Bıçak Sanatı - Forum

Karbon Çeliği Şef Bıçağı

ozguryelaldi

• 115
  • Meslek: Subay
  • Yer: TSK
Karbon Çeliği Şef Bıçağı
« : 19 Nisan 2014, 18:42:18 »
Merhabalar.
   Diyorum ki bıçak yapım işine başladığımda susuz 4mm 1075 çelik plaka alayım. Genel olarak bıçaklarımı bu çelik ile yapayım. Hazır bu çeliği bulmuşken; 1075 karbon çeliğinden şef bıçağı, hatta mutfak bıçak takımı yapsam (şef, ekmek, et, biftek ve meyve bıçakları) ve bunları sıcak sirke ile ya da cebri patina ile kaplasam nasıl olur? Tamam biliyorum ki bunlar paslanır ve bakımı zordur ama bu karbon çeliğinden hiç mi mutfak bıçağı olmaz? Paslanmaz çelik bulmak ve ısıl işlem yapmak zor. Hem sanıyorum ki karbon çelikleri aslında paslanmaz olsalar şef bıçağı için en uygun türler. Çok daha ince ağızlara müsaade ediyorlar.  Ya da hiç hayale kapılma derseniz hangi çelik türü kendi mutfak bıçaklarımı yapmam için en uygundur. Isıl işlemi kendim yapacağımı, Türkiye şartlarında kolay temin edilebilirliğini ve amaca uygunluğunu düşünerek yardımcı olursanız sevinirim.
   Mutluluklar.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
Ynt: Karbon Çeliği Şef Bıçağı
« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2014, 19:44:24 »

Ben de bu konunun ustalarımız tarafından etraflıca konuşulmasını arzu ediyorum. Derin bir tartışma başlaması dileğiyle ilk taşı atıyorum... 8)   

Bıçakçılıkdan para kazanıyor olsaydım mecburen bıçaklarımın çoğunu paslanmaz yapardım. Fakat şahsen benim için bıçağın paslanmaz olmasının hemen hemen hiç önemi yok. Şef olsaydım bu düşüncem değişirmiydi bilmiyorum.  Paslanmazlık özelliğinin pratikde pek bir faidesini görmüş de değilim.  Ayrıca bu paslanmaz çelik dediğimiz dünyayı değiştiren  buluş, neredeyse yirminci yüzyılın ortalarına kadar hiçkimsenin evinde bulunmayan bir malzeme değil midir? Bu dünyayı değiştirme işinde paslanmayan bıçakların katkısı nedir?          Nedir  bu paslanmaz bıçak takıntısı. >:D

Doğaç

• 68
  • Meslek: Öğrenci (Veteriner Hekimliği)
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2014, 19:51:26 »
Şef bıçağı demişken. Görünürde pası olmayan hafif hafif lekelenmeleri olan karbon çeliği bıçak ile elma kestiğimde tadı bir tuhaf olmuştu. Bıçağın da elma ile temas eden yerleri hemen renk değiştirmişti. Patinasyondan sonra belki bu dediklerim olmayacaktır tabii. Sadece bir deneyimimi aktarmak istedim.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2014, 20:09:18 »
tercih sizin ama ben mutfakta kullanmak için paslanmaz tercih ederdim. Sonuçta sürekli gıda asiti ve suyla temas halinde olacak.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 19 Nisan 2014, 20:19:02 »
Şef bıçağı demişken. Görünürde pası olmayan hafif hafif lekelenmeleri olan karbon çeliği bıçak ile elma kestiğimde tadı bir tuhaf olmuştu. Bıçağın da elma ile temas eden yerleri hemen renk değiştirmişti. Patinasyondan sonra belki bu dediklerim olmayacaktır tabii. Sadece bir deneyimimi aktarmak istedim.
Bende karbon çeliğin bıraktığı tadı sevmiyorum.Patineden sonrada gıdaların tadını değiştiriyor.(Pişenlerde sorun yok.)

