kendim nasıl yapabilirim ? ağacı nasıl temin edebilirim ? cidden bıçaktan başka aletim yok. bu bahsettiğim Sedef usturanın basitliğini çok seviyorum. keşke sapı dışında metal alaşımı da kaliteli olsaydı. diğer çeşitler genelde jileti korumalı takmak için üzerinde başka eklentilere de sahip bu da basitliğini ve görünüşünü bozuyor. geçenlerde güzel nezih bir berber dükkanında ustura gördüm. zaten berberin çeşitli usturaları mevcut, jiletlisinden tutun da çelik usturalara kadar. özel yapım dediği ustura aynen Sedef ustura gibi ama sapı çok güzel koyu renk bir ahşap idi. yunan mı rum mu ne bir usta yapıyormuş zamanında bir tane de bu berber için yapmış metal kısmına da ismini yazmış falan. el yapmıymış. çok hoşuma gitti. kibar ve basit . şekli aynı sedef ustura sadece sapı plastik değil güzel bir ahşap idi.
kaldı ki sedef usturanın tek dezavantajı jilet takılmasının zorluğudur, onun dışında çok çabuk paslanma ve deformasyona uğramaz. çelik usturalar ise her tıraş öncesi ve sonrası özel bakıma ihtiyaç duymasından dolayı biraz lüks ve eğlenceye kaçıyor. hem de fiyatı cabası.
aslında işçiliği kolay gibi görünüyor gerekli malzemeler olsa kendim denerdim ama imkanım yok. Sedef usturalar genelde bütüm ucuzluk eşya satan japon pazarlarında , ve berberlerde bulunuyor. zaten nerdeyse bütün berberler ucuz olmasından dolayı bu usturayı kullanıyor. ilk aldığımda berberimden temin etmiştim.