Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımparada hız ayarı ihtiyacının nedeni

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Bant zımparada hız ayarı ihtiyacının nedeni
« : 23 Kasım 2014, 21:28:46 »
Invertör fiyatları malum, gerçi trifaze motorlar monofazelerden ucuz, güçlü ve daha küçük. Invertör  ile monofaze şebekede trifaze motor kullanılabiliyor. Ama kafama takılan temel bir nokta var,  yakmadan ahşap zımparalama isteğini bir kenara bırakırsak bant zımparada -özellikle lineer- hız ayarına neden gerek duyuluyor ?

- Ahşap yüksek hızda yanıyor, gördüğüm ahşap zımparaları 8~10 m/sn hızında
- Seramik zımpara düşük hızda dökülüyor, 14-15m/sn ideal (Sefa Usta)
- Aluminyum oksit ve zirkonyum zımparalar 9~12 m/sn hızları arasında iyi iş görüyor (Sefa Usta)

Seramik zımparak takmadığınız müddetçe 10m/sn sabit hızda dönen bir alet iyi kötü iş görür gibi geliyor. Pratikte zımparanın hızını neden değiştirme ihtiyacı duyuluyor ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
Ynt: Bant zımparada hız ayarı ihtiyacının nedeni
« Yanıtla #1 : 23 Kasım 2014, 22:44:15 »
Maddeler halinde kendi sorunuza cevabı vermişsiniz gibi  :) Zımpara çeşiti, grit farkı ya da aşındırılmak istenen malzemenin çeşiti, kütlesel boyutu, sertliği vs.. 10 metre/sn ince kumlar için ideal bir hız bence. Taşlamalarda da 15-16 m/sn iyi oluyor. Daha üst kademedeki hızlarda elimizdeki malzemenin kontrolü azalıyor ya da bant kopuyor, torpil atılmış gibi de ses çıkarıyor. Allah muhafaza hatayı kabul etmez, ömür boyu unutulmayacak izler bırakabilir. Baş parmağımı makinaya kaptırmıştım avuç içinden tendon ve sinir kesilmesi oldu, nerdeyse 10 ay oldu daha eski canlılığına kavuşmadı. Basit bir çakmağı çakmak istediğimde çok zorlanıyorum; halbuki ne kadar basit bir hareket  :)
En iyi cevabı ustalar verecektir, saygılar..

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #2 : 23 Kasım 2014, 22:58:42 »
Büyük geçmiş olsun. Bant zımpara gibi nisbeten güvenli görünen bir aletin bunu yapabilmesi kötü. Elinizde  eldiven vardı ve sehpa-dayama arasına mı kaptırdınız yoksa çalıştığınız profil mi fırlayıp kesti ?

Maddeler halinde kendi sorunuza cevabı vermişsiniz gibi  :) Zımpara çeşiti, grit farkı ya da aşındırılmak istenen malzemenin çeşiti, kütlesel boyutu, sertliği vs.. 10 metre/sn ince kumlar için ideal bir hız bence. Taşlamalarda da 15-16 m/sn iyi oluyor. Daha üst kademedeki hızlarda elimizdeki malzemenin kontrolü azalıyor ya da bant kopuyor, torpil atılmış gibi de ses çıkarıyor. Allah muhafaza hatayı kabul etmez, ömür boyu unutulmayacak izler bırakabilir. Baş parmağımı makinaya kaptırmıştım avuç içinden tendon ve sinir kesilmesi oldu, nerdeyse 10 ay oldu daha eski canlılığına kavuşmadı. Basit bir çakmağı çakmak istediğimde çok zorlanıyorum; halbuki ne kadar basit bir hareket  :)
En iyi cevabı ustalar verecektir, saygılar..
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

HALİL İBRAHİM

• 264
« Yanıtla #3 : 23 Kasım 2014, 23:08:05 »
Büyük geçmiş olsun. Bant zımpara gibi nisbeten güvenli görünen bir aletin bunu yapabilmesi kötü. Elinizde  eldiven vardı ve sehpa-dayama arasına mı kaptırdınız yoksa çalıştığınız profil mi fırlayıp kesti ?

Eyvallah abim sağolasın :) Bizim buralarda "Köreneeee köreneeee, her şey görene..." derler... Ancak başına gelince anlıyosun bazı şeyleri, yüksek hızda çalışırken profilin yalpa yapması sebep oldu. Yazıyı herkes okuduğu için kısa geçtim siz anlayın işte nasıl bir durum olduğunu  :-[ zaten makinaya karşı gereksiz bir fobi oluştu, daha elimi süremedim  :)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #4 : 23 Kasım 2014, 23:19:02 »
Yabancı videoların bazısında bir çeşit mıknatıslı takoz görüyorum, takozla tutuyorlar profili. Belki bu tip bir aparat çalışma hızını yavaşlatır ama daha güvende hissetmenize, tekrar makinenin başına oturmanıza neden olabilir.

İlk mesajdaki hız konusundaki maddelere bir de güvenliği eklemeli anlaşılan. Sizin cihazın kaza sırasındaki hızını bilmiyorum ama,  Sefa usta mesajında 10m/sn için kontrolü kolay demişti.
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2014, 23:22:12 Gönderen: a.yuce »

HALİL İBRAHİM

• 264
« Yanıtla #5 : 23 Kasım 2014, 23:34:05 »
Yabancı videoların bazısında bir çeşit mıknatıslı takoz görüyorum, takozla tutuyorlar profili. Belki bu tip bir aparat çalışma hızını yavaşlatır ama daha güvende hissetmenize, tekrar makinenin başına oturmanıza neden olabilir.

İlk mesajdaki hız konusundaki maddelere bir de güvenliği eklemeli anlaşılan. Sizin cihazın kaza sırasındaki hızını bilmiyorum ama,  Sefa usta mesajında 10m/sn için kontrolü kolay demişti.

Hız konusunda; acizane bir tespit benimkisi, yoksa tecrübe konusunda Sefa ustamın yanında deve de kulak kalır benim söylediklerim  :)
Takoz konusuna gelince; aslında biliyordum böyle bir aparatı, bir türlü fırsat olmadı. Genelde parmaklarıma kaba kumaş sararak yapıyordum. yanık et kokusundansa kumaş kokusu daha daha iyi oluyor  :)