Konuya gelirsek n690 başlığından 3.5mm lik bir parça çelik alıp yapın bıçaklarınızı  :2up
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2014, 20:26:39 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #5 : 19 Nisan 2014, 22:24:40 »
Japon mutfak bıçaklarının bir çoğu hala karbon çeliklerden yapılıyor ve hala yoğun olarak kullanılıyor. Kuzey ülkelerinden bazıları da öyle. Sözünü ettiğimiz bu bıçakların bir çoğu da internet üzerinden tüm dünyaya satılmakta ve alıcı bulmakta. Benim çocukluk yıllarımda kasapların bıçaklarının hepsi karbon çeliklerindendi. Kasap milleti akşam iş bittiğinde bıçaklarını yağ emdirilmiş deri kılıflara kaldırır, sabah tekrar kullanırlardı. Yine öğrencilik yıllarımda bir arkadaşımın hediye ettiği, Giresun da kullanılan Lahana Bıçağını yıllarca kullandım, karbon çeliğiydi, kolay bilenen ve sorunsuz kesen bir bıçaktı. Diyeceğim o ki kararmayı kafanıza takmazsanız, Ck 75 genel mutfak işlerinde rahatlıkla ve sorunsuz kullanacağınız bir tercih olur. Meyve bıçaklarında kullanımı nasıl olur bilemem ama şef bıçaklarında, et, balık bıçaklarında gayet iyi iş göreceğinden eminim. Evde kullandığım bir Yanagiba ( O1 ) bir yıldır kararması hariç beni üzmedi ve performansından memnunum. Karbon çeliklerinin dışlanmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Düşüncenizi destekliyorum, bence yapın  :2up
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2014, 23:14:07 Gönderen: sefaçabuk »

« Yanıtla #6 : 19 Nisan 2014, 22:47:05 »
Karbon çeliklerinin dışlanmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Düşüncenizi destekliyorum, bence yapın  :2up
Ben de Sefa Ustaya katılıyorum hatta elimde çelik olsa bende deneyeceğim :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 19 Nisan 2014, 22:51:56 »
Aynen bende güzel bir karbon çelik ile özellikle et bıçağı yapmak istiyorum.
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2014, 22:56:42 Gönderen: Salim Türk »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #8 : 19 Nisan 2014, 23:10:15 »
Paslanmaz çelik sadece bıçak olarak değil denizcilik, inşaat gibi yerlerde de kullanılıyor herhalde. O yüzdem dış etkenlere maruz kalam yerlerde yüz yılın buluşu olması muhtemeldir.
Okinawian

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #9 : 19 Nisan 2014, 23:18:22 »
Harika! ;D Karbon çelikten şef bıçağı düşünen bir tek ben değilim demek ki. Peki o zaman 4mm 1075 ile Japon suntoku tarzında (resimdekine benzer) namlusu geniş bir model seçsem ve tam taşlama (full flat) ağız yapsam acaba bileme açısı istediğim gibi olur mu? yani bıçağın et kalınlığı sorun olur mu? 4mm konusunda takılmam da şundandır. Almışken tek tip çelik alayım hem bushcraft hem şef bıçağını yapabileyim  :)

« Yanıtla #10 : 19 Nisan 2014, 23:21:17 »
Genel olarak bir çok çeşitte kullanılacağı düşünülürse 4mm bence iyi bir seçim olur.

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #11 : 19 Nisan 2014, 23:25:40 »
Ya da böyle bi model:)

« Yanıtla #12 : 19 Nisan 2014, 23:26:00 »
1075 den fazlaca bulursanız bence bir organizasyon yapalım ben de seve seve alırım bu arada  :) Ah bu çeliksizlik korkusu nasıl birşeymiş şimdi anlıyorum  :D
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #13 : 19 Nisan 2014, 23:28:42 »
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #14 : 19 Nisan 2014, 23:37:15 »
Ben geçenlerde 5mm 1075 (ck75) susuz çelik plaka için fiyat sormuştum, gelen mail aşağıda. Diğer fiyatlar bunun biraz üzerindeydi. Aslında 4mm alıp paylaşabiliriz sanırım ;D

