Bıçak Sanatı - Forum

Bir Mora da benden

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
Ynt: Bir Mora da benden
« Yanıtla #20 : 31 Ekim 2015, 23:54:49 »
Mehmet bu da dut kardeşim.Yalnız bugün öğrendiğim birşey var bu dut hakkında belli bir zaman sonra damarlarından eli boyayacak siyah sıvı salıyormuş.Bilen varmı başka bilmiyorum.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #21 : 01 Kasım 2015, 00:17:51 »
Elinize sağlık üstat hoş bir kabza olmuş
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #22 : 01 Kasım 2015, 18:32:01 »
valla bu benimkinden daha yakışıklı olmuş  :2up ama sana kızıyorum. gelecektin benim yanıma o dut dediğin ağaca bi delik açacaktık sütun matkapla ve daha kolay ve temiz olacaktı o kısım. bir dahaki sefere gelmezsen bozuşuruz bak >:(

Abi ağacı keserken hiç düşünmedim gizli kuyruk saplık çıkarayım diye. Öyle bir anda doğradım. Normalde bu tatilde gelecektim oda bütün program sanki bu günlere denk geldi. Doğru dürüst uyumadım kaç gündür. Bunlardan sana da ayırdım biraz. Malzeme boylu boyuna çürük. Kalan kısımlardan normal sap çıkmaz ama senin küçük çakılara çıkar gibi. Zaten bir bakarsın Abi olmassa da nasip :)

Elinize sağlık çok hoş olmuş. :2up
saolasın ustam

eline koluna saglık abı dut agacı cok saglam bı agactır hatta mezarın  ıcıne konulan tahtalar bıle dut agacı olur kamyon karoserlerınde en alt kısma dut agacı kullanılır kasayla kamyonun bırlestıgı yere sapı tek parca yapamadınmı abı daha hoş olucaktı

Hocam bana dut dediler ama şimdi blemedim dut ağacında böyle sarımtırak iç olur mu. Tek parça olmamasının sebebi ben ağacı daha önce kesmiştim. Fakat ağaç kurtlanmış. Öyle küçük falanda değil. 7-8mm çapında keratalar iç sarı kısım hariç o dış kısımdan boylu boyuna ilerlemişler. Zaten benim aldığım bilek kalınlığında 50-60 cm lik bir daldı.
Baktım ağaç çürük atayım ben bunu dedim. Sonra ya sanki güzel duruyor bir sap örneği yapayım diye düşündüm. İskarpela ile yontup tik yağı sürünce 10-15 dakikada çıkan örnek ürün hoşuma gitti. Bu kama kolay kolay bitmeyecek. Artık elimde bir bıçak olsun diye düşünüp eldeki malzemenin kullanılabilir kısmından da bunu yaptım. Keşke tek paça yapsaymışım bu pek sağlam ve doku olarak pek simetrik olmadı zannımca. neyse nasip işte ben böle deneyerek öğrenenlerdenim :)

mehmet yetenekli adamsın iyiki bıçaksanatındasın.
 eline sağlık söyleyecek birşey bulamadım

Adaş saolasın. Ben de her zaman diyorum iyi ki bıçak sanatındayım diye. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Sayenizde her anlamda yeni şeyler öğreniyor dostluklar ediniyorum. Eğer bir faydam oluyorsa ne mutlu bana
abı epoksı yerıne beyaz tutkalda kullanabılırdın agacı kolay kolay bırakmaz dal yerıne kütük bulsaydın daha ıyı olurdu dut agacı yeşil ıle sarı arası bıseydır dedıgım gıbı saglam agactır
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #23 : 01 Kasım 2015, 18:32:44 »
mehmet eline sağlık sen bu balçak işinde çok öndesin  ;)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #24 : 02 Kasım 2015, 14:36:43 »
Elinize saglik ustam cok guzel bir calisma olmus.  Haddim olmadan bir tahminde bulunsam akasya agaci olma ihtimali var mi?

