Bıçak Sanatı - Forum

ESKİDEN ÇEKİÇTİ, SİMDİ BALTA!

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: ESKİDEN ÇEKİÇTİ, SİMDİ BALTA!
« Yanıtla #20 : 23 Şubat 2010, 23:01:05 »
aslında olabilir hocam.
ama bu desen işlenecek malzemeye daha sonradan çekiçle vurmak zorunda kalacağımızı düşününce bu işin o kadar kolay olamayacağıda kesin. en ufak hata işi batırabilir.

şahsen ben sapı küpü ile birleştirmek için 1 saate yakın uğraştım, bol olursa olmaz sıkı olursa olmaz, sıkıntılı bir iş. diğer yaptığım saplar gibi çaka çaka yerleştirmek gibi bir şansımda yoktu.

diğer baltalarda saplar üstten çakılır ama bunda tam tersi söz konusu bu yüzden küpünün içini oval olarak hazırladım, sapı üstten diklemesine belirli bir noktaya kadar kesitim,( bu kesilen yere daha sonra kama çakıldı) sonra küpüye yavaş yavaş çaktım, ( resim 1 )daha sonrada üsten çaktığın diğer ağaç kama ile bunu şişirdim ve çıkmayacak bir hale getirdim.( resim 2 )

not: resimler pek düzgün olmadı ama fikir vermesi için yararlı olabilir
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2010, 23:08:44 Gönderen: gökhan bakla »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 23 Şubat 2010, 23:34:08 »
Güzel bir anlatım, sağolasın Gökhan.

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #22 : 23 Şubat 2010, 23:41:36 »
eline saglık çok güzel olmuş. gercek bir sabır ornegi. :)

« Yanıtla #23 : 23 Şubat 2010, 23:55:24 »
aslında olabilir hocam.
ama bu desen işlenecek malzemeye daha sonradan çekiçle vurmak zorunda kalacağımızı düşününce bu işin o kadar kolay olamayacağıda kesin. en ufak hata işi batırabilir.

şahsen ben sapı küpü ile birleştirmek için 1 saate yakın uğraştım, bol olursa olmaz sıkı olursa olmaz, sıkıntılı bir iş. diğer yaptığım saplar gibi çaka çaka yerleştirmek gibi bir şansımda yoktu.

diğer baltalarda saplar üstten çakılır ama bunda tam tersi söz konusu bu yüzden küpünün içini oval olarak hazırladım, sapı üstten diklemesine belirli bir noktaya kadar kesitim,( bu kesilen yere daha sonra kama çakıldı) sonra küpüye yavaş yavaş çaktım, ( resim 1 )daha sonrada üsten çaktığın diğer ağaç kama ile bunu şişirdim ve çıkmayacak bir hale getirdim.( resim 2 )

not: resimler pek düzgün olmadı ama fikir vermesi için yararlı olabilir
Çok iyi fikir, kamayı gizlemek. Tekrar ellerine sağlık diyorum

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #24 : 24 Şubat 2010, 09:44:39 »
teşekkürler arkadaşlar.

http://www.vimeo.com/9668514

burada da, yapım aşamasında çektiğim birkaç fotoğraf ve videodan oluşan bir sunum var.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2010, 10:16:08 Gönderen: gökhan bakla »

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #25 : 24 Şubat 2010, 20:16:38 »
Gökhan, eline sağlık çok güzel bir Tomahawk yapmışsın. Sap ve işlemeleri, baltanın kendisi seyrine doyulmaz.
You lie, we die.

polis3545

• *
  • 2
  • Meslek: polis
  • Yer: izmir
« Yanıtla #26 : 23 Nisan 2010, 22:19:06 »
elinize sağlık sizlerle gurur duydum

taner

• *
  • 42
  • Meslek: serbest
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #27 : 23 Şubat 2012, 18:18:12 »
Ciddi emek vermiş...çok iyi..

