Bıçak Sanatı - Forum

bıçak için kılıf modeli

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
bıçak için kılıf modeli
« : 08 Aralık 2010, 12:09:53 »
arkadaşlar ve sevgili ustalarım. http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/ilk-bicagim-ve-ben/ burada bahsettiğim bıçağa kılıf yapmaya başlayacağım ama kılıf modelleri hakkında pek bir fikrim yok. Emre Usta'nın son bıçağındaki gibi kılıfın kemere yatay takılabilmesini de istiyorum ama dediğim gibi bir türlü model üzerinde karar veremedim. bıçağın hatları da düz çizgilere sahip bir kılıfı sanki pek mümkün kılmıyor gibi. ekte bir kaç adet kılıf var dün tesadüf ettiğim, bunlardan birisi ya da başka bir model olarak teklif ve önerilerinizi bekliyorum. bu vesile ile kılıf konusu da biraz hareketlenmiş olur ;)

ayrıca ikinci eklediğim siyah kılıfın önündeki iplerle tutturulmuş parçanın amacını da merak ediyorum, güzel bir görsellik katmış ama işlevi nedir acaba?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Ynt: bıçak için kılıf modeli
« Yanıtla #1 : 08 Aralık 2010, 13:14:46 »
2 numara bele
takmalı
ve takmasız
 kullanılan
 kılıflardan
 olabilir
ornekler : 1,2,3

Bu arada diğer
 yönden
beğendiğim
kılıf örnekleri

« Son Düzenleme: 08 Aralık 2010, 15:09:46 Gönderen: Metin Sakin »
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 08 Aralık 2010, 14:15:19 »
Senin bıçak bu muydu?

O halde sanki bu tipte bir kılıf da olur gibi. Kılıfın kullanışlılığı konusundaki yorumu Polat Bey'in yapması kullanıcısı olduğundan dolayı daha doğru olur.

Bu kılıf, bıçağı sıkı tutmakta sapın formu sayesinde zorlanmıyor. Senin bıçağının istemeden yerinden çıkmamasını sağlamak için kılıf ya sıkı olmalı yada iliklenen/çıtçıtlı bir şeritli olmalı.
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2010, 14:16:57 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #3 : 08 Aralık 2010, 19:50:34 »
benim de aklımda buna benzer bir tasarım var esasında Eylem.  bakalım başka fikir verecek olan var mı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 08 Aralık 2010, 22:06:39 »
Selam, yine ben!  ;D

Bu kılıfı yaparken deriyi kesmeden önce kağıttan şablon yaptım. Yaptım yapmasına da galiba on kere falan yaparak ayarı tutturabildim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #5 : 09 Aralık 2010, 09:25:34 »
kağıttan şablon yapmayı ben de düşünüyorum ama derinin kuruduktan sonra bıçağı tutuşuyla ilgili kağıt fikir vermez. derinin bıçağı tutuşu zayıf kalırsa işi kurtarması için başka bir alternatif de bulmalıyım sanki...

yapım aşamasındaki şablonları hangi amaçla yapma ihtiyacı hissettin Eylem?

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2010, 09:27:47 »
Kağıttan şablon yaparken kalıncana bi kağıt kullanmakta fayda var ölçüleri tutturmada daha faydalı
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2010, 10:58:05 »
şöyle ekteki gibi birşey çıkıyor sanırım ortaya. dikişle bıçağın arasındaki mesafeyi ayarlayacağım. sapın başladığı yerde kılıf hafif kabaracak, boyutlanacak, arka kısmı da Emre Ustanın yaptığı kılıfa benzer, iki yönlü kullanıma müsait olacak. bıçak böyle bir formattaki kılıftan düşebilir mi bu haliyle yatay kulanıldığında? yoksa 2 çizimdeki gibi arkadan gelen bir tutma şeysi :P eklemek gerekir mi?

