Bıçak Sanatı - Forum

Vakumda ısı iletimi?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Vakumda ısı iletimi?
« Yanıtla #20 : 22 Aralık 2014, 14:59:52 »
Hepinizi seviyorum ahali.

durun yav.. konuyu kaçırdım. Uzay boşluğunda gaz varmıymış şimdi :)

Yok abi. Olsaydı gök cisimleri milyonlarca yıl boyunca durmadan aynı yörüngede duramazlar, sürtünmeden dolayı yavaşlar ve sonra en güçlü çekim kaynağına doğru düşmeye başlarlardı. Biz de Dünya olarak çoktan Güneş'in üstüne kapaklanmıştık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #21 : 22 Aralık 2014, 15:28:22 »
Aslında uzayda gaz var. Plasma da var. Özellikle galaksilerin iç bölgelerinde mutlak vakuma rastlamak zordur. Mutlak vakuma en çok yaklaşılan yerler, galaksilerarası devasa boşluklardır.

Şunu da belirteyim; galaksi içi hacimlerdeki boşluklar bile, bizim laboratuvarlarda elde edebileceğimizden daha fazla vakumludur.

Vakumlu boş uzay bilinen en iyi termal yalıtkandır. Ama; orada bile ışıma ile ısıl iletim olur. Ve tüm dalga boylarında olur. Kara Cisim Işıması Kanunu nedeniyle "insani sıcaklıklarda" ısı büyük oranda görünür ve kızılötesi dalgaboylarında iletilir. Bu nedenle demir ısındıkça rengi kırmızıdan beyaza kayar. Beyaz renk demek, tüm görünür spektrumda birden yayınım yapıyor demektir. Eğitimli bir göz bu kesin fizik kanunu yüzünden metalin renginden sıcaklığını iyi tahmin edebilir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 22 Aralık 2014, 15:29:55 »
Dünyanın etrafını saran atmosfer, uzay boşluğunda değil mi? ya da bu atmosfer neden dünyayı yavaşlatmıyor?
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #23 : 22 Aralık 2014, 15:33:25 »
Dünyanın etrafını saran atmosfer, uzay boşluğunda değil mi? ya da bu atmosfer neden dünyayı yavaşlatmıyor?

Dünya ile beraber hareket ettiği için yavaşlatmıyor.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #24 : 22 Aralık 2014, 16:03:40 »
Houston! Houston!, we have a problem... ;D

yazılanlar konu dışı ama süper bir söyleşi  :)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #25 : 22 Aralık 2014, 16:42:09 »
Aymosfer, dünya ile birlikte hem Güneş çevresinde ilerliyor, hem de dünya'nın kendi etrafındaki dönüşüne eşlik ediyor. Eğer hava dünya ile birlikte günlük dönüşü yapmasaydı, sabit kalsaydı saatteki hızı ekvatorda 1666 km/s olan bir rüzgarı yerdik.  ???
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #26 : 22 Aralık 2014, 17:44:08 »
Dile fazla dalınca ne bilgliler gözden kaçmış; paylaşım için saolunn. En güzel dostluklar bazen kavga ile başlar  ;)

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
  • Yer: konya
« Yanıtla #27 : 22 Aralık 2014, 18:13:47 »
Kanatlerimi kesin bilgi gibi ifade etmedim. Biz bu konuda üniversite okumus insanlar değiliz ve bu konuda bilgili gördüğümüz bize bunu öğreten insanlara tabi oluruz. Lisedeyken burada yazan bilgileri hocalarıma sormuştum. Mesela uzayda gaz var mı yoksa tamamen boşluk mu. bu soruya cevap olarak "var bir çok gaz ve plazma " şeklinde cevaplar aldım. Belki cevap verenlerin kastı baskaydı ama hayatımın hiç bir alanında pratiğe dönüşmeyecek bir bilgi üzerinde düşünmedim. Uzayda gazlar var veya yok düşünmem gereken bir konu değildi o gün. ve bize öğretmenlik yapsın diye gönderilen kişi var demişti.

Yine bizim kullandığımız ısıtıcılar güneş gibi ısıtma yapabilir mi diye sormuştum ve olumsuz yanıt almıştım. Yani bizim kullandığmız rezistanslarda yayılma yoluyla ısıtılma oldugu söylendi. Ufolar var dedik ama anlamayacagımız bir kaç şeyden bahsetti ve konu rezistansların ışıma yaparak ısıtmayacagı görüşünde kapandı.
Aradan yıllar gecti. Bugün sokağa çıkıp sorsak bir çok insan benim düşündüğüm gibi düşünecektir eminim. Çünkü okullarda verilen bilgiler hep bu tarz oluyor.
 Ve bu forum neden var. Herkes bilgisini paylaşacak ve sonucta doğru olan bulunacak.
İlim öğrenme yolları farklıdır.
Sorarak öğrenilebilir.
Veya sadece okuyarak öğrenilebilir.
Ya da kimse sormaz ama bir kişi anlatır ve diğerleri dinler ve öğrenir.
Sohbet ederek de öğrenilebilir.
Bir kişi bir konuda bildiğini söyler daha bilgili bir buna itiraz eder ve konuyu derinlemesine acıklar.
işte yukrıda verdiğim metodlar içinde en akılda kalıcı ve faydalı olan birilerinin bildiklerini söylemesi  başka birinin de bu konuyu aydınlatması.
Utanılacak veya kızacak hiç bir şey yok.
cahilin bilgesi susan değil öğrenmek isteyendir. Benim ne bildiği düşündüğümü bilmeden bana bişeyler öğretilemez. Ben bu konuda doğrudur diye bir blok site yapmadım ya da bana doğrusunu söylendikten sonra "yok efendim olmaz "demedim.
İnsanlar bildiğini söyleyecek ve doğruyu bulacak. Ha diyeceksiniz ki bilmediği konuda konusmasın. Ya tamam da zaten bu konuyu bilmediği bilseydim okulda verilen bu bilgilerin irdelenmesi gerektiği bilseydim gidip araştırırdım.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 18:22:43 Gönderen: kendoka »
Musashi en büyük zaferini bir sandal küreğiyle kazandı.

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
  • Yer: konya
« Yanıtla #28 : 22 Aralık 2014, 18:24:04 »
Meşgul ettiğim insanlar kusuruma bakmasın.
Musashi en büyük zaferini bir sandal küreğiyle kazandı.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #29 : 22 Aralık 2014, 18:48:14 »
bende vakumlu fırın yapmayı düşünüyorum,fırının bi resmi varmı.?