Bıçak Sanatı - Forum

Büyük baş, küçük baş hayvan boynuzu

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Büyük baş, küçük baş hayvan boynuzu
« : 10 Ekim 2013, 17:17:21 »
İyi akşamlar Arkadaşlarım ve Ustamlarım, malum önüzmüz Kurban Bayramı ve kurban edilecek nimetlerin boynuzlarını nasıl değerlendirebiliriz merak ettim? Sanırım kurutma işlemi hiç te basit degil. Küçük baş ve büyük baş boynuzları aynı şekilde mi kurutuluyor acaba, işleme hazırlık nasıl yapılıyor vb sorular aklıma geldi sorayım dedim :9

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Büyük baş, küçük baş hayvan boynuzu
« Yanıtla #1 : 10 Ekim 2013, 17:19:44 »
benim de merak ettiğim bir konu. takipteyim.  :)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #2 : 10 Ekim 2013, 20:00:03 »
Googleda aratınca bi video çıkıyordu onun dışında içinde ki etin düşmesi için kaynatılıyor, bekletiliyor(etin çürütülmesi yani) veya toprağa gömülüyor. Forumda bahsi geçmişti aslında ama eski bir konu olduğu için bulmak zor olur. Bu arada dana boynuzlarına talip olurum vermek isteyen arkadaşlar varsa.  :2up
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #3 : 10 Ekim 2013, 20:33:13 »
Valla toplayabildiğim kadarını toplayıp gömücem ne olcak bakalım, büyük baş boynuzları küçüklerinkine oranla daha etsiz galiba niye öyle düşünüyorum bilmiyorum ama bakıcaz artık Sertaç

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 10 Ekim 2013, 20:34:54 »

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #5 : 10 Ekim 2013, 22:23:08 »
topladığınız taze boynuzları dışarda  bir ateş yakarak eski bir tencere yada   gaz yağı tenekesinde  suyla kaynatın   boynuzların içindeki kemik gevşeyince çıkarın .kaynayan  boynuzdaki  bakteriler ve mikroplar  ölür içindeki kemik te çıkınca  kullanılmaya  hazır olur  istediğiniz zaman  ocakta ısıtarak  mengene ve presle kullanacağınız şekle getirebilirsiniz . uzun süreli kurutma yada toprağa gömme hiç duymadığım uygulama   bir boynuz 2 yıl beklenirmi işlemek için::))

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #7 : 10 Ekim 2013, 23:21:55 »
Boynuzla uğraşacağınıza kemikleri değerlendirin bence. Daha az zahmetli hem zamanla şekil değiştirmez.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #8 : 10 Ekim 2013, 23:26:00 »
Boynuzla uğraşacağınıza kemikleri değerlendirin bence. Daha az zahmetli hem zamanla şekil değiştirmez.

+1

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #9 : 11 Ekim 2013, 18:28:54 »
Bu arada toprağa gömme işi çok kötü bir iş daha önce ki yazımda eklemeyi unuttum.İnek boynuzunu toprağa gömdüm 2 gün içinde kemik düştü (aşırı bir kurtlanma oluyor elinizi bulaştırmayın bence).Ancak yüzeyleri yavaş yavaş çatlamaya başlamıştı.En iyi yöntem kaynatma bence ancak Sinan usta kaynatınca boynuzun yağının çıktığını söylemişti diye hatırlıyorum o yüzden buharda bekletin bir müddet o şekilde daha iyi olacaktır.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #10 : 12 Ekim 2013, 20:14:29 »
arkadaşlar hepinize kolay gelsin şu boynuz doğrultma işine bir acıklık getirelim 1.. boynuz kaynatılarak işlenmez bu motod kesinlikle yanlış cünkü kaynayan bonuzun yağı gittiği için işlem yaparken cıtır  cıtır kırılır haaa kolye yapacaksan onu bilmem hizmet amaçlı kullanılacaksa kaynatılmaz çünkü percin yapamazssın kırılır 2.. boynuz toprağa gçmülü olarak bekletilmez çünkü belli bir zamandan sonra bonuzun dışı yani esas kullanacağın kısım deforma olmaya başlar yani cürümeye başlar 3.. kuruması için içindeki beyaz kısmın cıkrılması gerekir  haaa beyaz kısmıylada kurur ama mümkünse güneş görmeyen yerde kuruması tecih nedenidir  4.. pişirmeye veya işlemeye gelince eğer boynuz ateşden nasibini olmassa işlense bile tat vermez işimize yarayacak şekilde kesilmiş parcalar ateş üzerinde orantılı bir şekilde ısıtılarak kısac yardımı ile doğrultma işlemi yapılır ama seri bir şekilde  soğumadan önceden hazıldığımız kalıplar vasıtası ile mengen yardımı ile kalıba alınır ve mangenede soğumaya bırakılır mengenden cıkarılan doğrultuğumuz boynuz su kabına alınır kalan az sıcaklıla eski haline gelmesin diye vede tavlı kalsın işleme sırasında bize esneklik kazandırsın eğer bu işlemleri balkon gibi ikamate acık yerlerde yaparsanız cevreye aşırı şekilde istenmeye bir koku salarsınız buda ko0mşuları rahgatsız edebili dikkatli olunmasında yarar vardır  DAHA önceki yazılarımız sorulanzı her zaman yanıtlamaya hazırız isteyene tatbiki göstebiliriz tabiki yatağanda atölyede

