Bıçak Sanatı - Forum

Top mermisinden satir yapimi / Tayvan

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
Ynt: Top mermisinden satir yapimi / Tayvan
« Yanıtla #20 : 06 Ocak 2012, 20:16:44 »
Askerliğimin bir kısmını topçu olarak yaptım. Bize gösterdikleri  top mermilerinin kovanları hiç de pirinç gibi durmuyordu. Nerden bileyim yıllar sonra bıçak sanatı formu kurulacak bende üye olacam orada mevzusu geçecek. Bilseydim sorardım mühimmat hocasına  :D
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Son Düzenleme: 06 Ocak 2012, 20:40:45 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

karadağlı

• **
  • 152
  • Meslek: mekanik-kaynak-montaj
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #22 : 06 Ocak 2012, 20:43:23 »
Sn. bilge erdohan,

Onlar için değebilir. Sizler iyi, kötü işi, gücü olan meslek, kariyer sahibi insanlarsınız. Meselâ bilinen bir çelikten 2-3 ağız yapmak yerine abuk bir kitleyi dövüp lâma yapmaya çalışmayı cidden tercih eder misiniz?

Saygılar,

alikozanoglu
  aynen :2up
KULDAN KULA ZARAR GELMEZ HAK ZARAR YAZMADIKÇA.HAK KULA ZARAR YAZMAZ KUL AZMADIKÇA.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 06 Ocak 2012, 23:38:20 »
Sn. bilge erdohan,

Onlar için değebilir. Sizler iyi, kötü işi, gücü olan meslek, kariyer sahibi insanlarsınız. Meselâ bilinen bir çelikten 2-3 ağız yapmak yerine abuk bir kitleyi dövüp lâma yapmaya çalışmayı cidden tercih eder misiniz?

Saygılar,

alikozanoglu
  aynen :2up
İyi bir hatırlatma. Katılmamak elde değil.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #24 : 06 Ocak 2012, 23:48:18 »
Hurdaya çıkmış top mermilerini oksi-gazla uzunlamasına kesilip.

Tavalayıp, inşaat demiri ve  silme demir çekildiğini görüştüm.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #25 : 07 Ocak 2012, 00:32:08 »
çelik kovanlı tabanca mermileri var ama top mermisi kovanı görmedim
Var mı gerçekten?  ::)

top mermilerini bilmem ama rusların coğu mermisinin kovanı çeliktir hatta 6,35mm ler bile zamanında gemide çalışırken bayağı bir boş kovanı ve bilimum hurdayo türkiyeye eritilmeye getirmiştik onbinlerce kovan vardı belkide milyonlarca  ruslarda pirinç sıkıntı olduğundan böyle bir olaya girişmiş olabilirler daha ucuz sonuçta dışınada bildiğim kadarıyla sadece kaplama yapıyorlar paslanmasın diye ama cizildiği anda hemen paslanır  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

whitefoxss

« Yanıtla #26 : 07 Ocak 2012, 02:07:40 »
Yusuf dostum.FMJ(Full Metal Jacked) merminin çekirdeğinin cinsini belirtmek için eklenmiş sınıfını belirten ibaredir.Kovanların çelik yapılmamasının sebebi yatağı aşındırmaması içindir.Pirinç kovan hem olabileceği kadar sağlam,hemde çeliğe oranla çok daha yumuşaktır.Çelik kovan sadece çok değişken sıcaklıkların olduğu ortamlarda genleşme katsayısı kovan ve yatak için aynı olması amacıyla yapılırlar aslında.Başka bir avantajı yoktur ve işçiliği pirince oranla daha zordur .

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #27 : 07 Ocak 2012, 18:05:39 »
Yusuf dostum.FMJ(Full Metal Jacked) merminin çekirdeğinin cinsini belirtmek için eklenmiş sınıfını belirten ibaredir.Kovanların çelik yapılmamasının sebebi yatağı aşındırmaması içindir.Pirinç kovan hem olabileceği kadar sağlam,hemde çeliğe oranla çok daha yumuşaktır.Çelik kovan sadece çok değişken sıcaklıkların olduğu ortamlarda genleşme katsayısı kovan ve yatak için aynı olması amacıyla yapılırlar aslında.Başka bir avantajı yoktur ve işçiliği pirince oranla daha zordur .

bu çelik kovanlara barut değil nitro selüloz patlayıcı madde koyuyorlar bu fişekler yüksek patlama gücüne ve yüksek etkiye sahip oluyor ama bu arada silahın mermi yatağının şişmesine yada patlamasını engelliyor kısaca silaha  zarar vermiyor  ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 08 Ocak 2012, 03:04:52 »
Hocam onlar bu çelik kovanlı mermileri satmak için biraz da şişirilmiş kavramlardır. Deterjan reklamı izahatları gibi.

Yoksa amerikalıların çok sevdiği yüksek güçteki kalibrelerde hep çelik kullanılırdı. Halbuki 300 Win mag gibi birçok hızlı mermiye bakarsan onlarda da pirinç var.
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #29 : 08 Ocak 2012, 11:19:38 »
Hocam onlar bu çelik kovanlı mermileri satmak için biraz da şişirilmiş kavramlardır. Deterjan reklamı izahatları gibi.

