövde kısmı) yerine bu tip dallarından yaptığım sapları tercih ediyorum. Nedeni ise dalların ortasındaki su yolunun esnemeye daha elverişli olduğu ve zorlamalarda kırılmaları bir nebze daha engellediği. Bu tip kullanımlarda ise  yaş ağacı önce mangalda dış kabukları yanana kadar pişirip( ateşin içine geçmemesine dikkat ederek) sıcak halde kabuklarını soyduktan sonra kırık cam parçasıyla perdahlayıp ardından bir iki ay kurumaya bırakarak kullanıyorum. Bu şekilde daha sağlam bir sap elde etmiş oluyorum. Fakat dut ağacından bir kaç kere sap yapmama rağmen bu şekildeki dalları her zaman çatlamaya uğramıştır. Çatlamanın önüne geçmek için bir bilgim ise bulunmamakta. Bunlar kendimin  deden,babadan görerek uyguladığım yöntemler daha iyi ve daha doğru yöntemlerde elbette vardır.

Darque

• *
  • 12
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2016, 20:17:27 »

Diğer ustalar belki daha net bilgiler vereceklerdir fakat ben kazma, kürek, çapa ve bu tip balta-nacak saplarında sağlam ağaçların kerestesi(yani gövde kısmı) yerine bu tip dallarından yaptığım sapları tercih ediyorum. Nedeni ise dalların ortasındaki su yolunun esnemeye daha elverişli olduğu ve zorlamalarda kırılmaları bir nebze daha engellediği. Bu tip kullanımlarda ise  yaş ağacı önce mangalda dış kabukları yanana kadar pişirip( ateşin içine geçmemesine dikkat ederek) sıcak halde kabuklarını soyduktan sonra kırık cam parçasıyla perdahlayıp ardından bir iki ay kurumaya bırakarak kullanıyorum. Bu şekilde daha sağlam bir sap elde etmiş oluyorum. Fakat dut ağacından bir kaç kere sap yapmama rağmen bu şekildeki dalları her zaman çatlamaya uğramıştır. Çatlamanın önüne geçmek için bir bilgim ise bulunmamakta. Bunlar kendimin  deden,babadan görerek uyguladığım yöntemler daha iyi ve daha doğru yöntemlerde elbette vardır.

Anladım bidahaki sefer yaş ağaçtan sap yapmaya kalkıştığımda bu yöntemi denicem o zaman. Bu da bi tecrübe oldu benim için en azından istediğim şekilde kıvrımlı sap yapabildiğimi öğrendim. Çok teşekkürler yardımınız için

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #8 : 06 Haziran 2016, 04:19:55 »
Kesilmiş ağaç dut ağacı.

Dut ağacından pek sap yapılmazama yinede sağlam olur.

Bir ağaın sap yapılabilmesi için lifli olması gerekir ki kırılınca hemen kopmasın diye.

O baltayı sakallı balta yapmak için kesici ağzını ve burun kısmını da düzeltmeniz gerekir ki esteği ortaya çıksın.

Bana göre keserseniz diğer tip balta şekline sokmak zor uğraşırsınız.

Ağız sertliğini kaybedersiniz.
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2016, 04:21:32 Gönderen: Murat AKIN »

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #9 : 06 Haziran 2016, 08:41:30 »
kayın ağacını marangozlardan, mobilyacılardan bulabilirsiniz..
balta sapı için güzel sonuç alırsınız..

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 06 Haziran 2016, 08:54:24 »
Ağaç daldan kesildiği gibi kullanmak doğru değil.öncelikle kurumaya bırakmk lazım ve bu iş mangalda bekletmekle malesef olmuyor .forumda ağaç kurutma yöntemleriyle alakalı epey bilgi var.kurutmadan işlediğiniz ağaç, zaman içinde şekil değiştirip çatlayacak tır.

Darque

• *
  • 12
« Yanıtla #11 : 06 Haziran 2016, 14:03:31 »
Teşekkürler hepinize en azından tecrübe ve bilgi sahibi olmuş oldum. Peki aradığım bushcraft tipi balta başlarını nerden bulabilirim bilginiz var mı?

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #12 : 22 Haziran 2016, 00:07:17 »
Abilerim bu agac dut gibi degil bu daha cok bizim buralarda sokaklarda bulunan tesbih agaci
Hakuna Matata

berkozatay

• 70
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #13 : 10 Temmuz 2016, 04:24:06 »
Darqıe dostum ben de ogrenciyim uygun fiyatli balta onerisi icin ozelden yazdim.

bursa16

• **
  • 82
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 10 Temmuz 2016, 13:30:23 »