Bıçak Sanatı - Forum

KÖY FIRINI YAPIYORUZ (tAŞ FIRIN)

captainmemo

• **
  • 83
  • El emeği ve göz nurunun değeri biçilmez.
    • hobi  bahcesi
  • Meslek: turizm ve eğitim
  • Yer: istanbul
KÖY FIRINI YAPIYORUZ (tAŞ FIRIN)
« : 04 Ekim 2015, 19:57:11 »
Değerli forumdaşlar ,

Ben hep köy fırınında pişmiş ekmek yapmak ve onun kokusu ile yemek  istiyordum. Uygun ortamı bulunca hemen inşaata giriştim.. Duvar ve fırın usatası  olmasam da amatörce biraz daha uzun sürede  fırın inşaatını bitirdim. Benim gibi bir hevesi olan arkadaşlar içinde www.hobibahcesi.org isimli web sitemde inşaatı adım adım her aşamasını yayınladım. İsterseniz burda da yayınlarım ama forumu gereksiz  meşgul etmek istemem.  Yapmak isteyip de cesaret edemeyenler için uzaktan da olsa her aşamada destek olabileceğimi bilmenizi isterim. Çünkü bu konuda ne ilki nede son siz olacaksınız. Birçok bölgeden bana ulaşan arkadaşlar ile bu işi başardık. Neden siz de olmayasanız. ayrıca bıçak ısıl işlemleri için de fırın tecrübem yararlı olabilir diye düşünüyorum. Ekte bir kaç foto yükledim bilgi açısından imkanı olan hepinize tavsiye ederim.
« Son Düzenleme: 04 Ekim 2015, 20:03:08 Gönderen: captainmemo »

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
Ynt: KÖY FIRINI YAPIYORUZ (tAŞ FIRIN)
« Yanıtla #1 : 04 Ekim 2015, 20:04:55 »

« Son Düzenleme: 04 Ekim 2015, 20:08:04 Gönderen: captainmemo »

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2015, 21:39:54 »
elıne koluna saglık cok guzel olmus ama sankı bı eksık var gıbı bızım buradakı fırınlarda odunu yandıgı bolgede metal ızgara olur tab fırını ne amacla kullanıcaksın onu tam bilmiyorum
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

« Yanıtla #3 : 04 Ekim 2015, 21:56:43 »
Bizimde var. Ama biz kerpiçle yaptık.  Ekmeği çok güze olur. Sizede kolay gelsin  ;)

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #4 : 04 Ekim 2015, 22:03:44 »
resimlerini gördüğünüz fırının henüz bitmemiş durumu, ateş sadece denemek ve kurutma  ısıtmasıdır. daha sonra  içinde  üçgen demir  ayak olacak ve  odunları kaldırmak .çin. teşekkürler

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #5 : 04 Ekim 2015, 22:24:39 »
Sayın captainmemo:

Daha önce fırın yapmış birisi olarak bazı deneyimlerimi yazayım:

Biliyorsunuz yanma için oksigen gerekiyor.

Sizin fırındaki gibi kapalı ortamda ateş yakarsanız yarım yanma olur, yani alevsiz veya az alevli olarak yanar, tam olarak ısıtmaz, pişen ürünler is kokar.

Ondan dolayı iyi bir yanma olması için, yanma anında açmak üzere arkada küçük bir delik olmalıydı.

Ateş yakarken yeterli sıcaklığa geldiği fırın tavanının ağarması gerekir, yarım yanmanın isinden dolayı bunu görmeniz zorlaşır, el yordamıyla yapmış olursunuz.

En verimli pişirme için  fırın tavan iç yüksekliği 60 - 65 cm dir.
az yaparsanız ekmek üzeri yanar, çok yaparsanız ekmek yüzeyi açık renk kalır, kızarmasını beklerseniz kabuk kalın olur ve sert olur.

Fırın kapak önünde baca taşıyıcı duvar öne doğru çok gelmiş, ne kadar az olsa o kadar iyidir.
Neden?
kapak açılınca fırının her yerini görmelisiniz ve fırın küreği her yere girmeli.

Sizin fırında duvar uzunluğundan dolayı fırın kapak yanlarını kullanamazsınız.

Bizim burada ekmek pişirme işi yere atılmaz.
Ateş yakıldıktan sonra kor tabanına yayılıyor, saçayağı üzerine tepsi içinde atılıyor.

