Bıçak Sanatı - Forum

Bu da benim ilk çalışma (Acele işe şeytan karıştı)

Önce herşey kızgın bir toz bulutu idi.. :D
Maceramı adım adım aktarayım sizlere, Mehmet hocamızın biz acemilerin profil çıkarma işini kolaylaştırmak için atladığım konuda ilk olarak Sefa hocam ve Berke el uzattı. Sefa hocam, daha önce satılmış olan beğendiğim profilden olsa çalışacak mısın diye dürterken, Berke özelden mesaj atmış, abi profili beğendiysen senin olsun diye tahrik ediyordu.
Emre hocamın da profilin zor olmadığı yazısına istinaden profili Berke'den istedim. Mengene ve eğelerimin çeşidi az olduğu için başlıkta belirttiğim gibi Sinan hocamın videosuna özenip taş motorunun daha hızlı olduğu kanaatine kapılıp acele ettim. Bir arkadaşımdan rica etmem üzerine, işyerlerinde kullanılan taş motoru konusunda yardımcı olabileceğini açıkladı.
Bir haftadır bu haftasonu fırsat bulup yanına gittim. İkimiz de heyecanlıyız tabi :)
Önce anlattı etti nedir, ne değildir, nasıl kullanılır taş motoru filan gibisinden. Sonra ben atıcılıkta kullandım Mechanix eldivenleri ve Oakley gözlükleri taktım. Arkadaşım enseme patlatıp onları çıkartıp çalıştıkları eldivenden ve gözlüklerden verdi :D
Ufak metal parçaları üzerinde Sinan hocamızın videosuna özendiğimiz üzere manevralar yapıyorum önce. Sonra arkadaşım profili eline aldı, başlayalım mı dedi. Gaza gelip korka korka taşlıyorum. Ama bir yandan da aşınmayı hissettikçe mutlu oluyorum. Dalgalanmaya başladığı yerde arkadaşım yardımcı olup düzeltme yaptı. Kabzadan öne doğru giderken bıçağı açı ile dönderemeyip ilk beceriksizliğimi sergiledim ve Mehmet hocamızın profilin üzerine çizdiği yerden daha da içeri girdim. Profil hafif elimden kayıp da sağa sola fırlamaya yeltenince iyice korktum :(. Düzeltelim edelim derken iyice derinleştirdik orayı ve orantısız bir ağız oldu :(
Sırt işi de çizginin iyice içine girdi ve sonuç şu an için hüsran. Sefa hocam sağolsun biraz umut verdi :)
Kasım ayı sonunda askerlik (inşallah kısa dönem olur) olduğu için bir daha elime taş motoru değmeyecek diyerek bu faslı kapatıyorum. Askerlik dönüşü de ilk iş gider kendime ufaktan mengene, eğe, çeşitli zımparalar filan alırım artık :) Zira bant zımpara öncesi kesinlikle el emeği harcayıp yavaş yavaş gitmek gerektiğini anladım.
Bu arada profilin de halini paylaşayım.

Bu olmasını istediğim hali:

Bu da katlettiğim profil:

Yukarıda belirtmeyi unuttum, bıçağın ağızları da asimetrik oldu :D
Yani iki yüzeyin yükseklikleri, açıların başladığı yerlerde farklı   ;D
Umarım zımpara ve eğe ile kalan kısmını Kasım ayı içerisinde bitirip ısıl işlem için Sefa hocama gönderebilirim.
Saygılar,
TT

Berke Boyacı

Ynt: Bu da benim ilk çalışma (Acele işe şeytan karıştı)
« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2010, 21:18:53 »
Ah TT abi. O kadar demişti herkez Sinan abinin konusunda. Acemiysen taş motoruna bulaşma diye. Geçmiş olsun. Bidahakine artık... Saygılar...

« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2010, 21:26:12 »
Haklısın Berke,
Sorun sanırım profili sağa sola hareket ettirirken yeteri kadar pratik olmadığı için profilin açısı ile birlikte hareket ettiremeyişim. Buna yeltendiğimde de iş işten geçmişti, zaten çizginin dışına taşmışım, bir de pfofili elimden kaçırıyordum :(
Neyse, hızlı ve tat vermeyen emeksiz bir çalışma oldu. Bir dahaki sefere olanı daha güzel olacağı için bunu pis işlerde kullanacağım, yani diğer bıçaklarıma kıyamadığım işler, yanlış anlaşılmasın, toprağı kazıma, levye görevi filan gibi :D
Saygılar,
TT

