Bıçak Sanatı - Forum

İlginç bir kırım.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
İlginç bir kırım.
« : 14 Mayıs 2016, 20:42:30 »
Sağ olsun atölyemin taşınması dahil tüm süreçte yanımda olan Erdem kardeşimin d2'den yaptığı santoku maalesef kırıma uğradı. 4mm kalınlıkta çelikten profilini çıkardı, ağzını açtı. Suyunu verdik, gayet güzel sertlik aldı. O gece 250 derecede 2 * 2 saat menevişlendi. Sonraki gün Erdem bıçağın kesici ağzının 5 cm ilerisinde bir yarık buldu. Çatlak demiyorum çünkü namluya paralel, namluyu ortadan sağa ve sola ikiye yarmış. Hata ısıl işlemde mi, çelikten mi bilemiyorum.

Ynt: İlginç bir kırım.
« Yanıtla #1 : 14 Mayıs 2016, 22:06:18 »
Metin geçmiş olsun. Öncelikle sormak isterim, malzeme oksijenle temas halindeymiş sanırım, yani paslanmaz zarf içerisinde değil, öyle değil mi? Çatlak yapıya paralel olunca insanın aklına üretim hatası olasılığı geliyor. Bu tür üretim hataları kimi zaman olabiliyor. Paslanır malzemelerde rast gelmişliğim var ama paslanmaz gurup çeliklerde pek görülmeyen bir şey, ama olanaksız da değil. Kişisel düşüncem, hadde sırasında veya başka bir nedenle üretim hatası olduğu yönünde.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #2 : 14 Mayıs 2016, 22:15:53 »
Hocam bıçak biraz fazla uzun ( 35 cm) olunca zarfa sığmadı. Bu şekilde yapmak zorunda kaldım.

Cevap için teşekkür ederim Sefa Hocam.

erdemsenkaya

• *
  • 7
  • Meslek: matematik öğretmeni
  • Yer: izmir
« Yanıtla #3 : 20 Mayıs 2016, 22:56:32 »
bu şekilde bıçağı bitircem metin abime yardımları dolayısıyla çok teşekkürler 👍🏻

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 21 Mayıs 2016, 02:17:31 »
Benimde aklım şöyle bir olasılık geldi ; ağız açmadan iki yanaktan eşit taşlama yapmak için merkeze çizilen çiziğin o bölgesi fazla mı derindi acaba?
"Maksatların anası sabırdır"

erdemsenkaya

• *
  • 7
« Yanıtla #5 : 21 Mayıs 2016, 07:38:01 »
ne kadar devam ettiği anlaşılmıyor 3 4 mm geriye çektim ağzını ama devam ettiği için bıraktım.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #6 : 21 Mayıs 2016, 17:26:57 »
Giden çelik olsun da, harcanan emeğin heba olması üzücü, geçmiş olsun...
Aytunç Ayper (itunch)

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #7 : 22 Mayıs 2016, 17:36:07 »
Nazara gelmişsiniz, Metin kardeş.

erdemsenkaya

• *
  • 7
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2016, 13:03:12 »
bitmiş hali

Mustafasezer

• 284
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 17 Ekim 2016, 21:00:58 »
Ustam bu resımdekı fırın nasıl bırseydır adı ne ozel uretımmı?? 

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 18 Ekim 2016, 00:33:09 »
Sefa hocanın dediği gibi olabilir. Hadde yönünde olduysa yüksek ihtimal potadan gelen curuf haddeleme esnasında uzadı ve tamda sizin profile denk geldi geçmiş olsun..
Metin geçmiş olsun. Öncelikle sormak isterim, malzeme oksijenle temas halindeymiş sanırım, yani paslanmaz zarf içerisinde değil, öyle değil mi? Çatlak yapıya paralel olunca insanın aklına üretim hatası olasılığı geliyor. Bu tür üretim hataları kimi zaman olabiliyor. Paslanır malzemelerde rast gelmişliğim var ama paslanmaz gurup çeliklerde pek görülmeyen bir şey, ama olanaksız da değil. Kişisel düşüncem, hadde sırasında veya başka bir nedenle üretim hatası olduğu yönünde.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #11 : 18 Ekim 2016, 20:55:49 »
Geçmiş olsun bu gerçekten çok ama çok can sıkıcı.... o kadar emek...
Beni bu guzel havalar mahvetti