Bıçak Sanatı - Forum

dakika 1 soru 1

omerpolat

• *
  • 12
  • Meslek: talaşlı seri imalat
  • Yer: kayseri
dakika 1 soru 1
« : 01 Ocak 2016, 23:49:32 »
Merhaba 4-6 ay arası uğraşacağım bir bıçak yapmayı planlıyorum. 2. bıçağım olacak ve başlamadan bilgi sahibi olabilmek adına siz ustalara sormam gerekenler var.
Elimde Φ28 mm yuvarlak 2210 (civa ç.) malzeme var. malzemeyi şekil verme sıcaklığında hidrolik presle lama yapacağım. ocağı reflakter harcı ile yaptım.
 harcı normal su ile karıştırınca 1000 derece kadar sodyum silikat ile (cam suyu diye bilinir)karıştırınca 1700 derece kadar dayandığı aldıgım arkadaşın tecrübesiyle sabittir.(yinede sizi yanıltmak istemem).Ocagı oksijen kaynagı yaparken ve bazı kesme işlerinde kullandıgımız oksijen+sanayi tüpü ile
 destekli(asetilen ile 3000 derecelere kadar sıcaklık veriyordu galiba normal tüplede 2000 in rahat çok üstünde olduğunu düşünüyorum) tüplerle yapacağım.Tabi max veriminde kullanmıcam.Sıcaklık ölçümlerinde ınfrared termometre ile anlık yapacağım.
1- oksijen destekli ısıtmada malzemede karbon yanması, tufal oluşumu gibi olumsuzluklar olurmu.? Veya oksijende zaten yanarak çıktığından zararı olmazmı?Malzemeye şekil verirken defalarca ısıtacağım için malzemede ciddi karbon kaybı olurmu?
 (şimdiye kadar su verdimiz malzemelerde deformasyon özellik yitimi  ciddi tufal oluşumugibi olaylara rastlamadık veya rastlamadığımızı düşünüyoruz.. (Bıçakta oksijeni ilk deneyeceğim).
2-Diğer seçeneğim Bütün bu işlerin aşamasında (şekil verme-su verme )işim  icabı kullandığım İndüksiyon a bıçak girecek şekilde bakır boru sarsam su verme ve şekil verme çeşitli ısıl işlemler  için kullanabilirmiyim?  30 35 mm yuvarlak dolu malzeme 5-7 saniyede 800 900 derecelere geliyor.
 istediğim sıcaklığa geldiği anda hemen çekip işlem yapabilirmiyim?. Yoksa bu çelikte öztenit süresi varmı varsa ne kadar beklemem gerekiyor? Sabit ısıda beklemek çokta olmazsa olmaz şartmı?
3- Forumda Mozambikli isimli ustanın profil resmindeki bıçağı çok beğendim. yüzeyini resimdeki gibi mat ve o renk tonuna nasıl getirebilirim? (Çelikten kaynaklı bir özellikmi? Ve o tarz bıçağın adı nedir? Şimdiden teşekkürler.

« Son Düzenleme: 01 Ocak 2016, 23:51:43 Gönderen: omerpolat »
uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Ynt: dakika 1 soru 1
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2016, 18:50:21 »
Dilimin döndüğünce yanıtlamaya çalışayım, eksik kalırsa devam edersiniz. ( bu arada ek bilgi, oksi-asetilen çekirdek sıcaklığı 3200 derece )

1- Oksi-gaz aleviyle tavlamada da karbon yanması olabilir, oksijeni güçlü sert alev kullanırsanız daha fazla olur ancak, sizin civa çeliğini tavlama sıcaklığınız ve bu sıcaklıkta bekleme zamanınız göz önüne alındığında bunu yaşamazsınız. Bunu söylerken, örneğin 900 derecede 20 dakika beklemeyi kastetmiyorum. Tavlayıp hemen dövme işlemine geçeceğinizi varsayıyorum. Oksijen ve gaz şalomanın içerisinde karışır ve üfleçten çıkarken de karışım halde olduğu için yanar ama açık havada var olan oksijeni bertaraf etmeniz açık ortamda olanaksız bu nedenle "oksijen zaten yanarak çıkıyor" teorisi doğru olmaz. oksijene açık ortamda tavlama yapmak her zaman tufal oluşumuna neden olur, hatta kömürlü ocakta redükleyici ( hava fazla açık) ortam yaratırsanız yine tufal oluşumu olur ve havanın çokluğuna göre artar veya azalır. Malzemeyi defalarca tavlasanız da 900-1000 derecelere çıkmaz iseniz karbon kaybı ihmal edilecek kadar az olacaktır ama mümkün olduğunca az tavlamayla işi bitirmek iyidir. Bu şekilde karbon kaybı yaşasanız bile bu kayıp yüzeyde gerçekleşir ve yüzeyi işlerken zaten bu kısmı alırsınız ( farkında bile olmazsınız)

2- İndüksiyonla 30-35 mm çapındaki malzemeyi 800-900 dereceye çıkarıyorsunuz ama çekirdek sıcaklığı da aynı mı, yani merkeze kadar tavlayabiliyormusunuz? öyleyse rahatlıkla kullanabilirsiniz ve gayet de güzel olur. Hatta bu sistemde tufal oluşumunu en aza indirirsiniz. Civa çeliği aza alaşımlı çeliktir, östenizsyonu 1-2 dakika yaparsanız iyi olur ama yapmazsanız da olur, çok büyük bir şey kaybetmezsiniz, yani olmazsa olmaz şart değildir pratikte.
3- Mozambikli arkadaşımızın bıçağına şu an bakamadım ama karatmak istiyorsanız ( veya grileştirmek) sulandırılmış nitrik asit kullanabilirsiniz, demirIII klorür de aynı işi yapar ama nitrik asit ( %5-10 seyreltiklikte) işlemi daha hızlı yapar. Forumu aratırsanız karartma ile ilgili çok yazı bulursunuz.

omerpolat

• *
  • 12
  • Meslek: talaşlı seri imalat
  • Yer: kayseri
Ynt: Sizlere bir kaç sorum var .
« Yanıtla #2 : 03 Ocak 2016, 13:29:33 »
Ustacım Teşekkürler ne kadar güzel aydınlattınız.
uçmak,düşmeyi göze almaktır.