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2010, 08:12:59 »
geçmiş olsun Turan. Ben de Sinanın videodan cesaretle başladım elimdeki 3 profilin taş moturunda ağızlarını açmaya baktım iş zor ve kötüye gidecek hemen bıraktım.Ancak yanlış anlaşılmasın Sinan taş motorunu çok uzun zamandır kullanıdığını zaten belirtmişti. Acemiler için taş motoru biraz zor. Elimdeki bıçakları kurban bayramına yetiştirmek istiyorum inşallah bende. ayrıca kasımda bende askerim. bakarsın aynı yere düşeriz  :-\

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2010, 09:08:03 »
İlk çalışma için bence fena da değil durum. İlk seferde dahi herşey düzgün yapılırsa bu işin ne heyecanı kalır?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2010, 09:10:55 »
Bence ilk is icin - hem de tas motoru ile icbukey agizli bir is icin - cok cok iyi olmus. ikinci bicakta tamamdir.
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2010, 09:13:02 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 26 Ekim 2010, 10:44:47 »
İlk çalışma için bence fena da değil durum. İlk seferde dahi herşey düzgün yapılırsa bu işin ne heyecanı kalır?

+1  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 26 Ekim 2010, 11:49:34 »
Haklısın Eylem hocam, bi tat alamadım zaten :)
Bu arada asimetrik kısımda kaldı aklım. Diğer yüzey daya yüksek noktadan başlıyor, oraya eşitlemeye çalışırken bu tarafı yükselteceğim yine asimetri devam edecek  :P

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 26 Ekim 2010, 12:02:56 »
Eğe ile dikkatlice çalışıp simetri yakalaman mümkün. Önemli olan iki eğimin ortada birleşip birleşmediği, yoksa eğimin tepesinin asimetrisi düzeltilebilir. Eğer çok ciddi fark yoksa sorun da değil, bırak ilk bıçağın asimetrik olsun, "özel tasarım" yaptım dersin  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 26 Ekim 2010, 12:07:37 »
Artık öyle yapalım Emre hocam, asimetrisi çıraklık nazarlığı olsun :)
Yalnız profil kargodan geldi geleli sardı beni bu iş, demek ki bir yerden başlamak gerekiyormuş. Umarım aldığımız gaz ile askerden dönene kadar idare ederiz :)
Ben müsait zamanda zımpara işine geçeyim yavaştan o zaman. Dalgalanmanın önüne geçemedim bir türlü :D

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #10 : 26 Ekim 2010, 17:19:59 »
TT. Benim gibi eğe ile başlayacaktın. İstediğin gibi şekil verebiliyorsun. Biraz kas yaptırıyor ama oda gerekli. Atış yaparken faydasını görüyorsun.
You lie, we die.

« Yanıtla #11 : 26 Ekim 2010, 18:32:30 »
Haklısın Ahmet abi, gerçi Kasım sonuna kadar kondisyon salonu devam ediyor ama olsun :D

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #12 : 27 Ekim 2010, 09:09:50 »
bence çok güzel olmuş kaba işçiliği bitirmişsin :) eğe ile çok güzel bıçak olur ...
dostlarım sizden ricam taş motoru ile mümkün mertebe çalışmayın bıçaklarınız seri imalat değil herbirinizin göznuru santiminde alınteri var özveriyle yapılıyor..yavaş yavaş ama beğenerek yapın :) taş motoru ile olan videoyu işim gereği ağız açarken kullanıyorum...

bende şimdi bant zımpara kullanıyorum üstadlarım dediği gibi bant zımpara ile çalışmak daha zevkli:)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

« Yanıtla #13 : 27 Ekim 2010, 11:59:02 »
Tamamdır Sinan hocam, zaten bu işten birşey anlamadım Yusuf'u çağıra çağıra :)

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #14 : 27 Ekim 2010, 16:53:51 »
Tamamdır Sinan hocam, zaten bu işten birşey anlamadım Yusuf'u çağıra çağıra :)
iyi cesaret etmişsiniz,valla ben cesaret edemezdim taş motoruna,ilk bıçak için zaten hızlı bitmeside problem benim için, ben uzunca bir emek vermek istiyorum,hemen bitmesin yanlış olmasın diye

Berke Boyacı

« Yanıtla #15 : 27 Ekim 2010, 18:40:00 »
Siz bir yapmaya başlayın hiç uzun bitmesini istemezsiniz bence :) Şahsen ben istemedim.