Yoksa amerikalıların çok sevdiği yüksek güçteki kalibrelerde hep çelik kullanılırdı. Halbuki 300 Win mag gibi birçok hızlı mermiye bakarsan onlarda da pirinç var.

onların kovanı büyük dolayısıyla fişek yatağıda büyük ona göre de namlu etli
Yusuf BİÇER / Adana 1974

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #30 : 08 Ocak 2012, 12:17:13 »
Hocam konuyu fazlaca silahlara bulamak istemiyorum ama atım yatakları tasarlanırken kovanın mukavemetinin pirinç değil de çelik olmasına göre (güvenerek) tasarım yapılmaz. Zaten çok yüksek basınçlı bir kalibre kullanırsan önce yüksek hızdan dolayı namlu mevta olur. Onda da malum krom mu kaplasak ne yapsak diye düşünce alır tasarımcıları ama zaten Amerikan avcıları avı bir mermide indirmeye meraklı olduklarından, Türkiye'de de mermi almak bir dert olduğundan çok da mühim bir mevzuu değil.

Ben çelik seçme neden olarak maliyeti düşünüyorum sadece. Ha, tabanca tüfek haricindekiler için yorum yapamam.
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2012, 12:22:25 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 08 Ocak 2012, 12:23:21 »
Ruslar kalibreye bakmadan çelik tercih ediyor, ameriganlar pirinç.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gabe

• 70
  • Galip
  • Meslek: yazar grafiker programcı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #32 : 08 Ocak 2012, 12:31:07 »
Askerliğimin bir kısmını topçu olarak yaptım. Bize gösterdikleri  top mermilerinin kovanları hiç de pirinç gibi durmuyordu. Nerden bileyim yıllar sonra bıçak sanatı formu kurulacak bende üye olacam orada mevzusu geçecek. Bilseydim sorardım mühimmat hocasına  :D

Ben de henüz yakın zamanda askerliğimi Topçu olarak yaptım. Çeşit çeşit top olduğu gibi çeşit çeşit top mühimmatı var. Mesela biz 155/39mm'lik Obüs toplarda görevliydik. Bunlar ağır teknik destek silahları sınıfında olup dağ komandolara gönderilen türde kovanlı (ki onlar da pirinç'ten, tabanca mühimmatı kovanı gibi oluyor NATO envanterinde sanıyorum) dağ toplarından değildi. Mühimmat haricen eklenen barutla sevk edilen ağırca bir mermiden ibaretti. barut hakkına göre dolum yapılıp tek parça mermi atılıyordu. En yaygın mühimmat olan Tahrip Danesi'nin 46 kg'lik gövdesinin büyük bir bölümünün çelikten (tapaları hariç) imal olduğunu biliyorum. Bu kısımların işlenmesi ve bir bıçağa dönüşmesi daha mümkün gibi göründü  bana.

Sanki top mühimmatından bıçak yapma anektodu anlatılırken akılda sadece kovanlı mühimmat kalmış da ona göre top mühimmat kovanından bıçak imal edilmiş gibi bir duruma evrilmiş hikaye.

Bu arada tabii ki mühimmatta kullanılan çeliğin kalitesini ve etkinliğini tam olarak bilemiyorum. ustalarım zaten gerekli tahlili birçok konuda yapıyorlar. fakat anısal olarak Çanakkale'ye atılan top mühimmatından bir bowie ya da saldırma edinmek isterdim. Benim için son derece de değerli olurdu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 08 Ocak 2012, 12:34:03 »
Eee, suçmuş onu yapmak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gabe

• 70
  • Galip
« Yanıtla #34 : 08 Ocak 2012, 13:06:00 »
valla içkim sigaram makul düzeyde, kumarım yok hırsız arsızlıgım yok :) bu suc da benim zevkim olsun, ben katlanırım vallahi eylem ustam

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #35 : 08 Ocak 2012, 13:08:49 »
bu suc da benim zevkim olsun, ben katlanırım vallahi eylem ustam

;)

Yusuf BİÇER / Adana 1974

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 08 Ocak 2012, 16:26:27 »
... anısal olarak Çanakkale'ye atılan top mühimmatından bir bowie ya da saldırma edinmek isterdim. Benim için son derece de değerli olurdu.

Bunun zaten yaşanmış, dramatik bir örneği var:
http://www.bicaksanati.com/forum/genel-muhabbet/siradisi-tanitim-siradisi-urun-kutlarim/

Bu da bahsettiğiniz girişimin benzerini yapmış olan girişimci vatandaşımızın başına gelenler hakkında fikir verecek bir sayfa. Bunu özellikle okuyun:
http://www.gallipoli-1915.org/35yetkin.iscen.bicak.htm

Yusuf, sen bu konudan haberdarsın da... Herhalde unuttun.
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #37 : 08 Ocak 2012, 16:33:12 »
kaçırmışım ben bu konuyu
Yusuf BİÇER / Adana 1974

gabe

• 70
  • Galip
« Yanıtla #38 : 08 Ocak 2012, 19:41:15 »
Eylem ustam, okumuştum daha evvel bu konuyu. biraz latife ile karışık suç bile olsa girerim demiştim aman ciddiye almayın :) yine de çok değerli bir şey olduğunu düşünüyorum.