Bıçak Sanatı - Forum

K100 çeliği hakkında

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
K100 çeliği hakkında
« : 15 Nisan 2014, 12:01:35 »
Son zamanlarda k100 yani d3 diye bir çelik ilgimi çekti.
En önemli özelliği kolayca lama çeklinde bulunabiliyor olması.
Çeliğin özellikleri kafamı karıştırdı açıkçası. Çok fazla krom içeriyor ama sanırım tam paslanmaz değil. Hava çeliği(sanırım) ama dövülebiliyor.
Soytürk usta bununla çok güzel bıçaklar yapıyor. Anladığım kadarıyla ocak kaynağında güzel sonuçlar veriyor.

Bu çeliğin işlemesi, dövmesi, ısıl işlemi nasıldır ayrıntılı bir açıklama alırsak bir konuyu açıklığa ulaştırmış oluruz ^-^

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Ynt: K100 çeliği hakkında
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2014, 12:47:23 »
Son zamanlarda merakım bu çelik üzerine yoğunlaştı sebebi ise çok kolay ulaşılabiliyor olması, küçük ebatlar ve istenilen kalınlıkta malzemenin çoğu firmanın elinde mevcut olması. Yapılan bıçaklar var hatta biraz da büyük bıçaklara uygun galiba. Bende yağ çeliği diye biliyorum. Ustalarımız detaylandıracaklardır.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #2 : 15 Nisan 2014, 13:13:45 »
karbon oranının çok yüksek olması sebebiyle büyük bıçaklar için çok güzel bir seçim. Sefa ustanın bu çelikten yapmış olduğu ağır hizmet bıçakları var. Sefa usta destur verdiyse, bu çelik, kullananı her türlü memnun eder  8)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4950.msg97444#msg97444
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2014, 13:16:20 Gönderen: mozambikli »

« Yanıtla #3 : 15 Nisan 2014, 13:55:30 »
Estafurulah, destur ne demek. Çelik ısıl işlem sonrası gerçekten çok fena sertleşiyor çok uzun -ince bıçaklar yapmamak kaydıyla her türlü iş yapılabilir. Menevişi yüksek tutup ağız kırılganlığını azaltmayı öneririm. Ayrıca bu çelikle çalışacak arkadaşlar, normalde yaptıkları ağız açısını biraz daha arttırsınlar ( örneğin normalde 22 derece yapıyorsanız bunda 25-30 derece) çelikte devasa bir karbon oranı var, doğru olan içerdiği kromu da düşünerek fırında ve oksijensiz ortamda östenizasyondur. Ancak daha önce denemiştik, östenizasyon olmadan da su verme işlemi yapılabilir ama dediğimiz gibi çelik temel özelliklerinde kullanılmamış olur. Hava çeliği sınıfındadır, yani tavlayıp kenara bıraksanız zaten yüksek bir sertliğe ulaşır. Kabaca böyle. Bu çelikle ilgili daha önceleri de çok konuşmuşuz. Arama kısmına K100 yazılırsa sonuçlar çıkıyor, okumakta yarar var.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2014, 12:21:38 »
Teşekkürler.
Sanırım çelikten tam olarak faydalanabilmek için profesyonel bir ısıl işlem hizmeti almak lazım.
Şayet burda bir ısıl işlemci bulursak yağda su vermek yerine 950 derecede 30 dk demleyip havada bırakarak ısıl işlemi yaparsak tatmin olur muyuz sertlikten (çatlama, yamulma olaylarını en aza indirmek için)

Bide bu çelikte ısıl işlemden önce ağız kalınlığını ne kadar bırakmak gerek

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #5 : 22 Mayıs 2014, 20:58:12 »
Kafama takılan bişey daha var. Anladığım kadarı ile bu çelik dövülebiliyor. Ama aynı zamanda hava çeliği. Dövmek istesek dövme sıcaklıklarında çelik su alacak ve yumuışatma tavlaması yapmak mümkün değil. Yani bu çelik zımpara makinası olmadan dövüp eğe ile düzenlemeler yapmaya uygun değil.

Doğru mu anladım?

« Yanıtla #6 : 22 Mayıs 2014, 22:35:03 »
Kısmen doğru, dövülebilir ama çok dar bir sıcaklık aralığında. Bu aralığın ne olduğu çelik için yayınlanan verilerde var. Ama bu sıcaklık aralığı geçilirse ortaya olumsuzluklar çıkabilir. İşleme kısmı ise aynen söylediğin gibi.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #7 : 22 Mayıs 2014, 22:39:05 »
Soytürk abi ile Gökhan Bakla abi dövmüştü konuyu görünce yorumda bulunurlar. :)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1977.msg40247#msg40247
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2014, 22:40:45 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 22 Mayıs 2014, 23:23:09 »

Vay bee, ne güzel bir gündü o gün  :2up  İlk dövme denememiz, aslında o günden sonra K100 le hiç dövme denemedim fakat hatırladığım zorlanmadan dövdüğümüzdü .  O zaman elimde olan tek çelik K100 olduğu için kullanmıştık sonuç da gayet güzel olmuştu. İmkanın varsa denemeni isterim Osman kardeşim  O:-)

Ayrıca o günü hatırlattığın için tekrar teşekkür etmek istiyorum sana  :2up

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 23 Mayıs 2014, 00:04:11 »

Vay bee, ne güzel bir gündü o gün  :2up  İlk dövme denememiz, aslında o günden sonra K100 le hiç dövme denemedim fakat hatırladığım zorlanmadan dövdüğümüzdü .  O zaman elimde olan tek çelik K100 olduğu için kullanmıştık sonuç da gayet güzel olmuştu. İmkanın varsa denemeni isterim Osman kardeşim  O:-)

Ayrıca o günü hatırlattığın için tekrar teşekkür etmek istiyorum sana  :2up
Benim imkanım yok abi birgün karşılaşırsak umarım  beraberce döveriz.Bu arada ben teşekkür ederim abi ne öğrendiysek sizlerin sayesinde
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #10 : 26 Mayıs 2014, 02:16:25 »
Bundan kılıç yaptık 90 cm lik 2 tane onu da ekleyelim (kılıç için uygun sayılmaz ;D ) Isıl işlemini 900 derece civarında (açık turuncu renkte) kesintisiz alev içinde boğarak oksijensiz ortam sağlayıp yapabilirsiniz.Östenizasyon süresi 15 dk civarında.Çatlama yamulma ihtimali düşük paslanma olayı da az canavar gibi çelik tavsiye edilir.

ttasar

• *
  • 14
  • Meslek: çelik ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #11 : 26 Haziran 2014, 14:54:32 »
K 100 çeliği nin DIN kodu 2080 dir.K100 Böhler firmasının adını koyduğu bir üründür.2080 SPK Hava çeliğidir. 2 carbon ve 12 crom dan oluşur.X210 Cr12 diğer adıdır.58 - 62 HRC ısıl işlem görülür.Yüksek aşınmaya dayanır.Sac kesme kalıplarında rağbet edilir. Çekme gerilimine dayanılılığı yoktur.İşinizi görür ama 1.2379 daha dayanıklıdır. 2080 K100 ürünü eskiden çok talep görmesine rağmen yerini1.2379 a devretmiştir..Standart en ince 5 ve 6 mm.den başlayan kalınlıklarda ürünler bulunur.
Çeliklerle ilgili bir ihtiyacınız olursa firmam size yardımcı olur. TAŞARADA DEMİR ÇELİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. info@tasarada.com 02125447236