Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap bıçak sapı kopyalama

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
Ahşap bıçak sapı kopyalama
« : 24 Kasım 2012, 13:49:49 »
Arkadaşlar selam,

Bir süredir araştırdığım bu konuya herhangi düzgün cevap bulamadığım için sizinde fikrinizi almak istiyorum...

İlk dizayn ettiğim bıçak hala en sevdiğim.. Bu bıçak modelinden 50 adet üretmeye ve dostlarıma hediye etmeye karar verdim.. Tabi bu işi tamamen manuel yapmaya uğraşırsam ayırabileceğim vakit ile bitirmem mümkün olamaz ve bunun yanı sıra kendi hobimide uzun bir süre yapamam.

Plakaları lazer kesim ile autocad üzerinden kestirmeyi düşünüyorum. Bu şekilde bana onları temizlemek, birincil ve ikincil ağızlarını açmak kalıyor...

Ancak ahşap yapacağım sapları nasıl bir yöntem ile birbirinin kopyası olarak üretebileceğimi çözebilmiş değilim... Full tang bir bıçak, iki yanağına oval hatları olan ahşap saplar gelecek..

Ahşap için bilgisayarlı, lazer veya herhangi yakmadan temiz kopya çıkaracak yöntem nedir acaba???

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler...

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
Ynt: Ahşap bıçak sapı kopyalama
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2012, 14:16:06 »
Merhaba Doğukan öncelikle kolay gelsin. Metal aksam için lazer kesim uygun ancak aynı olayı ahşap için söylemek gerçekten zor.
Ahşap kesim işi ile uğraşanlar var fakat genelde mdf ham veyahut laminant kaplı sunta lam gibi tabaka malzemeleri kesiyorlar. Sıkıntılı kısım ise kabza malzemesi olarak ne ağacı kullanacaksın bu ceviz ise yada kök ceviz ise en az 1/2 tabaka düzgün malzeme bulman biraz sıkıntı yaratabilir hem maddi olarak(ancak düzgün parçaları bir yüzüne planya çekip zamanı bol ve uğraşmayı seven bir kesimci bulursan olur tabiki) hemde bu özellikte ahşabı bulma olarak onun yerine bakalit gibi kompozit malzemeler ile çalışman işini kolaylaştırır. hem kesimciyi uğraştırmaz hemde bedel daha düşük olur.
İllede ahşap olsun dersen bana göre en kestirme yol 1-1.5mm saç kalıp çıkarmak ve bunu şablon olarak kullanmak gerisi kıl testere işi eğer bir kıl testere makinesi bulursan işlem dahada kolay olur.
Şu an için pratik olarak aklıma gelen bu fakat en iyisini kendin beliryeceksin kolay gelsin

Doğukan

• 232
« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2012, 21:48:00 »
Merhaba Yunus,

Kullanmayı düşündüğüm ceviz kökü. Biliyorum biraz tuzlu olacak (bıçak başına 30tl amerikadan)... Şu ana kadar aklıma gelen ahşap tornası... Kusursuz bir sap yaptıktan sonra iki parçayı birbirine yapıştırıp ağaç tornaya sokmayı düşünüyorum... Ne dersin?

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2012, 22:11:35 »
Ahsap frezesi ile kopyalayabilirsin yada en iyisi bir pantograf atolyesine siparis etmektir
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

HsynzgN

• *
  • 25
  • Hüseyin Özgen
  • Yer: adana
« Yanıtla #4 : 24 Kasım 2012, 23:07:04 »
Torna tamamen dairesel olacağından çok güzel bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. tabiki sapı görmediğim için kesin fikrim yok. pandoğraf makinesi olan bir işyeri bulursan işini kolayca halledebilirsiniz.  veya ahşap model işi yapan ustalara uğraşmaları için biraz ısrar etmek gerekir. hassas ve pratik bir yöntemle işin % 80 ini bitirebilirler. sonrası düzenlemeler zaten yine sizin bitirmeniz gerekecektir.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #5 : 25 Kasım 2012, 23:05:48 »
Şansımı bir pantograf ile deneyeceğim. Biraz daha araştırdım ve Roland markasının 3 boyutlu tarama, çoğaltma veya 3D yazılımlardan ahşap metal vb üreten bir makinası olduğunu buldum... Tabi fiyatı biraz tuzlu (10.000$)+... Bu aletler yurtdışında prototipleme için kullanılıyor ve çok yaygın, ancak Türkiye'de bu makinaya sahip birilerini bulabileceğimi sanmıyorum şimdilik...

« Yanıtla #6 : 26 Kasım 2012, 00:43:53 »
Bu konuda üretimin yöntemini biraz da malzemenin formu belirliyor aslında. Yunusun söylediklerine katılmamak elde değil. Eğer ahşaptan yapılacaksa en iyi çözüm basit ve küçük bir CNC tezgah iş görür, buna bağlanacak ince bir ahşap freze ucu tüm sapları sorunsuz çıkarır. Mikarta, fiber, epoksi türevli plaka malzemeler için de aynı çözüm söz konusu. Temel sorun yeterli ölçüde düzgün ahşap temini, diğerleri görece uygun ölçüde temin edilebilir malzemeler.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #7 : 26 Kasım 2012, 22:40:40 »
Sefa hocam öncelikle selamlar,

Sağolsun Mehmet Hakan abimden sizi çok duydum... Yönlendirmeniz için teşekkür ederim. Bu konu ile ilgili Antalya'da iş yaptırabileceğim bir yer biliyormusunuz acaba?

« Yanıtla #8 : 26 Kasım 2012, 23:44:06 »
Sanıyorum biliyorum, yarın telefon ve adres bilgisini öğrenir bildiririm  ;)
Gıyaben tanışıyoruz aslında ama yüz yüze karşılaşamadık  ^-^, Selamlar.

« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2012, 19:15:50 »
Doğukan, işi istediğin şekilde yaptırabileceğin iki yer buldum.
Bunların birisi kendi öğrencimiz, İsmi Okan, 0 544 853 96 96 ( telefonu Sefa hoca dan aldım dersen hatırlayacaktır)
Diğerini ben tanımıyorum ama bir arkadaşımın yakından tanıdığı, Erkan CNC 0 536 954 81 10 ( Atilla hoca gönderdi dersen daha iyi )
Selamlar.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2012, 22:57:32 »
Çok teşekkür ederim Sefa hocam.. Sonuç hakkında burada bilgilendirme yapıcam.. En yakın zamanda görüşmek üzere sevgiler...

« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2012, 23:02:56 »
Hadi kolay gelsin, görüşmek üzere.