Merhaba,
Tamamen amatör olarak devam ettiğim hobimi daha doğru bir şekilde devam ettirmek adına sizlere bazı sorularım olacak. Amatör olduğum için sorularımda amatörce olabilir kusuruma bakmayın.
Ülkemiz sınırları içinde genel olarak kaşık, bardak, tabak vb. yiyecek ve içerek ile temasa geçicek olan ahşap malzeme seçiminde bildiğim kadarıyla özellikle sıkı dokusu nedeniyle en çok tercih edilen ağaç türleri Şimşir, Huş ve Kayın. Azda olsada Gürgen ve Kestane ağaçıda mevcut. Ayrıca Kiraz (Bebekler için diş kaşıyıcı), Davurga (Koca Yemiş) (Kaşık yapımı), Defne ağaçlarının (Kuksa vb.), Çam (Hangi türü olduğunu bilmesemde bir belgeselde su şişesi yapıldığını görmüştüm) için kullanıldığını biliyorum. Bu ağaçların en önemli benzerlikleri sıkı dokulara sahip olması ve bu nedenlede ağaç içine sıvı girişini güç hale getirmesinin yanında ağacın özündeki tadıda yemeklere aktarmadığı konusunda kulaktan duyma bilgilerim var. Ve tabi önemli noktalardan biride bakteri oluşumu ve ağacın yıllara karşı dayanıklılığı. Fakat bu bilgilerin çoğu internet araştırmalarım ve kulaktan duyma bilgilerden ibaret.
Aklımdaki sorular şunlar?
* Sıkı dokulu ağaçlar tercih ediliyor fakat bildiğim sıkı dokuya sahip yazdığım liste dışındada bir çok ağaç mevcut (Meyva ağaçları vb). İşlemesi kolay ve çabuk yıpranacak yumuşak ağaçlar dışında (Ihlamur, Dut vb.) neden belli başlı ağaçlar tercih edilmekte?
* Bu tercihler yapılırken ağacın sıkı dokusu yanında yemeğe yada sıvıya tadının geçmemesi bu tercihlerin nedenlerinden birimidir? Bazı insanlar özellikle bu tadın içtiklerine geçmesini isteyebilirler ama ne kadar sağlıklıdır bunu bilmiyorum.
* Bakteri oluşumu sadece çatlaklar nedeniyle yemek vb. atıkların ağaç içinde yer alması ve üremesi ile gerçekleşmesi dışında yollar mevcut mu? Örneğin sıvı içeceklerin ağaç tarafından bir miktar emilmeside bakteri oluşuma etki eden bir faktör müdür?
* ağaç işlendikten sonra yapılacak koruma işlemleri (Zeytinyağı sürmek, Keten tohumu yağı kullanmak vb.) her ağaç için aynı şekilde işlemiyor mu? Yumuşak ağaçların korucuyu maddeleri emip sonra dışarı verdiklerini duydum ama sıkı dokulu ağaçlar içinde bu geçerli oluyor mu?
* Tomruk olarak bir şekilde muhafaza edilmiş ağaçlar maximum ne kadar süre sonra işlenmeye başlanmalı? Ağacın cinsine göre bu süre değişim gösteriyor mu? İşlenecek bölgede çatlak olmadıktan sonra işlemesi zorlaşsa bile uzun süre beklemiş ve belli bir kuruluk düzeyine gelmiş ağaç kullanımı ne kadar doğrudur?
Daha bir çok sorum mevcut fakat konuyu daha fazla uzatmadan burada kesiyorum Yiyecek, içecek temas edicek ağaç Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.