Eğer sırf çeliğin fiziksel yönünden bahsediyorsak eskinin çeliğinde homojenite yoktu, arada kalıntılar, istenmeyen elementler, alaşım bantları (külçe üretiminden dolayı) vs. gibi sorunlar bolca vardı. Aynı zamanda üretimde ısıl işlemde ısı kontrolü ilkel yollarla yapılır idi. Ancak bugün yapılan kılıç eskidekinden daha iyi demek değildir, Endüstri devriminden önce var olan üretim bilgisi dünya savaşları, teknolojik gelişimler, pazarın tamamen tepe taklak olması vs. gibi sebeplerle eski ustalardan bilgi aktarımı günümüze olmamıştır. Bu yüzden binlerce yıl birikmiş bir tecrübe bizim ülkemizde yok olmuştur. Artık eski kılıç üretim merkezi olan kasabalar, şehirler artık mutfak bıçağı, bağ bıçağı yapıyor. Kılıç yapmayı tamamen unutmuş durumdalar, yaptıkları tek tük kılıç denemeleri eskinin yanında çok sönük kaldığı gibi, ergonomisi, çelik seçimi, ısıl işlemi, geometrisi, profili, kabzası hiç bir özelliği eski kılıçların performansına yaklaşamıyor maalesef. Umarım ileride bu durum değişecek...