Bıçak Sanatı - Forum

Bıçaktaki Parlaklık Nasıl Yapılır

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Bıçaktaki Parlaklık Nasıl Yapılır
« : 01 Aralık 2010, 08:19:19 »
arkadaşlar bende rambo bıçağı var vede rengine baktım gri ama mat yani parlak değil
ayrıca bazı bazı bıçaklara bakıyorum yüzeyleri ayna gibi parlıyor hatta örnek için bıçak bulamadım kılıç buldum resim olarak onu ekliyeyim daha iyi anlaşılsın
sorum şu
bazı bıçakların yüzeyleri mat bazıları ise ayna gibi parlak acaba bu bıçakların demir yada çelik oluşlarındanmı böyledir yoksa kimisi parlatılmış kimisi parlatılmamış o yüzdenmidir
mesela kılıca bakınca yüzeyi parlak hatta evdeki çelik tencere gibi parlaktır
acaba çelik yapıldığı anmı parlak oluyor yoksa rengi karadır ve zımpara ve parlatıcılarlamı parlatılıyor ve ayna gibi oluyor nasıl malzeme kullanılıyor
cevap için sağolun

Ynt: Bıçaktaki Parlaklık Nasıl Yapılır
« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2010, 10:58:02 »
Parlatma işlemi genel olarak mekaniksel yöntemlerle (yani zımpara, keçe, cila, polisaj vb.) yapılır. Doğrudan çeliğin niteliğine bağlı olmamakla birlikte, kimi nikel içeren çelikler bu parlatma işlemine daha iyi cevap verir. Krom ve nikel gibi paslanmayaya dirençli alaşım elemanları çeliğin içerisinde bulunuyorsa, bu tür çeliklerde yüzeyde uygulanan parlatma işlemi kalitesini çok uzun yıllar koruyabilir. Bir çoğu zaman içerisinde matlaşsa da paslanmaz. Oysa yalın karbonlu ya da alaşım elemanı olarak bu iki metalin içermeyen çelikler de parlatılan yüzey bakım gerektiri, bu yüzeyler havanın oksitleyici etkisinden korunmadığında parlak yüzey bir süre sonra oksitlenerek parlaklığını da yitirir.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2010, 12:50:27 »
teşekkürler

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2010, 12:53:15 »
Sefa Ustanın söylediklerine ek olarak sizdeki bıçağın mat gri renkte olmasının nedeni büyük ihtimal bıçağın kumlama ya da asit aşındırmayla bitirilmiş olması olabilir.

Kipmen Sanat web sitesi