Bıçak Sanatı - Forum

yuzeydeki karbon yanmasi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
yuzeydeki karbon yanmasi
« : 27 Mayıs 2010, 11:21:20 »
Arkadaslar, daha cok komur firinina ozgu birsey mi bilmiyorum ama yuzeyde ciddi derinliklere ulasan ( 0,5 den bile kalin olabilen ) yanmis bir karbon tabakasi ile karsilasiyorum. Bicagin ortalama 4 kez firin gordugu dusunuldugunde her seferinde bu tabakayi temizlemek , basta planlanan kalinlikta istenmeyen oranlarda azalmalarla sonuclanabiliyor,
1- bu tabaka uniform kalinlikta va homojen degil , nedeni nedir ?
2- yuzeyin yagdan arindirilmasi ile bir iliskisi var midir?
3- azaltilmasi icin ne yapilabilir ? ampirik bir saptama belki ama yuzeyin komur ile temas eden yerlerinde daha fazla olusuyormus gibi geliyor, yanan komure demir bir boru yerlestirip  bicagi icinde isitmak bir cozum olabilir mi?
dip not , resim birinci gerilim gidermeden cikmis ve bayagi bir temizlenmis 4 mm o1, miknatislanmadigi isida 4 dk tutuldu , komurun uzeri kulle ortuldu bir gece sogumaya birakildi , daha bundan 2 tane daha var ...
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: yuzeydeki karbon yanmasi
« Yanıtla #1 : 27 Mayıs 2010, 11:32:49 »
Dekarbürizasyon tabakası açık ocak çalışmalarda çok normal bir olay. Özellikle gerilim giderme ve yumuşatma tavlarında bıçağı hava almayacak şekilde izole etmek gerek. İnce bile olsa bir kil tabakası ile kaplanması işe yarıyor bir miktar. Ayrıca karbon kaybı ocak ortamında fazladan oksijen varsa olur, bu yüzden hava girişlerini kontrol et, bıçağın üzerine direkt hava gelmemeli, hava miktarını azaltıp ortamdaki karbonmonoksit oranını artırmak en güzeli...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2010, 03:11:24 »
oksidatif ısıdan kaynaklandıgını düşünüyorum. olabilecek en az sure ile çalışılabilecek en düşük sıcaklıklar yararlı olacaktır. ayrıca emreye katılıyorum. kazara et payı bırakmadıgım bir bıçagımda son ısıl işlemi erimiş cama bulayıp yapmıştım. hava ile temas etmedigi için yüzey ayna gibi çıkmıştı. ama çok da pratik bir yontem degil açıkcası.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2010, 09:03:37 »
yabanci forumlarda paslanmaz folyo ile bicaklari sardiklarini okuyorum , bizde boyle birseyler bulmak mumkun mu?

Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #4 : 28 Mayıs 2010, 20:51:27 »
Bizim memlekette paslanmaz çelik folyo yok, varsa da ben bulamadım. Onun yerine 0.5 mm kalınlığında paslanmaz kullanmışlığım oldu, iyi sonuç veriyor. Burak burada http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/aeb-l-faz-grafigi-ustune-(ynt-ck-75-1-5-mm)/msg879/#msg879 buna ilişkin bir inceleme var, bir bak belki işine yarar birşeyler çıkar.
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2010, 20:53:46 Gönderen: sefa çabuk »