Bıçak Sanatı - Forum

Hurda mı? Levha mı?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Hurda mı? Levha mı?
« : 23 Ekim 2014, 09:16:51 »
Nicedir aklıma gelir gider,bir türlü yazamıyordum. Bu sabah yazayım dedim, uygun konu başlığını bulamadım. Yazının sonunda buluruz inşallah.

Bu bıçak sevdası sonu olmayan bir sevda, en azından benim gibi maymun iştahlı birisi için öyle. Evde bir sürü bıçak oldu şimdiden.Yayla evi,köy evi, evimin balkonu,bodrumu hepsinde denenmiş bıçağımsılar var.Resme uzaktan bakınca farkettim ki bu bıçağımsıların geneli hurda çelikten oluşuyor. Hurda çeliği görünce dayanamıyorum "bundan ne güzel bıçak olur" diye başlıyorum hayale. Gözümün önünde Emre ustanın, Taner ustamın bıçakları beliriveriyor. Balıktı,bahçeydi,arıydı evdi derken bulduğum ilk boşlukta girişiyorum çeliğe hala gözümde pırıl pırıl estetik bir bıçak vurdun muydu meşeyi yaracak sanki. Tabi maçın sonu 5-1 mağlubiyet:)

Hayal ettiğim bıçakla elimden çıkan  temsilen şöyle:

Öyle bir hayal kırıklığı işte.

Sonra Taner abinin gönderdiği CK 67 den yaptığım bıçaklar geliyor gözümün önüne mutlu oluyorum. Koca levha evi bekler, parça kesmeye kıyamıyorum. Birazda hurdada acemiliği atayım, el alışkanlığı olsun düşüncesi var galiba. Gerçi ben hiç bir şeyin çöpe atılmasına kıyamam. Babamdan öyle gördüm. Sobadan çıkan külü bile bahçe temelinin üstüne dökerdim. Ekmek kırıntısından tutunda gazete kağıdına kadar, son noktasına gelene kadar yararlanılsın isterim emek verilen her şeyin.Bu nedenle gözüm hurdalarda galiba.
Yada içten gelen bir his,hani olurya, gün gelirde gerçekten bir kıt imkanlarla bir bıçak yapma zaruriyeti doğarsa fikir ve uygulama seviyesinde bilgim ve becerim olsun fikri.

Bu konuyu açmamın sebebi çalışmalarıma ne şekilde devam edeyim ki artık yığınla bıçağımsılar yapmak yerine forumda gururla paylaşabileceğim, kullanışlı bıçaklar üretebileyim. Kendi el becerimi ve ergonomi bakışımı kazanana kadar hurdayla devam mı yoksa evde hali hazırda bulunan koca ck 67 levhası,d2 laması, t17 lamasını mı kullanayım?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: Hurda mı? Levha mı?
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2014, 09:47:10 »
Neden "bıçağımsı" ürettiğinizin üzerinde iyice düşünmedikçe ve belli bir çalışma sistematiği olmadıkça bence bir şey değişmez.

Bekleyen levha zaten hurdadır. Evin içinde hurda bulundurmayın, kesin gitsin.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 23 Ekim 2014, 09:48:01 »
Patates benzetmesi çoook güzel. Çeşitli işlerde, defeatle başıma gelmiştir. Sorunuzun cevabı bence e) şıkkı

CK67 çok pahalı değil diye biliyorum kg 6 TL ~ 10TL gibi kalmış aklımda (hatta denk getirebilirsem yarım plaka falan alayım diyorum elimi alıştırma çalışmaları için). CK67 yi kullanın, beğenmediklerinizi ısı işlem göndermez, hurdacıya satarsınız. Muhtemelen çelik cinsine bakmadan kg 1tl den alırlar. Hurdaya verdiğiniz malzeme ziyan olmuyor, tekrar kullanıma giriyor.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 23 Ekim 2014, 10:02:15 »
Hüseyin eğer bir çok bıçağımsılar yaptıysan artık bence ck 67 ye geçmelisin. kusursuz iş olmaz, kusur bırakılan işler olur ;). sen de sabırla ve acele etmeden bitireceğin orta halli bir bıçağa başlamalısın bence. hurdaları her türlü değerlendiririz, o başka :)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 23 Ekim 2014, 10:08:24 »
Evde yatan levhaları kullanmanın vakti gelmişte geçiyor.Ama işçiliğin üzerine düşülmezse yine bıçağımsılar üretmeye devam edersin abi.
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2014, 10:12:54 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #5 : 23 Ekim 2014, 10:15:57 »
abi bıçağımsı bile yapmadım henüz iki profilim var zımparalamaktan kolumda uyuşma başladı
ama benim mantığım şöyle ki eğelerden bile önce mehmetmarangozdan 50 cm plaka aldım
hurdayla veya sacla çalışabilirdim ama ya çok güzel birşey çıkarda işe yaramaz bir metelden diye
atmak zorunda kalırsam hem belkide işe yaramaz bir metal diye özen göstermem(ki genelde deneme yaptığım her şey öyle olmuştur)
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 23 Ekim 2014, 10:26:33 »
Pratik bir başlangıç yap, ilkini teferruata girmeden yaparsan güzel başlangıç olur; arkası da kolay gelir.

