Bıçak Sanatı - Forum

damascus lamadan kama yapımı ile ilgili yardım

armanbicakci

• *
  • 3
  • Meslek: mühendis
  • Yer: istanbul
damascus lamadan kama yapımı ile ilgili yardım
« : 27 Eylül 2011, 16:45:14 »
Merhabalar,

elimde 90cmX4cmX4mm lama halinde sertleştirilmiş damascus çeliği var. bundan istediğim formda kestirip bıçak(lar) yaptırmak istiyorum. istanbul avrupa yakasında oturuyorum, bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varmıdır acaba?

Ynt: damascus lamadan kama yapımı ile ilgili yardım
« Yanıtla #1 : 27 Eylül 2011, 18:46:23 »
Merhabalar.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 27 Eylül 2011, 19:23:58 »
 ^-^ Selam  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 27 Eylül 2011, 19:51:45 »
hoşgeldiniz  .  isminizi ve yaşınızı bılemedığımden size nasıl hitab edeyim bilemedim  :-\  .  sorunuzu sormadan önce  merhaba dıyerek kendınızı tanıtsa ıdınız keşke..

elınızdekı lamalardan ıstedığınız bıçaklar yapılabılınır.  ancak  o aradığınız ustalar tanımadığı kişiler ıle iletişime geçmeyecektir sanırım..   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 27 Eylül 2011, 23:13:42 »
Merhabalar,

elimde 90cmX4cmX4mm lama halinde sertleştirilmiş damascus çeliği var. bundan istediğim formda kestirip bıçak(lar) yaptırmak istiyorum. istanbul avrupa yakasında oturuyorum, bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varmıdır acaba?

O"sertleştirilmiş"ten kastınız "suyu verilmiş" mi demek acep? Eğer öyleyse işiniz zor...

Bu arada "Selam"...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

armanbicakci

• *
  • 3
  • Meslek: mühendis
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2011, 08:48:17 »
kusura bakmayın biraz damdan düşer bir soru oldu. ismim arman bıçakçı (30), istanbuldan endüstri mühendisiyim. çocukluktan beri bıçaklara merakım olduğundan kendimce ufak çapta bıçak topluyorum. uzun zamandır damscus tan bir bıçak istiyordum ve bir abim elinde böyle bir lama olduğunu söyleyince acaba kestirip bıçak yapabilirmiyiz diye düşünmeye başladım. elimizde lazerle dış şeklini kestirebilecek imkanlar var ama iyi bir bıçak ağzı açma işini yapabileceğimizi sanmıyorum. (ekipmanı ayarlasak bile bilgimiz yok)

lamanın sertleştirilmiş olduğuna şurdan vardım, bahsettiğim kişi ince kıl testere ile kesmeyi denemiş ama başarılı olamamış.

sonuçta bana izlemem gereken yolu anlatabilirmisiniz yada direk yapım konusunda yardımcı olabilirmisiniz.

teşekkürler.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2011, 09:16:40 »
kusura bakmayın biraz damdan düşer bir soru oldu. ismim arman bıçakçı (30), istanbuldan endüstri mühendisiyim. çocukluktan beri bıçaklara merakım olduğundan kendimce ufak çapta bıçak topluyorum. uzun zamandır damscus tan bir bıçak istiyordum ve bir abim elinde böyle bir lama olduğunu söyleyince acaba kestirip bıçak yapabilirmiyiz diye düşünmeye başladım. elimizde lazerle dış şeklini kestirebilecek imkanlar var ama iyi bir bıçak ağzı açma işini yapabileceğimizi sanmıyorum. (ekipmanı ayarlasak bile bilgimiz yok)

lamanın sertleştirilmiş olduğuna şurdan vardım, bahsettiğim kişi ince kıl testere ile kesmeyi denemiş ama başarılı olamamış.

sonuçta bana izlemem gereken yolu anlatabilirmisiniz yada direk yapım konusunda yardımcı olabilirmisiniz.

teşekkürler.

öncelikle hoş geldiniz.