"Özgür bey merhabalar,
İstemiş olduğunuz malzeme ile ilgili teklifimiz aşağıdaki gibidir.
5,00x650x2500 mm Ck 75 Susuz Plaka dilme yapılarak 5,00x650x100 mm şeritler halinde tarafınıza sevk edilebilir.
Su verme sonrası Sertlik 60-64 HRc
Miktar : 65 Kg ( Teorik miktar)
Fiyatı: 2,00 € + KDV + 50 TL Dilme ücreti + nakliye (96 TL)
TOPLAM MİKTAR : 153,4 € KDV dahil + 50 TL dilme ücreti + 96  TL (nakliye,(yurtiçi kargo))

Merhaba.
       Hobi maksatlı (evde bıçak yapımı) olarak 5mm CK75 susuz çelik levhaya ihtiyacım var. Tek levha olarak satışınız mevcut mu? Bu levhayı enine olacak şekilde 100mm'lik şeritler halinde bölebilir misiniz? kargo dahil fiyat ne olur?
Yardımınız için teşekkür ederim."

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #15 : 19 Nisan 2014, 23:41:15 »
Dikkatinizi çekmek isterim dünyanin en pahali şef biçaklarininin bir çoğu karbon çeliğinden yapiliyor .yapin ve geliştirin akıl ile bir çok çözüm bulunabiliyor elbet bir çözüm bulup geliştirebilirsiniz,seramik ,titan,Niob vs kaplama gibi hayal gücünüzü geniş tutup korkusuz olup deneyin 1075 bir çok sertleştirme varyasyonlarina cevap verebilecek karakterde bir çelik Taner Bu çelikle harika hamonlar yapti mesela ,denemeyi tavsiye ediyorum meyve ve sebze soymak için paslanmaz kullanabilirsiniz...
Nesmuk karbon biçaklardan birini 80 bin euroya satiyor mesela
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2014, 23:43:54 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #16 : 19 Nisan 2014, 23:47:32 »
Ben geçenlerde 5mm 1075 (ck75) susuz çelik plaka için fiyat sormuştum, gelen mail aşağıda. Diğer fiyatlar bunun biraz üzerindeydi. Aslında 4mm alıp paylaşabiliriz sanırım ;D

"Özgür bey merhabalar,
İstemiş olduğunuz malzeme ile ilgili teklifimiz aşağıdaki gibidir.
5,00x650x2500 mm Ck 75 Susuz Plaka dilme yapılarak 5,00x650x100 mm şeritler halinde tarafınıza sevk edilebilir.
Su verme sonrası Sertlik 60-64 HRc
Miktar : 65 Kg ( Teorik miktar)
Fiyatı: 2,00 € + KDV + 50 TL Dilme ücreti + nakliye (96 TL)
TOPLAM MİKTAR : 153,4 € KDV dahil + 50 TL dilme ücreti + 96  TL (nakliye,(yurtiçi kargo))

Merhaba.
       Hobi maksatlı (evde bıçak yapımı) olarak 5mm CK75 susuz çelik levhaya ihtiyacım var. Tek levha olarak satışınız mevcut mu? Bu levhayı enine olacak şekilde 100mm'lik şeritler halinde bölebilir misiniz? kargo dahil fiyat ne olur?
Yardımınız için teşekkür ederim."
Bu son maile cevap geldimi acaba :) Aksi halde dehşet rakam benim için  :D
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #17 : 22 Nisan 2014, 10:43:19 »
Sodyum hidroksit ile karatma bıçağı ne derece koruyor? Pasa karşı bir koruma sağlıyor mu yoksa sadece renk efekti mi veriyor

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #18 : 22 Nisan 2014, 11:07:55 »
1095 celigi bırakın gıdada kullanmayı normal haliyle koklarken bile agır metal pas karısımı  kokusu midemi bulandırıyo ben sahsen butarz bi celigi  sadece dogada  orda burda kullanırdım ama mutfakta kesınlıkle tercıhım paslanmaz bi çelık olurdu evdekı d2  sef bıcagımın basına bi isgelıcek dıye telas edıp duruyorum esım mutfaktan cıkınca gıdıp yaglayıp kaldırıyorum kadınlar butrz seyle pek onem vermiyo malesef ornek isyerımın mutfagında kullandıgım 420 hc mutfak bıcagımdan sonderece memnunum ee tabi bide bi bıcaktan ne bekledıgınızde onemlı  :)