Bıçak Sanatı - Forum

Kabza Geometrisi Hakkında İki Çift Lakırdı.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: Kabza Geometrisi Hakkında İki Çift Lakırdı.
« Yanıtla #20 : 25 Şubat 2015, 23:14:05 »
(Bu mesajdakileri baştaki mesaja taşıdım. - Eylem)
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2015, 16:37:42 Gönderen: deserteagle »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #21 : 26 Şubat 2015, 00:27:43 »
Parmak Girintileri Ve Parmak Halkaları.

Tutuş şekilleri ve bunlarla ilgili lakırdılara geçmeden evvel, “çıkıntı” bir mevzuyu aradan çıkartmak istedim: Kabzalardaki parmak girintileri ve parmak halkaları. (İp halkaları konumuz dışındadır.)

Bu hobiye yeni başlayanların kabza şekillendirirken denedikleri ilk şey, genelde parmak girintileri ve halkalar oluyor. Çoook havalı göründüğünden olsa gerek. :) Biraz duralım, soluklanalım ve düşünelim: Kabzada bu nitelikler ne işe yararlar? Varlık sebepleri ne olabilir?

Benim bulabildiğim gerekçeler şunlar:

1. Parmak girintileri ve halkaların temel amacı; kullanıcıya bıçağın tutuşu hususunda dayatmada bulunmaktır.
2. Bir diğer önemli neden, kullanıcıya kavrama kuvvetinin özellikle uygulanacağı noktanın yerini işaret etmek ve kabzadaki o bölgeyi kullanmaya zorlamaktır.

Sırasıyla açıklayayım. Önce ilk madde: Kullanıcıya tutuş ve kavrama hususunda dayatmada bulunmak. Bu dayatmaya en bilindik örnek Kerambit oluyor. Kabza şekli, kabzadaki halka ve parmak girintileri nedeniyle Kerambitler, bir bilemediniz iki şekilde sağlamca kavranabilir. Resimler bu durumu daha iyi açıklayacaktır elbette.

Resimlerini yayınladığım eser, forumdaki en yetenekli Ustalarımızdan birine ait: Sinan Erşen Ustaya...

Gelelim ikinci maddeye: Kabzada kavrama kuvvetinin özellikle uygulanacağı noktasın yerini işaret etmek ve kabzadaki o bölgeyi kullanmaya zorlamak. Bazen tutuşu Kerambit kadar sınırlandırmayacak ama yine de kullanıcıyı belli ölçüde zorlayacak şekilde kabzada girinti açılabilir.

Buna güzel bir örnek Yunus Emre Tok Ustadan geliyor.

Özetlersek: Kabzalarda tutuş şeklini az veya çok sınırlayarak, kavramayı sağlama almak istiyorsanız, parmak girintileri ve parmak halkaları kullanabilirsiniz. Sağlam kavrama için tutuş esnekliğinden feragat edersiniz...

Bıçağın kullanım amacını gözardı ederek, sırf havalı olsun diye için parmak girintileri ve parmak halkaları açmamanızı tavsiye edeceğim.

Devam edecek...

« Son Düzenleme: 26 Şubat 2015, 16:14:30 Gönderen: deserteagle »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #22 : 26 Şubat 2015, 01:07:45 »
( Bunu da da bir üstteki mesaja taşıdım. - Eylem)
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2015, 16:38:32 Gönderen: deserteagle »