Fırın sizin yaptığınız gibi yüksek değil yerden en çok 50 cm yükseklikte oluyor

konyali

• *
  • 44
  • Yusuf
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 04 Ekim 2015, 23:08:05 »
Captainmemo çok güzel bir konu. Verdiğiniz linki de inceleyeceğim.

Murat Bey bilgiler için teşekkürler.

« Yanıtla #7 : 30 Ekim 2015, 12:57:00 »
Köy ekmeği yapma konusunda uzun süre önce bulduğum güzel bir video. Video yabancı dil zannediyorum yer Macaristan. benim köyümde ki ekmek yapılışı ile tıpa tıp aynı. Videodaki İnsanlarda türk kültürünün izleri var sanki.

İlgilenen arkadaşlara bilgi olması açısından ekledim.

https://www.youtube.com/watch?v=568NpM0c7h4

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #8 : 30 Ekim 2015, 14:09:32 »
Superrr olmuş
Tesekkur ederiz :))

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #9 : 30 Ekim 2015, 20:45:35 »
ekmekte guzel duruyor üstüne sürücen çemeni ufff  ::)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 30 Ekim 2015, 21:36:36 »
Sıcak tereyağı tuz ya da biber salçası taze soğan. Ahh ahh çoçukluğum ;)

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #11 : 30 Ekim 2015, 22:27:14 »
çocuklugumuzda sabahları uyandıgımızda 2 gunde ekmek yaparlardı  bazlamaya  tereyagı surerlerdı sıcak oldugu ıcın ustune bıraz toz şeker serperlerdı o şeker le yag erırdı afıyetle yerdık sımdıkı cocuklara bakıyorum ya ios yada android cocugu olmuslar ellerınden telefon tablet dusmuyor oyun nedır bılmıyorlar acıyorum hallerıne valla

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 30 Ekim 2015, 22:53:01 »
Ne güzel günlerdi o eski günler. Yapacağız diye nerelerden taş tuğla bulup gelmiştik ama şimdi yerim olsa hiç düşünmem yapardım. Güle güle kullanın. Bizim usta o zaman fırının taban yarı çapı ile yüksekliğinin eşit olması gerektiğini söylemişti. onu hatırlıyorum.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 30 Ekim 2015, 23:25:49 »
çocuklugumuzda sabahları uyandıgımızda 2 gunde ekmek yaparlardı  bazlamaya  tereyagı surerlerdı sıcak oldugu ıcın ustune bıraz toz şeker serperlerdı o şeker le yag erırdı afıyetle yerdık sımdıkı cocuklara bakıyorum ya ios yada android cocugu olmuslar ellerınden telefon tablet dusmuyor oyun nedır bılmıyorlar acıyorum hallerıne valla
Zorda olsa yasatmak gerek simdiki cocuklara Adem abi yoksa kiymet bilinen degerler yok olmaya yuz tutacak zaten son demlerini yasiyorlar.

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #14 : 31 Ekim 2015, 00:00:21 »
bızım buralar yıne batıya gore daha ıyı zamanı geldıgı zaman topaç mısket ucurtma oyunları falan oluyor ama batı berbat o konuda

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #15 : 03 Kasım 2015, 11:38:35 »
Köy fırını konusunda paylaştığım bilgi ve resimler üzerinden açılan sohbet yazılarınızı çok keyifle okudum. Gerçekten  dünyada olduğu gibi doğal yaşamdan uzaklaşan yaşam tarzı ve elektronik çağının olumlu yönlerinin yanında olumsuz birçok yönünün de zaman içinde bizleri de etkileyeceğini düşünüyorum.

Köy fırını yapmayı düşünen arkadaşlarım olursa seve seve teknik destek vermeye hazır olduğumu bilmenizi isterim. Bu fırını yaptığım ve internette yayınladığım tarihten bu güne kadar ülkemizin değişik bölgelerinden bana ulaşan bir çok arkadaşıma verdiğim destek ile hepsinin kardeş fırınları oldu.  Bu nedenle kendimi şanslı hissediyor ve iyiki bu fırını yapmış ve yayınlamışım diyorum.

Yayınladığım ilk yılda youtube da bir videom yüz binlerce izlenmesi olmasına rağmen ancak nasıl olduysa hacklendi ve kaldırıldı. Ben dahi bulamıyorum. Bu da elktronik çağının haramilikleri işte ne yapacaksın.

Hepinize çok teşekkürler