Bıçak Sanatı - Forum

Delik delme konusunda yardım gerekli

okavas

Delik delme konusunda yardım gerekli
« : 15 Aralık 2015, 17:03:32 »
Arkadaşlar merhaba.
Resimdeki gibi elimde bir alüminyum çubuk var (yumuşak) çapı 20 mm boyu 150 mm. Ben bu cubuğun ortasından 10 mm çapında ve 100 mm derinliğinde bir delik açmak istiyorum. Resimdeki gibi bir tane de sütunlu matkabım var.  Bu deliği açmak için acaba dikkat etmem gereken bir takım püf noktaları varmıdır. Çünkü matkabımı kırmak istemiyorum ve malzemeye de zarar vermek istemiyorum. Yardımcı yorumlarınızı bekliyorum.

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
Ynt: Delik delme konusunda yardım gerekli
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2015, 17:22:09 »
yani profili o tablaya sabitleyin hareket etmesin  , üst noktadan direk çıkış noktasını iyi hesaplayarak ve doğru bir açı ve uç kullanarak normal bir devirde deleceksiniz daha önce hiç kullanmadıysanız güvenliğiniz için bilen birinin kullanması daha doğru olabilir  :-[

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2015, 17:28:55 »
Açıklamanızdan değil de verdiğiniz boyutlardan anladığım kadarıyla silindirin ekseni boyunca 10 boyunca delik deleceksiniz. Haliyle deldiğiniz taraf 5 mm çeper kalınlığında bir boru gibi olacak.

O halde size tavsiyem bunu bir tornacıya götürüp deldirmeniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

okavas

« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2015, 17:41:54 »
Evet 10 cm boyunda bir boru yapmak istiyorum, ancak bu kadar kalın bir malzemeyi hiç delmedim. Malesef çevremde hiç tornacı yok. Acaba milim milim delerek ve her milimden sonra içeride biriken talaşı ters çevirip boşaltsam, matkabı kırmadan delebilirmiyim ki. Birde matkaptaki mors salınımını ve yalpasını hesaplamak gerekiyor değil mi.

okavas

« Yanıtla #5 : 15 Aralık 2015, 17:49:28 »
https://www.youtube.com/watch?v=2_JjJ0-mStY

Yani matkap yerine parçayı döndürmek daha mı doğru olur. Videodaki gibi bir sistem yapabilirim kendime sanırım.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2015, 18:27:21 »
delik ekseninin mümmkün olduğu kadar merkezde kalması için matkap yerine parçayı döndürmek sanırım daha uygun olur, örnek olarak silah namlularının delinmesini örnek verebiliriz bunlarda matkap sabit tutulur ve parça döner.inşallah yardımcı olabilmişimdir.