Şerit zımpara makinesinin artıları:
Şeridi
- düz destek ile
- desteksiz
- istenilen çapta tekerlek üzerinde
kullanabilirsin.
İstediğin gibi bir tabla ile yada tablasız çalışabilirsin.
Uzun, standart boyda zımpara ile çalışır hem 2 metrelik metrik standart boyda hem de 72 inç'lik diğer standart boydaki şeritle çalışır. (sen öyle olmasını istersen.)
İstediğin güçte motor kullanırsın.
Şerit hızını ayarlamak için kasnakları, tahrik kasnağını, motor kontrolörünü belirleyebilirsin.
Şeritler uzun olduğundan değiştirmek yada yenilemek gerekmeden daha uzun süre dayanırlar. Yine boylarından dolayı daha az ısınırlar.
Eksileri:
Haliyle güçsüz makinelere göre
-- daha pahalı
-- daha büyük
-- daha ağırdırlar
İstediğiniz gibi bir zımpara makinesi sahibi olmanızın yolu da bunu büyük oranda kendinizin yapmasıdır.
---- o ----
Maliyet tasarıma bağlıdır. Ancak sıfır bir motor 150-200 lira fiyat ile en pahalı bileşendir. Bunun dışında profil, düz kasnaklar, yataklar, tahrik mili, v kayış kasnakları (yada motor sürücü), kasnak bağlantı elemanları (bunlar civata olabilir) civata ve somunlar vs listedeki masraf kalemleridir.
Şeridi koşturan düz kasnaklar 140-150 lira civarına çıktı. V kayış kasnakları için de hem kasnak fiyatı hem de tornacı masrafını hesaplamak gerekli.
Profilleri alacaksanız iki farklı profili iç içe geçirmek için iki farklı boy kare profil almanız gerekir. Bu da yaklaşık 70 lira demek.
Daha da bir çok parça var.
---- o ----
Motor olarak bana 1.1kW'nin yani 1.5 beygir'in yettiğini söyleyebilirim. 2800 devirlik bir motor kullanıyorum ve makinemi yine sıfırdan yapsam yine aynı devirde bir motor kullanırdım.