Bıçak Sanatı - Forum

YANIP GİDEN KARBONCUKLAR

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
YANIP GİDEN KARBONCUKLAR
« : 28 Ocak 2014, 00:31:54 »
        Bir süredir kafama takılan bir konuyu sayın ustalarımıza danışmak isterim. Örnek D2 çelikte ısıl işlem yapılırken çelik folyo zarf kullanılıyor, burada kafama takılan dövme işlerinde bu zatı muhterem karboncuklar yanıp heba olmuyormu? D2 sadece örnek dövmeye uygun çeliklerdede bol oksijen karşısında bu sorun meydana gelmiyormu? Teşekkür ederim.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: YANIP GİDEN KARBONCUKLAR
« Yanıtla #1 : 28 Ocak 2014, 00:38:00 »
D2 gibi komplex çelikler genelde dövülmezler, dövme işlerinde de genelde pres filan kullanılır, sonuçta çok kısa bir sıcaklık aralığında çalışabiliyorsunuz, bu yüzden çok az zamanda fazla metal hareket ettirmeniz lazım. Bu kadar hızlı dövme işinde de tufal normal karbon çeliğinin tufali kadar olacaktır. Elde dövmeyi hiç tavsiye etmem, ben ettim öyle bir hata, çeliğin canı çıkıyor sizinkiyle birlikte...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2014, 00:48:17 »
D2 konusunda Emre Usta gereknleri söylemiş zaten, diğer "dövülebilen" çeliklerde ise dövme sırasında çok yüksek sıcaklıklara çıkarsanız veya fazla oksitleyici alev ( fazla hava girdisi) kullanırsanız yüzeyden bir miktar karbon kaybı olur. Bu nedenle gereksi yüksek sıcaklıklara çıkılmaz veya hava fazla açılmaz. Tam tersine malzeme tavlama sırasında ocaktaki kömürden karbon alarak yüzeyde karbürize bir durum da olabilir, yani karbon oranı artabilir de.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #3 : 28 Ocak 2014, 02:14:39 »
        Hocam cevaplar için teşekkür ediyorum. D2 mesajdada belirttiğim gibi sadece örnekti.
Sadece eğe ve zımpara ile birşeyler yapmaya çalıştığımdan Merter Bey'den almış olduğum
 d2 çelik bile halen balık gibi yatmakta  :D ,cesaret edip girişemedim. Ben dövme 
sıcaklıklarındada karbon kaybı olacağı gibi bir fikre kapılmıştım. Bilgiler için tekrar teşekkür ederim
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.