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #8 : 09 Aralık 2010, 11:16:01 »
Bence tutma şeysi olmadan durur
Fakat önemli bi nokta var ilk resimdeki gibi yaparsanız sağ tarafa takabilirsiniz
fakat bele yatay takarsanız sol elle çekmeniz gerekir
ya da sağ elle çekerken bıçak yukarı bakar montunuzu kesebilir :)

polatolur

• *
  • 23
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: izmir
« Yanıtla #9 : 09 Aralık 2010, 11:22:20 »
Eylem Bey'in bana yapmış olduğu bıçak ve kılıf birbirini tamamlıyor.Çok kullanışlı tam istediğim gibi.Kılıf yapılmak istenirse güzel bir örnek olur.

Resimdeki gibi bir bıçak yapmış olsam kydex bir kılıf düşünürdüm.

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #10 : 09 Aralık 2010, 11:54:14 »
Bence tutma şeysi olmadan durur
Fakat önemli bi nokta var ilk resimdeki gibi yaparsanız sağ tarafa takabilirsiniz
fakat bele yatay takarsanız sol elle çekmeniz gerekir
ya da sağ elle çekerken bıçak yukarı bakar montunuzu kesebilir :)

hiç böyle düşünmemiştim hakikaten. ama geriden yapılacak çekimde sanki zaten bıçağın namlusu aşağı bakacak şekilde tutarak çekmek daha ergonomik. yani baş parmak kemere gelecek şekilde bıçağı kılıfından çıkartmaya hamle yapmak. eğer öyle düşünürsek zaten çekiş istikameti yatay ve biraz da aşağı doğru olacağı için montumu kesmez sanırım:)

Polat Bey, kydex malzemem yok maalesef... zaten daha fazla malzeme detayına girmek de istemiyorum şu an, malzeme koyacak yerim kalmadı :D

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #11 : 09 Aralık 2010, 13:11:48 »
sağ elle çekince namru yukarda kalıyo ;) bence kağıt modeli yapınca iyice bakın ;)
bide aklınızda bulunsun deriyi keserken katlanma tarafına dikkat ederek kesin dikkatli olmazsanız kestikten sonra derinin pürüzlü kısımı dışarda kalacak şekilde katlanabilir :)

Benim başıma geliyodu kağıt model sayesinde fark ettim  ???

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 09 Aralık 2010, 14:16:08 »
sağ elle çekince namru yukarda kalıyo ;) bence kağıt modeli yapınca iyice bakın ;)
bide aklınızda bulunsun deriyi keserken katlanma tarafına dikkat ederek kesin dikkatli olmazsanız kestikten sonra derinin pürüzlü kısımı dışarda kalacak şekilde katlanabilir :)

Benim başıma geliyodu kağıt model sayesinde fark ettim  ???

Oyyy. bu derinin tersi yüzü de önemli bir ayrıntı. tek tarafı renkli bir kağıt kullanıp ters-yüz şaşırmasını önlemeye çalışmak faydalı olabilir.

-- o --

Kağıtla çalışma ihtiyacını kılıfın yassı değil de üç boyutlu bir şekil alacak olmasından dolayı hissettim. Gerçi yassı bir kılıfı da bodoslama girişip yapmaya çalışmak riskli ama tek parça deri ile bıçağı çevrelemek daha da zor.

-- o --

Kalın karton değil de kağıtla çalışmanın

- Getirisi kartonun bükülme problemlerinin deri ile uyuşmaması buna karşılık kağıdın problem çıkarması.
- Götürüsü ise deride gereken payları kağıt ile tutturamama olasılığı.

Aslında belki kartonla daha bile iyi olur ama ben bu yolu tutturmuş oldum.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #13 : 09 Aralık 2010, 14:28:51 »
Eylem senin fikrin nedir o kapatma "şeysi" için? gerekir mi sence öyle bir detay daha, yoksa kılıf bu haliyle tutar mı bıçağı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 09 Aralık 2010, 17:15:32 »
Eğer kılıf, tam ortada, taşlama eşiği, kabza başlangıcının oradaki çıkıntıları tutabilirse ayrıca bir şeye gerek kalmayabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben