benim merak ettiğim bişey var
çakılarda kapalı pozisyonda kalmasını sağlayan ne.
eski yöresel çakılarda bıçak saptaki yarığa sıkışıyor. peki modern çakılarda nasıl
Bu önemli bir mesaj. Hakkında bir başlık açılmasını hak ediyor.
Çakıların kapalı kalmasını sağlama yöntemleri ile çakının açık kalmasının yöntemleri arasında ilişki var.
"Friction folder" diye ingilizcede geçen, Türkçeye "sürtünmeli çakı" diye tornistan edilebilecek türdeki yaysız, kilitsiz çakılarda kapalı kalış da sürtünme sayesinde oluyor. Yani sap namluyu kasıyor ve çakı kendinden açılıp kapanmıyor.
Sırtında yay olan çakılarda (slip joint) açılmayı da kapanmayı da yay zorlaştırıyor.
Sırttan kilitli çakılarda (İngilizcesi "lockback" ) açılmayı yine sırtı yaylılarda olduğu gibi yay zorlaştırıyor. Ama bu sistem açılmayı önleyecek bir kilit sistemini bulundurmaya da uygun. Hazırını kullanmadım ama ben bir tane açımayı önleyici kilidi olan da yapmıştım. Bana göre pratik değil. Ama çoluk çocuğa karşı güvenli.
"Liner lock" denen sap yanağından kilitlenen çakılarda açılmayı bu sefer yanaktaki kilit yayının baskısı zorlaştırıyor. Bunlarda ufak bir bilye ve oyukla da bu etki gelkiştirilebiliyor.
Bunlar dışında arada melez çözümler ve tabi aklıma gelmeyen çözümler de var tabii.