Rasim ustam yaptı işlemi.Hatta Osman senin bıçakla benim bıçak aynı anda fırındaydı diye hatırlıyorum.
Ölçüm yapan yer skf ve sadece üretim fabrikası çok büyük bir yer oradaki makinalarda böyle bir hata olacağını sanmıyorum.
Bu durumda da çok ikilem mevzu var.
Çelikte hata olabilir,ölçümde de olabilir yada işlemde bir sıkıntı var.
Rasim ustama laf ettirmem o başka ama sorunun kaynağı önemli.Olmadı başka yerde ölçüm yaptıracağım bunun içinde öneri alabilirim.
xx
Ben hiç ısıl işlem yapmadım abi başka birisinindir yada Rasim abi benden habersiz bana bıçak yapıyor.
Isıl işlemi Rasim abi yaptıysa hata yoktur çelik hatalı olabilir.Ölçümü boşver abi kullanım tecrüben nasıl kolay kolay körelmez bu çelik
Rasim ustam yaptı işlemi.Hatta Osman senin bıçakla benim bıçak aynı anda fırındaydı diye hatırlıyorum.
Ölçüm yapan yer skf ve sadece üretim fabrikası çok büyük bir yer oradaki makinalarda böyle bir hata olacağını sanmıyorum.
Bu durumda da çok ikilem mevzu var.
Çelikte hata olabilir,ölçümde de olabilir yada işlemde bir sıkıntı var.
Rasim ustama laf ettirmem o başka ama sorunun kaynağı önemli.Olmadı başka yerde ölçüm yaptıracağım bunun içinde öneri alabilirim.
xx
sorun kaynağı şudur d-2 çeliğ 1050 veya 1040 derecede 5-10 dk demleme süresi esnasında yüzeyde oluşan dekarbürizasyon yani karbon yanması bitmiş bir bıçağı ölçümü yapan arkadaşlar yüzeyini taşlamazlar ondan dolayı sizin bıçak 48 hrc cıkmış eğe testini yaptıysanız sıkıntı yoktur.
ama genel olarak elektrik fırınlarında ısıl işlem yapıyorsanız bıçağı paslanmaz folyoya sarmanız daha iyi olur 
Doğrudur Osman ama seninde bıçağın vardı diye hatırlıyorum belki fırında değilmiştir yada ben yanlış anladım:)
Bıçakta sorun yok hatta çok iyi kurutulmuş kayın ağacında test yaptım 5 6 kere ciddi kuvvetle vurdum ama yüzeyde ve ağızda deformasyon olmadı.
Özgür usta dediğin aklımdaydı o yüzden perdah yaptıktan sonra ölçüme verdim hatta bugün ölçüldü.İlk haliyle şimdiki hali arasında Dünya fark var eğe sürdüğümde eğe ağızları bıçağı resmen teğet geçiyor çok ufak çizikler bırakıyor.
Rasim ustaya ara ara uğruyorum onunlada konuşacağım.
Ortada bir gariplik var.En pratik yolu farklı bir yerde ölçümü tekrarlamak olacak gibi.
xx