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #28 : 23 Şubat 2012, 21:24:12 »
muhteşem olmuş elinize sağlık...:)

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
« Yanıtla #29 : 24 Şubat 2012, 09:07:54 »
gökhan usta, puukkodan sonra bu görsel şölen harika oldu.... zamanında teksas tommiks lerle büyüyen bir nesilin ferdi olarak bu güzel çalışmanın (üzerinde tüyleri eksik olsa da)  anılarımızdaki yeri bir başka...  ;) ne yalan söyliyim böyle bir baltaya sahip olmak isterdim, bir daha niyetlenirsen haberim olsun....  ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #30 : 24 Şubat 2012, 10:23:55 »
çok teşekkürler arkadaşlar,

bu baltayı tam iki yıl önce bu günlerde koymuşum foruma, bir nevi doğum gününü hatırlamış gibi oldum... :D

murat bey, aslında buna benzer baltalar yapmayı sizden çok ben istiyorum, lakin evde eğe sallayarak veya bant zımpara başında yapılamayacak bir iş olduğundan hep erteliyorum...

bu modelden farklı da olsa, yakaladığım ilk fırsatta da yeni bir baltaya başladım zaten, o da yavaş yavaş ilerliyor... ;)

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #31 : 24 Şubat 2012, 10:40:05 »
Mükemmel görünüyor,elinize sağlık.Saygılar. :2up

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #32 : 24 Şubat 2012, 10:50:52 »
Çok beğendim, elinize sağlık :)
Bu baltanın bir hikayesi var mı? Bilinen bir form mudur?
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #33 : 24 Şubat 2012, 12:35:45 »
Mert, benim için tabi ki özel bir yeri var ama asıl hikayesini zaten kendisi anlatıyor,

eskiden demir döven bir çekicken, birden roller değişmiş ve kendini dövülür halde bulmuş, ve sonuçta asıl üretilme amacından farklı olarak, ağaçlara yönelmiş bir hale gelmiş... ;)

form olarak bilinen bir forma yakın (spike tomahawk), zaten özel sipariş olarak yaptığım için benden istenene uygun bir model üzerinden çalışmamı yapmıştım.

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
« Yanıtla #34 : 24 Şubat 2012, 13:15:16 »
çok teşekkürler arkadaşlar,

bu baltayı tam iki yıl önce bu günlerde koymuşum foruma, bir nevi doğum gününü hatırlamış gibi oldum... :D

murat bey, aslında buna benzer baltalar yapmayı sizden çok ben istiyorum, lakin evde eğe sallayarak veya bant zımpara başında yapılamayacak bir iş olduğundan hep erteliyorum...

bu modelden farklı da olsa, yakaladığım ilk fırsatta da yeni bir baltaya başladım zaten, o da yavaş yavaş ilerliyor... ;)
Allah sevdiği kulunun önce eşşeğini kaybettirir, sonra buldurur sevindirirmiş  ;), valla ben yeni gördüm ve çok da sevindim....  8)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #35 : 19 Haziran 2012, 00:29:48 »
Balta gibi cok dayanıklı bir sap gerektiren çalışmalarda ERİK ağacını deneyebilirisniz. Erik agacından  yaş bir dal kesildiginde kurumaya bırakırsanız muhtemelen çatlayacaktır. Bunu engellemek için dalın kabugunu soymadan ateşde pişirmeniz gerekiyor tabi dış kabugu yanacak kadar pişirin. Kestiğiniz dal sap boyutundan uzun olsun çünki kurutma işleminde uclarında çatlama olabilir o bolumleri kesersiniz. Pişirme işleminden sonra yanmış kabugu soyun ve dalı törpüleyin. Biraz kalın zımpara işlemi sonrasında Vernikleyin . şimdi hala dalın icinde nem kalacaktır bu nemi hapsetmiş oldunuz. Bu nem uzun bir sürede dışarı çıkacak dalı çatlatmayacak. Birkaç hafta sonra asıl şeklini verirsiniz. Ateş dikeni, Kızılcık gibi çok sağlam odunlar var ama Erik ağacı bir numara