Bıçak Sanatı - Forum

Bant Zımpara Maliyeti Ortalama Nedir?

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
Bant Zımpara Maliyeti Ortalama Nedir?
« : 27 Aralık 2010, 22:48:56 »
Bant zımparasını kendi yapan Ustalardan bu aletin ortalama maliyetinin ne olduğunu sorabilirmiyim. Einhell BT-US 400 bant zımpara ile performans farkı varmıdır kendi yaptıklarının. Kendim yapmaya kalkarsam kaç devirli ve kaç hp bir motor bulmalıyım.

Saygılarla.

Ynt: Bant Zımpara Maliyeti Ortalama Nedir?
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2010, 23:25:22 »
Buna yönelik başlıklarda benzer konular defalarca konuşulup tartışıldı, incelemeni öneririm.

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2010, 23:43:07 »
Sefa Bey el yapımı aletler bölümünü araştırmış olmama rağmen ya ben gözden kaçırdım, ya da ortalama maliyetle ilgili bir kısım yok( tek parca fiyatları veriliyor fakat ortalama aletin üretim maliyeti ve seri üretim bir makine ile performans kıyasına rastlayamadım) . Burada aslında maliyetin 200 TL'nin olması halinde ve Einhell in bant zımparanın ustalar tarafından tavsiye edilmesi halinde bir kaç gün içinde siparişini vermeyi planlamak.

Saygılar

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2010, 00:00:41 »
murat bey benım makınam su andakı galı ıle sureklı modlandı sanırım 600 tl  gectı. 
ancak tekerlerı kalıtelı alımınyumdan yaptırdım. bunlar kestamıt veya buna benzer ucuz malzemeden yapılabılınır motor sıfır aldım buda ıkıncı el alınabılınır.

ayarlı tablaları yaparken freze ışlemlerı oldu , ayrıca torna ıslemlerı  işçılık baya tutuyor. kaldıkı ıyı anlayıslı bır ustaya denk gelmek de cabası..
eınhell makına veya seapech yaptığımız makınalarla kıyaslanamaz bence..
umarım bır fıkır verebılmısımdır ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2010, 00:09:59 »
Şerit zımpara makinesinin artıları:

Şeridi
    - düz destek ile
    - desteksiz
    - istenilen çapta tekerlek üzerinde
kullanabilirsin.

İstediğin gibi bir tabla ile yada tablasız çalışabilirsin.

Uzun, standart boyda zımpara ile çalışır hem 2 metrelik metrik standart boyda hem de 72 inç'lik diğer standart boydaki şeritle çalışır. (sen öyle olmasını istersen.)

İstediğin güçte motor kullanırsın.

Şerit hızını ayarlamak için kasnakları, tahrik kasnağını, motor kontrolörünü belirleyebilirsin.

Şeritler uzun olduğundan değiştirmek yada yenilemek gerekmeden daha uzun süre dayanırlar. Yine boylarından dolayı daha az ısınırlar.

Eksileri:

Haliyle güçsüz makinelere göre
-- daha pahalı
-- daha büyük
-- daha ağırdırlar

İstediğiniz gibi bir zımpara makinesi sahibi olmanızın yolu da bunu büyük oranda kendinizin yapmasıdır.

---- o ----

Maliyet tasarıma bağlıdır. Ancak sıfır bir motor 150-200 lira fiyat ile en pahalı bileşendir. Bunun dışında profil, düz kasnaklar, yataklar, tahrik mili, v kayış kasnakları (yada motor sürücü), kasnak bağlantı elemanları (bunlar civata olabilir) civata ve somunlar vs listedeki masraf kalemleridir.

Şeridi koşturan düz kasnaklar 140-150 lira civarına çıktı. V kayış kasnakları için de hem kasnak fiyatı hem de tornacı masrafını hesaplamak gerekli.

Profilleri alacaksanız iki farklı profili iç içe geçirmek için iki farklı boy kare profil almanız gerekir. Bu da yaklaşık 70 lira demek.

Daha da bir çok parça var.

---- o ----

Motor olarak bana 1.1kW'nin yani 1.5 beygir'in yettiğini söyleyebilirim. 2800 devirlik bir motor kullanıyorum ve makinemi yine sıfırdan yapsam yine aynı devirde bir motor kullanırdım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2010, 00:37:24 »
Sayın Eylem Bey

Verdiğiniz bilgiler ile bant zımpara makinesi tasarımına başlayacağım herhalde, dizaynda tekerlekler çevresi 2 m yada 72 inc mi olmak zorun da yani şerit çevresi ne olmalı Türkiye'de sıkıntı yaşamadan ( çevre ölçüsünde ve kum kalınlıkları çeşitliliğinde ) bulunabilen çevre ölçüsü varmıdır. Bir de böyle bir aletin çıkaracağı ses ne kadar dır.

Saygılarımla

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 28 Aralık 2010, 01:00:09 »
Murat Bey, benim çoğunluğu hurdalardan imal edilmiş ve hala işleyen sistemim yaklaşık 350 liraya mal oldu. 20 santimlik kontak tekeri ile ve bazı eklentileriyle bu maliyet 450 liraya belki 500'e çıkmıştır. Einhell ile karşılaştırılamaz bile. 3 Beygir güç, 2 mt bant uzunluğu, değiştirilebilir hız gibi meziyetleri ile 1 saatte yapabildiği işi Einhell 1 günde bitiremez...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 28 Aralık 2010, 01:12:43 »
Bunları einhell ile yapamazdım diye düşünüyorum.

Namık Kemal
Instagram'da ben

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2010, 11:13:31 »
En kısa sürede bir  taslak proje hazırlayıp paylaşsam ölçüler ve teknik isimler konusunda yardım edebilirmisiniz. bant çevresi 2 metre uzunlukta olması ideal ya da standart mıdır( Türkiyede kolay temin edilmesi ve kum kalınlıklarının kolay bulunması açısından). Atölyeyi kurmayı planladığım yerde alan sıkıntım var ( yaklaşık 20 metrekare ve yüksekliği, 1,9 metre evin bodrumu )  2 metre bant çevresini gerecek tekerlekler sistemi ve iskeleti baya yer tutar diye düşünüyorum.

Saygılarımla.   

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 28 Aralık 2010, 11:29:47 »
Şerit boyunun 72 inç yani 182 cm ile 200 arasında seçilebildiği esnek bir tasarım mantıklı olan.

200cm/4 =50 cm ettiğine göre bu makinenin derinliği 50 cm'den haydi haydi fazla. Diğer arkadaşların tasarımlarından gördüğüm kadarıyla daha da derin olanları var. Önünde duran insanı da sayarsanız 1.5-2 metre derinilik makine artı konforlu bir çalışma için şart.

Ha bu arada aklıma gelen diğer masraf kalemlerim:

köşebent profil 12 lira
Kaynak makinesi 140 lira (yada kaynaklattırma maliyeti)
v kayış kasnakları - meçhul
metal plakalar 20-30 lira (gibi?)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 28 Aralık 2010, 14:45:19 »
En kısa sürede bir  taslak proje hazırlayıp paylaşsam ölçüler ve teknik isimler konusunda yardım edebilirmisiniz. bant çevresi 2 metre uzunlukta olması ideal ya da standart mıdır( Türkiyede kolay temin edilmesi ve kum kalınlıklarının kolay bulunması açısından). Atölyeyi kurmayı planladığım yerde alan sıkıntım var ( yaklaşık 20 metrekare ve yüksekliği, 1,9 metre evin bodrumu )  2 metre bant çevresini gerecek tekerlekler sistemi ve iskeleti baya yer tutar diye düşünüyorum.

Saygılarımla.   
20 metrekare aslında oldukça iyi bir mekan. Benim çalışma alanım da bundan çok daha büyük değil. Öncelikle güzel bir tegah ve raf sistemi, sonra güzel bir ışıklandırma, bir de havalandırma için bir proje gerekir bodrum olmasından dolayı,ancak alan oldukça büyük, bant zımpara, tezgah, ısıl işlem fırını vs. bir sürü şey rahatlıkla sığar böyle bir mekana... Eğer bant zımparayı dar yapmak gerekiyorsa aşağıdaki tarz bir tasarıma gidilebilir. Kalamazoo diye bilinen modeller bu tarzdır, kullanımı keyifliymiş yorumlara bakılırsa:

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #11 : 28 Aralık 2010, 15:07:58 »
murat bey şerit zımpara makinesinin ortalama maliyeti kendiniz yaparsanız 500 tl gibi bir fiyat çıkıyor.