Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem- erimiş tuz banyosu

erco-ergün

• 72
  • Yer: Bulgaristan
Isıl işlem- erimiş tuz banyosu
« : 23 Ocak 2013, 13:07:28 »
Bu konuü acmamın nedeni erimiş  tuz banyosu da ısıl işlem yapılmasının ilgimi çekti. Benim yapmak istediğm fırının gaz la ısıtılmasını düşünüörum. Bu tür ısıl işlemin tehlikeli oldunu biliörum ama tehlikeyi azaltmak için ne yapılmalıdır.
Nasıl bir tür tuz kulanmalıdır çeşitli çelikler için, nasıl ve kaç vakitte dekarbürizasyon yapılmalıdır,  soutmak için nasıl tip ısıl işlem yağları kulanmalıyız?
Gazla ısıtılcağ için nasıl gazın akışını kontrol edebilırız ki bize gerektiği sıcaklık sabit olsun?
Şöyle birşey düşünüörum. http://www.youtube.com/watch?v=MR-GKBVel54&list=UUM3ezocAUFI1HtIi4V7SLmw&index=36

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Isıl işlem- erimiş tuz banyosu
« Yanıtla #1 : 23 Ocak 2013, 13:32:34 »
Tuz banyosuna su damlamaması, içinde su barındıran bir şey düşmemesi gerekli.

Tuzun tipi de çıkacağınız sıcaklığın ne olduğuna bağlı. Farklı çelikler için illa ki 700+ Celsius'lara çıkacağınıza ve 1200 civarlarına yaklaşacağınıza göre bu aralıkta sıvı olan bir tuz seçmeniz gerek.

Soğutma ortamınız ise asıl olarak çeliğe bağlı. Isıtma ortamının tuz banyosu olmasına değil. Çeliğiniz yağ istiyorsa yağ, su istiyorsa su...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

erco-ergün

• 72
« Yanıtla #2 : 24 Ocak 2013, 12:42:18 »
Ayrıntılı bilgi olan bir konu. Adam dövme için  yapmış fırına ama aynı tip tuz eritmek için yapılabilir bence.
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/704470-Forge-Assembly-WIP?highlight=solenoid+valve
Şu firmanın ürünlerinden tavsiye edebilirmisiniz ısıl işlem yağların dan ve tuzların dan.
Beni ilgilendiren 600°- 900° -1200° derece de isleyen tuzlar önemli olan gaz la ısıtacam.
http://www.petrofer.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=11&lang=tr&phpMyAdmin=3068e50419bc117b207338146e056b65

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2013, 13:06:56 »
Gaz ocağını bildiğimiz propan fırın halinde yapacaksın, bir tek varsayılanı kapalı selenoid valf ve termostat ve bunlara bağlı bir ssr eklenecek. Bir de selenoid kapalı iken bile rölantide yanması için brülörü besleyen ikinci bir kanal yapılacak. Tam ortaya tuzdan etkilenmeyecek AISI 316L veya 321L gibi bir malzemeden içinde tuzun bulunacağı bir tüp yapılacak.

Yapımı zor değil, asıl önemli olan kullanımda azami dikkat gerektirmesi. Mutlaka erimiş halinde iken bir damla bile suyun girmemesi gerek, aksi takdirde kızgın tuz eriyiği patlama yapar, ölümcül olabilir. Dikkatli kullanıldığı sürece mükemmele yakın bir su östenizasyon ortamı. Kendime de yapsam mı acaba diye çok içimden geçirdiğim bir olay.

Bu arada Pertofer ile daha önce ısıl işlem yağı için iletişimim olmuştu, malzeme kalitesi bakımından tam anlamıyla mükemmel. Danışma hatları da çok iyi çalışıyorlar, ancak sattıkları minimum miktarlar oldukça büyük ölçekte, ancak derdini anlatırsan, üretim fazlası ya da bir gönderimden artan artıkları satabiliyorlar. O kadar bir malzeme bile ömür boyu yetip artabilir bize. Bana artan 50 litre ısıl işlem yağı satmışlardı, herhalde ömür billah bitirmem..

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 24 Ocak 2013, 13:12:30 »

Kipmen Sanat web sitesi

erco-ergün

• 72
« Yanıtla #5 : 24 Ocak 2013, 20:38:41 »
Wheeler'in kulandı sistemde sadece tek elektromagnetik valf var. Parelel besleyen kanal olmadından her halde sürekli acık elektromagnetik valf kulanmış.
Tesadüfen Wheeler'in yazısına rasladım, onun kulandı  elektromagnetik valf normal kapalıymış  ::).
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2013, 20:53:07 Gönderen: erco-ergün »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2013, 11:49:17 »
Aynen, varsayılanı kapalı demek herhangibir sinyal gelmediğinde vana kapalı konumda. Ama bir hatan var, bütün selenoid valfli gaz sistemlerinin rölanti paralel beslemesi olmak durumunda, yoksa 800 derecenin altında ısı kontrol yapamazsın...

Kipmen Sanat web sitesi

erco-ergün

• 72
« Yanıtla #7 : 27 Ocak 2013, 17:12:04 »
Neden paralel besleme yapıldını anlıörum sadece Wheeler'in gösterdi sistemde göremedim.
Alt kısmından giren bir şey var ama kablo ve ya hortum'mu anlayamadın.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #8 : 28 Ocak 2013, 19:35:40 »
siz nece konusuyorsunuz anlamadım. hele 3 beş kere daha okuyayım alnlarım belki....

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2013, 00:08:16 »
tek selenoid valf olduguna bende katiliyorum vede iki sarlter var sanki elektriklede calisiyor gibi
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #10 : 25 Mart 2014, 18:34:39 »
Konu ilgimi çekip biraz araştırmama vesile oldu.
Acaba o eryik tuz olarak boraks kullanılabilir mi?

Erime Noktası 741 oC
Kaynama Noktası 1575 oC

« Yanıtla #11 : 25 Mart 2014, 18:55:24 »
Araştırmadan söylüyorum ama boraksın olacağını sanmıyorum. Boraks yüksek sıcaklıklarda çelik malzeme yüzeyinde borür oluşturabilir veya içeriğinden ötürü yüzeyde farklı kimyasal değişimlere neden olabilir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #12 : 25 Mart 2014, 19:30:02 »
İnternette ''erimiş boraks banyosunda karbürleme'' diye bir pdf. Erimiş boraksa bazı kimyasallar karıştırıp vanadyum karbür kaplıyorlar.

Ama malesef teknik bilgim yetersiz olduğundan pek bişey anlamadım. ::)

« Yanıtla #13 : 25 Mart 2014, 20:10:33 »
Borür de çok sert bir bileşik zaten, ben de bu nedenle olacağını sanmıyorum demiştim. Vanadyum kaplama olayının linkini yazabilirsen incelemek isterim.