Şöyle girişmek pratik olabilir:

1. Ck67'den 3,5-4 cm genişliğinde 20 cm uzunluğunda bir şerit kes.

2. Profilin üstüne şu bıçağı çiz:
        Sırtı tamamen düz,
        Namlu da burun haricinde dümdüz paralel,
        Burun kısmı uçtan itibaren 45 derece çapraz, burun bitimindeki köşe bir kavisle yumuşatılmış olsun
        sapın da sırtı yine düz olsun. alta da en sevdiğin bir bıçağının hattını kopyala.

aceleye getirmeden, taşlamanın genişliğini kalınlığını çizip yapmaya başla.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #7 : 23 Ekim 2014, 10:34:15 »
Hüseyin eğer bir çok bıçağımsılar yaptıysan artık bence ck 67 ye geçmelisin. kusursuz iş olmaz, kusur bırakılan işler olur ;). sen de sabırla ve acele etmeden bitireceğin orta halli bir bıçağa başlamalısın bence. hurdaları her türlü değerlendiririz, o başka :)

Emin ustam senin yazıverdiğin sen de sabırla ve acele etmeden bende yok işte.Zamanı dengeli kullanmasını bilemediğimden midir, sonuca en kısa yoldan ulaşma hevesimden midir nedir bilemedim. 
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 23 Ekim 2014, 10:42:32 »
fıtraten ben de sabırsız ve aceleciyimdir. o yüzden bıçaklarda hep kusur bırakırım  :D ben başladığım günden beri şu prensibi gerçekleştirmeye çalıştım Hüseyin: işi yarım bırakma. yani namlu perdahında hoşuma gitmeyen bir hata yaptım ve bu hata kalıcı. eğer teknik olarak bıçağın performansına etki etmeycekse bıçağı yapmaya devam ettim, kabzasında başka bir şey denedim ama namlusu hayalim gibi olmadı. birisinin namlusunu istediğim gibi yapmışken kabzada sorun çıktı ama ben her halükarda onu da bitirdim ki yarım kalmasın. başladığım şekilde bitirdiğim bıçak heralde hiç yok  ^-^ ama bitirmiş olma da ayrı bir keyif. yarım bırakma. bittiği zaman eğer o alet kesme işlemi yapabilecekse onu bitir. temel amacını kesici bir alet üretmek olarak belirlersen süreçteki aksamalar seni rahatsız etmez. ben böyle düşünüyorum :)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 23 Ekim 2014, 15:00:10 »
hurda eğelerden bende vaz gecemedım. malzemenın hangı kalıte çelıkten yapıldığını bılıyorsak yada tahmın edıyorsak , hurda malzemeler bence ıyıdır. tabı elınde ımkanı oolanlar için. mesela eğeyı yumusatmadanda işleyebılırım ancak makınası olmayan bırısı ıçın bu ezıyetten başka bir iş olmaz.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #10 : 23 Ekim 2014, 17:22:59 »
Zamanım olursa bu hafta bir ck denemesi yapayım. olursa olur, olmadı çay demleriz:)

YAŞAR PEHLİVAN

• 362
  • Meslek: memur
  • Yer: sakarya
« Yanıtla #11 : 24 Ekim 2014, 08:56:33 »
Bozkır'ın yiğidi korkmaz hurdadan levhadan kes gitsin hüseyin elbet bir şey çıkar. :D