Bende şunu merak ediyorum..
menevişleme ısıl işlemden çıkmış bir çeliğin aşırı sertliği ve gerilimini aza indirgemek kırılganlığını önlemek diyebilirmiyiz deriz heralde, menevişten sonra sertliği takribki 3-5hrc (mesela 63'ten 59'a) verdiğimiz meneviş sıcaklığına ve kullanıcamız alana göre belirleyip düşürebiliriz.
şimdi diyelim ki elimizde iki adet d2 profil var, ikisinede ısıl işlem uyguladık. Fakat ısıl işlemden atıyorum birisi 65hrc, diğeri ise 59hrc çıktı ( olurya amatörüz herzaman aynı ortamı hazırlayıp su veremeyebiliriz) ve çıkan sonuca göre;
- iki bıçağın kullanım alanı, işlevi aynı. ikiside aynı sertliğe çıkmadığı için işe uygun olan kullanılır diğeri farklı bir şekildemi değerlendirilmelidir.
-çelik max sertliğine ulaşır veya ulaşamaz muhakkak meneviş gerekirmi yani 65 hrc yi 62 ye indirmek, 59hrc olanı 57 ye indirmek gereklimidir. Sertliği yüksek çıkanı menevişleyince zaten az çıkanla aynı ayara getirmiş oluyoruz.
-Yani menevişleme sadece sertlikle ilgili bir uygulama mı yoksa çelik ısıl işlemden ne sertlikte çıkarsa çıksın çelikte oluşan gerilim diye birşey söz konusumudur meneviş her şartta gereklimidir.
biraz karışıkmı oldu ne