Est. Aslında bende acaba akasya falanmı ki diye düşünmedim değil. Ama aykut abinin sapada benziyo. Tam teşhis koyacak biri çıkana kadar dut olsun bu :)
elinize sağlık
Eline saglik mehmet bey
Teşekkür ederim saolun
Ellerine sağlık Mehmet. En başarılı uyarlamalardan biri olmuş, ağaç cidden hoş. Teknik konusunda da zoru seçmişşin her zaman ki gibi  :2up :2up
Alper aslında bana matkapla delip gizli kuyruk yapmak çok zor geliyor. Sütun matkapla bile saçımı başımı yolasım geliyor. Delik düz olmaz, olur matkap boş döner deliklerşn arasını birleştiremem falan ölüm yani. Bir iki ahşabım var mesela onları nasıl yapacam diye düşünür oldum :)

mehmet eline sağlık sen bu balçak işinde çok öndesin  ;)

Erdoğan bu balçak oyalıyor insanı. Hele bunda bir hata yaptım balçağın yüzeyini şerit zımparayla düzelteyim dedim bildiğim 2mm kadar girmişim içeri düzelte biraz uğraştırdı:)

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #25 : 02 Kasım 2015, 14:49:15 »
Mehmet bu da dut kardeşim.Yalnız bugün öğrendiğim birşey var bu dut hakkında belli bir zaman sonra damarlarından eli boyayacak siyah sıvı salıyormuş.Bilen varmı başka bilmiyorum.
Abi benim saptada öyle bir siyahlıkla karşılaştım. Dikkat edersen izleri var inş sıkıntı olmaz ilerde.
Elinize sağlık üstat hoş bir kabza olmuş
Eyvallah hocam saolasınız
abı epoksı yerıne beyaz tutkalda kullanabılırdın agacı kolay kolay bırakmaz dal yerıne kütük bulsaydın daha ıyı olurdu dut agacı yeşil ıle sarı arası bıseydır dedıgım gıbı saglam agactır
Bencede ahşapta en iyi iş gören ahşap tutkalı. Ama içindeki namluyuda tutsun diye düşündüm balçak falanda olunca tek yapıştırıcıyla bitsin dedim
www.mehmetatik.com

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #26 : 03 Kasım 2015, 16:56:20 »
Eline sağlık ustam  :2up . Mora hakettiği değeri bulmuş .
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

Mturkaydin

• 80
  • Rotası olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.
  • Meslek: Satış pazarlama
« Yanıtla #27 : 04 Kasım 2015, 12:55:47 »
eline sağlık Mehmet. Ben de çok beğendim kabzayı. Ben de Bacho alıp balçaklı bacho ile deneyeceğim yenisini.
sadece bir sorui kabza iki parça yerine tek parça olsaydıi matkapla delip monte etseydin daha sağlam olmaz mıydı?
Mehmet Türkaydın-1975-istanbul

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #28 : 04 Kasım 2015, 13:36:45 »
eline sağlık Mehmet. Ben de çok beğendim kabzayı. Ben de Bacho alıp balçaklı bacho ile deneyeceğim yenisini.
sadece bir sorui kabza iki parça yerine tek parça olsaydıi matkapla delip monte etseydin daha sağlam olmaz mıydı?

Üstad kesinlikle haklısın. Başkasına olsa yapmamda kendime olunca buda böyle olsun dedim :) Bir sefer denedim gizli kuyruğu Özgür Abi bir sap yaptırmıştı. Biraz yordu beni. Matkap ucu delindikçe yön değiştirmeye başladı. Delme işleminde ilerledikçe matkap zorlandığı için boş döndü  falan.Birde ben bıçağı takınca cuk oturacak. Öyle ufakta olsa tık tık edince çok canım sıkılıyor. Gerçi epoksiyi yiyince birşeyi kalmaz ama işte. Ha unutmadan gizli kuyruklarda yapıştırıcı işlemini bitirince kabzaya şekil vermek gerek ben önce kabzanın şeklini verip sonra yapıştırıyorum. Son olarakta ufak tefek rütuşları yapıyorum. Biraz tuhaf bir yöntem olabilir ama bana şunu sağlıyor. Yapıştırma eyleminden sonra geri dönüş olmayacağı için o ana kadar öngörülmeyen işi minimize etmiş oluyorum. Mühendis olunca proje ne ise ondan şaşmamaya çalışıyorum. Bazı ustalarım maşallah. Aklında belirlemiş olduğu bıçağı çizim dahi yapmadan çıkarıyor. Ben otuz sefer kontrol ediyorum buda haylı zaman kaybına yol açıyor.
Çok uzadı ama işte hal böyle olunca benim için tek parçaya gizli sap işi  zor bir sistem haline geliyor. :)
www.mehmetatik.com