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #11 : 12 Ekim 2013, 22:31:44 »
Mozambikli arkadasimizin paylastigi ingizce makalede dikkattimi ceken 2 farkli method var boynuzu kemikten ayirmak icin 1. Boynuzun su icerisinde birkac ay bekletilmesi (bu sekilde yagin cikmasi durumu cozulmus olur heralde) 2. Akvaryum meraki olanlar bilirler canli yem vardir kurtuklar, bu kurtcuklari boynuzun icerisine yerlestirmek ve beklemek.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #12 : 12 Ekim 2013, 23:01:45 »
Boynuzun etrafını streçle kaplayıp sadece kafaya bağlı olan yeri boş bıraksak belki çatlama yapmayabilir zaten 1 gün içinde rahat bir şekilde kurtlanıyor. Kurtlandıktan sonra çıkartılıp bir kavanoz vs. konulabilir. Şayet kurt bulamıyorsanız..

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #13 : 12 Ekim 2013, 23:22:31 »
 10 ekim tarihli mesajım   abdurahman beyin mesajı ile tamamen anlamsız  ve yanlış atıl bir mesaj  durumuna düşmüştür  ..yönetici arkadaşlardan ricam mesajımın silinmesi ve  forumdaki  çelişkili bilginin ortadan kaldırılmasıdır .tşkler.

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #14 : 13 Ekim 2013, 08:37:26 »
Aslinda Halil bey anlamsiz bir mesaj degil fakat kaynatma mevzu biraz farkli anlasilabiliyor zihnimizde saatlerce kaynatmak degilde kemigin cikacak kadar kaynatilmasi soz konusu olabilir boynuza zarar vermeyecek kadar kaynatmak yani. Bir cok yerde kaynatmak bir teknik olarak verilmis.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #15 : 13 Ekim 2013, 12:40:45 »
Kaynatma tekniği bir çok yerde verilmiş dediniz ama bu kaynaklarda direk suyun içinde mi kaynatıyorlar yoksa kaynayan suyun buharında mı kemiği yumuşatıyorlar? Buharda yumuşatma mevzusu da bir yerde geçmişti ama uygulayan birinin yorumu yoktu. Bence eskilerden süre gelmiş geleneksel yöntemlerden şaşmamak gerekir. Tabi istisnai durumlar hariç. Güzel bir sonuç alınıp burada tecrübeler paylaşılırsa neden olmasın.

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #16 : 13 Ekim 2013, 16:58:35 »
ben yaptığımı tecrübemi yazayım kaynayan suyun içine boynuzu koydum  5-6 dakika sonra çıkarıp yanmaz eldivenle hafifçe sağa sola  yamultunca içindeki kemik çıktı daha sonra bu boynuzları  şalamo ile ısıtarak mengenede doğrultup  presleyip fazlalıklarını bıçak ve eğe yardımı ile şekillendirip  bıçak kabzesi yaptım en ince zımpara ile parlatıp kehribar gibi pırıl pırıl olmasını sağladıktan sonra üzerindeki zımpara tozlarının matlığını almak için zeytinyağına batırılmış bir bez ile sildim  ne perçin yaparken çatlama patlama nede doğrultma ve şekillendirme yaparken  itiraz etti  boynuz işlemenin geleneksel kirli yöntemlerinden uzak kurtlandırmadan kokutmadan  mikrop üretmeden en hijyenik işleme yolu budur.. hatta  denemedim ama direk ateş alevinde değilde ısınmış hava üfleyen hava tabancasıyla  yumuşatmanın  daha sağlıklı olacağını tahmin ediyorum  en azından  o rahatsız edici koku olmayacaktır.. saygılar.

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #17 : 13 Ekim 2013, 17:37:28 »
Tesekkurler Halil bey deneyiminizi aktardiginiz icin. Herhalde isin puf noktasi sicak suyun boynuza zarar vermeden kemigin cikacagi kadar kaynatmak  ;)

« Yanıtla #18 : 13 Ekim 2013, 23:35:06 »
Düşününce sıcak hava tabancası boynuzu yakmadan rahatlıkla yumuşatacakmış gibi geliyor, çok mantıklı.