üstad elinize eğe alınız ve lamanın kenarına sürtünüz eğerki lamadan eğe kayıyorsa serttir yok kaymıyorda ege lamayı aşındırıyorsa susuzdur.
olmadı eğe yok sa matkaptamı yok ? matkapla lamanın kenarından köşesinden ince ucla delmeye kalkınız deliniyorsa susuzdur zaten sulu ise malzeme delinmez matkap malzemenin üzerinde kayar. lazerde profil cıkarmanız için malzemenin en azından 20cm genişlikte olması gerekir (lazer tezhaglarında malzemenin durması icin dikine sivri uclu lamalar vardır bunların arası 10cm civarıdır).
istediğiniz bıcak şekli nedir. lamanın fotosu varmıdır bunlarıda söylerseniz bir şekilde size yardımcı olunur.

saygılar

GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2011, 14:26:27 »
Merhabalar,

Arman Bey, Bıçakları sıfırdan sonuna kadar yaptırmak istiyorsunuz sanırım, sadece malzemeyi tedarik ediyorsunuz, tasarım vs. sizin istediğiniz gibi olacak. Doğru anladım mı?
90 Cm'lik bir lamadan en azından 3-4 tane küçüklü büyüklü bıçak çıkar. Ya da büyükçe iki bıçak. Ne tip bıçaklar istediğiniz, kabza malzemeleri nasıl olacak, ve en önemlisi bu işe ne kadar para yatıracaksınız maksimum. Örneğin, bir 25-30 santimlik bıçağın baştan sona işçiliği en azından 2 gün sürer, malzeme, teknik ve detaydaki istenen titizliğe göre bu 1-2 ay bile sürebilir. Yani 3 bıçak yaptırsanız ve minimumda bir işçilikle 5-6 günlük bir iştir, kılıf filan yok bu hesapta tabii. Bir düz inşaat ustasının günde en azından 100 lira aldığını hesap ederseniz, 5-6 günlük çalışmanın bedeli 500-600 liradan başlayacaktır. Daha hızlı bir iş yapılabilir tabii, ancak kişisel olarak daha hızlı çalışmayı benim gibiler pek istemeyecektir, vasat bir işe imza atmak istemediklerindendir. Ancak hızlı ve ucuz bir iş isterseniz bu işin en makul çözümü mesela Bursalı, yatağanlı bir bıçak imalatçısına rica etmektir. Bu imalatçılarımız daha ucuza daha hızlı bir çözüm sunabilir, ancak genelde hayalinizdeki işçilik olmayacaktır (istisnalar vardır).

Kendiniz yapmak isterseniz tavsiyem önce bıçaklık düz çelik (CK60, D2 gibi) denemelerde sizi tatmin eden bir sonuç yakaladıktan sonra bu pahalı damaskus hammaddeyi kullanmanızdır. Sitemizde eğer dikkatle takip ederseniz sıfırdan kaliteli bir bıçak yapmak için gereken her türlü bilgi vardır...
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2011, 14:28:42 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2011, 14:41:58 »
Merhabalar,

Arman Bey, Bıçakları sıfırdan sonuna kadar yaptırmak istiyorsunuz sanırım, sadece malzemeyi tedarik ediyorsunuz, tasarım vs. sizin istediğiniz gibi olacak. Doğru anladım mı?
90 Cm'lik bir lamadan en azından 3-4 tane küçüklü büyüklü bıçak çıkar. Ya da büyükçe iki bıçak. Ne tip bıçaklar istediğiniz, kabza malzemeleri nasıl olacak, ve en önemlisi bu işe ne kadar para yatıracaksınız maksimum. Örneğin, bir 25-30 santimlik bıçağın baştan sona işçiliği en azından 2 gün sürer, malzeme, teknik ve detaydaki istenen titizliğe göre bu 1-2 ay bile sürebilir. Yani 3 bıçak yaptırsanız ve minimumda bir işçilikle 5-6 günlük bir iştir, kılıf filan yok bu hesapta tabii. Bir düz inşaat ustasının günde en azından 100 lira aldığını hesap ederseniz, 5-6 günlük çalışmanın bedeli 500-600 liradan başlayacaktır. Daha hızlı bir iş yapılabilir tabii, ancak kişisel olarak daha hızlı çalışmayı benim gibiler pek istemeyecektir, vasat bir işe imza atmak istemediklerindendir. Ancak hızlı ve ucuz bir iş isterseniz bu işin en makul çözümü mesela Bursalı, yatağanlı bir bıçak imalatçısına rica etmektir. Bu imalatçılarımız daha ucuza daha hızlı bir çözüm sunabilir, ancak genelde hayalinizdeki işçilik olmayacaktır (istisnalar vardır).

Kendiniz yapmak isterseniz tavsiyem önce bıçaklık düz çelik (CK60, D2 gibi) denemelerde sizi tatmin eden bir sonuç yakaladıktan sonra bu pahalı damaskus hammaddeyi kullanmanızdır. Sitemizde eğer dikkatle takip ederseniz sıfırdan kaliteli bir bıçak yapmak için gereken her türlü bilgi vardır...

doğru söze nedenir. + :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