Bıçak Sanatı - Forum

Matkap için zımpara taşı adaptörü

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Matkap için zımpara taşı adaptörü
« : 22 Aralık 2009, 01:03:18 »
Aşağıda  zımpara taşını sütunlu matkap ile çevirmek için yaptığım adaptörü göreceksiniz.

Benim elimdeki bir kaç zımpara taşının her birini ortasındaki delik 20 mm olduğundan böyle bir adaptörü yapabileceğim aklıma geldi. Sütunlu matkabıma en fazla 13 mm'lik uç bağlayabiliyorum. Demek ki bundan ufak çapta bir ucu olan şeyleri çevirebilirim.

Böylece aşağıdaki parçayı tornada ürettim. Ortasında 24-25 mm, taşın bağlandığı uçta 20 mm, matkaba bağlandığı uçta 12 mm çapta olan ve taşın olduğu tarafın ortasında metrik 4 civata için kılavuz çekilmiş bir parça bu.

Montajı: Adaptöre taş takılır, uygun bir pul ve civata ile taş adaptöre sabitlenir.

Adaptörün tornada yapımı

Parçanın görünümü

Kesit

Kullanım
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: Matkap için zımpara taşı adaptörü
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2009, 01:09:25 »
Eylem bana kalırsa bunda çok dikkatli olmalısın, eğer taşın üzerinde yazan devir sayısıyla matkabın devri birbirine uymuyorsa kesinlikle denememeni öneririm. ayrıca taşın korumasıda yok ???

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2009, 01:33:19 »
Aman tanrım Eylem, bir parça tesirli taş bombası yapmış olabilirsin, gerçekten Sefa'nın sözlerine kulak ver....

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2009, 10:01:07 »
Taşların devir sayılarında bir sorun yoktu diye hatırlıyorum ama zaten esas olarak büyük çapta taş kullanmıyorum. Risk çapın karesiyle orantılı mı neydi?

Yine de risk var mı var. Düşününce ürperdim şimdi.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2009, 10:02:47 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2009, 10:48:45 »
Eylem aslında fikir güzel, sütunlu matkabı aynı zamanda taş olarak kullanmak. Sanki taş yerine büyük çaplı, kaba kumlu bir mob zımpara kullansan ve bunu matkaba bağlamak için bir adaptör yapsan daha mı güzel olur bilmem :-\ en azından güvenli olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2009, 11:31:51 »
 :) İhtiyaçlar oluştukça çözümler de gelecek. Yeter ki fazla metal yemeden yapılabilsin.  :-\

Halihazırda biraz daha ufak, ortasında kendi mili olan mopları kullanmaktayım. Daha uzun ömürlü olsun diye daha büyüklerini kullanabilirim. Standart boyutlara bakıp bir şey yapmalı.

Bu taş için matkabın tablasına bağlanan bir muhafaza yapılabilir belki...
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2009, 12:05:57 »
Aslında genel olarak taş kullanımı son zamanlarda kendini zımpara kullanımına bırakmaya başladı dünya çapında. Biliyorum Türkiye'de per bu söz konusu değil ama taş motorları polisaj keçeleriyle birlikte en tehlikeli aletler. Ben bu işi merak saldığım ilk yıl bir taş motoru almıştım, sonra taşın ne kadar tehlikeli olduğunu öğrendiğimde hemen bant zımpara yapmaya başladım. Bu  arada taş motorlarında (doğru kullanımda) taş ancak 20-30 derece dikine açıklık görür, gerisi koruma içindedir. Sanayide tüm koruma sökülür biliyorum, ama gerçekten her seferinde gördüğümde tüylerim ürperir. Seninkinin durumunda ise taş yatay konumda 360 derece korumasız  ???, aynı şekilde spiralin korumasını sökmek de aynı derece tehlikeli. Ancak sütun matkabının devirleri taş makinesinin devirlerine pek çıkamaz, sanmıyorum, ayrıca sütun matkabının rulmanları yandan basınca pek dayanmaz biliyorsundur.
Bu arada bu taş eklentisini ne gibi bir iş için kullanacaksın?

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2009, 12:13:12 »
Tornayı aldıktan sonra başıma torna kalemlerini biçimlendirme derdi çıkmıştı. Haliyle tornaya dünyanın parasını verdikten sonra ve şerit zımpara makinesi bulmaya yada yapmaya niyetlenmişken bir de min 50-60 lira verip bir çark almayayım dedim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 22 Aralık 2009, 21:26:51 »
Kullandığım Karbosan taşın devir limiti elde 3800 d/dk, destekli 4500 d/dk diye geçiyor. Matkap ise azami 2600 devirlere çıkabiliyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2009, 22:53:55 »
Karbosanın yeşil sert maden bileme taşıysa bu devirde büyük olasılıkla taşı yersin, gri olansa sorun değil ama o da sert maden bilemez

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2009, 23:42:05 »
Yeşil, silisyum karbür içerikli bir taş bu. Taş yeniyor gerçekten de...
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2009, 23:45:30 »
Eylem çok sert malzemelerle çalışmıyorsan sadece hava çeliği kater kullansan, en azından bilemede sorun yaşamazsın ( çok mu karışıyorum ::))

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 23 Aralık 2009, 00:11:39 »
Yok, zaten bilemede felan sorunum yok.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben