Bıçak Sanatı - Forum

Kolay işleme için menevişleme ?

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Kolay işleme için menevişleme ?
« : 16 Nisan 2014, 20:39:05 »
Elimde son D2 organizasyonu ile aldığım plakalar var. Elde eğe ile şekillendireceğim kısmetse. Bazı arkadaşlar biraz sert olduğunu söylemiş, tecrubem olmadığı için yorum yapamıyorum. Elimizdekilerin ısıl işlem görmemiş malzeme olması lazım, fabrika çıkışı sertliği nedir bilmiyorum.

Normalizasyon sıcaklıklarına çıkma imkanım yok. Ev tipi fırında elimdeki plakaları menevişlesem, 200C 250C lerde iki saat kadar tutsam, daha kolay işlenir hale gelir mi?  Fiziksel yahut metalurjik açıdan bir zararı ( örn yamulma falan ) olur mu?

Selamlar
Ahmet
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Kolay işleme için menevişleme ?
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2014, 21:13:33 »
Bence hiç uğraşmayın bu işlemden sonra biraz daha sertleşme riski var (sanırım)
Kaliteli bir eğeyle işleyebilirsiniz. Azıcık sertse de eğeden daha sert değil

« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2014, 21:47:29 »
Bence hiç uğraşmayın bu işlemden sonra biraz daha sertleşme riski var
Kaliteli bir eğeyle işleyebilirsiniz. Azıcık sertse de eğeden daha sert değil
Kesinlikle

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 16 Nisan 2014, 22:45:10 »
Bende eğe ile çalışıyorum ck67 den farkını göremedim pek.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2014, 10:29:16 »
Elimde son D2 organizasyonu ile aldığım plakalar var. Elde eğe ile şekillendireceğim kısmetse. Bazı arkadaşlar biraz sert olduğunu söylemiş, tecrubem olmadığı için yorum yapamıyorum. Elimizdekilerin ısıl işlem görmemiş malzeme olması lazım, fabrika çıkışı sertliği nedir bilmiyorum.

Normalizasyon sıcaklıklarına çıkma imkanım yok. Ev tipi fırında elimdeki plakaları menevişlesem, 200C 250C lerde iki saat kadar tutsam, daha kolay işlenir hale gelir mi?  Fiziksel yahut metalurjik açıdan bir zararı ( örn yamulma falan ) olur mu?

Selamlar
Ahmet

Plaka halinde geldyse bu zaten susuz bir çeliktir. Susuz D2'nin sertliği atla deve değil. Belki susuz karbon çeliğe göre birazcık serttir ama su verilip 450C'de menevişlenmiş bir karbon çelikten yine de çok yumuşak olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben