Bıçak Sanatı - Forum

Sertlik Ölçme Cihazları

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
Sertlik Ölçme Cihazları
« : 23 Ekim 2011, 22:03:36 »
Slm Arkadaşlar,
Sertlik ölçme cihazları ile ilgili bilgi alabilirmiyim. Ustalarımızın kullandıkları cihazlar, markaları, nasıl kullanıldıkları, nerelerde bulunabileceği fiyatları. İnternette biraz araştırma yaptım portatif ölçüm cihazlarından bahsediliyor Ama konu hakkında fazla bilgim olmadığından açıkçası hangisi bıçak yapımında kullanılır kestiremedim.
Syg.

vedatgizlenci

• 309
Ynt: Sertlik Ölçme Cihazları
« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2011, 04:56:08 »
Yanıt gelmeden edindiğim bilgileri aktarayım. Bu aletler 4.000 tl cıvarında yani amatörleri aşıyor :-X ama yinede aşağıda resmini vereceğim sertlik ölçme pensesi var biraz basit duruyor. Bir soruşturayım bakalım.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #2 : 24 Ekim 2011, 09:45:13 »
bende bir zaman bu konu ile ilgilienmiştim. sonra gerek olmadıgına karar verdim. şimdi ege ile bakıyorum. eger fırsatınız varsa yurt dısında değişik sertlikte egeler mevcut. bunlarla +- 2 derecesinde tahmin etmeniz mümkün. rock well cihazı sanırım sefa ustada var. belki o konuya daha acıklık getirir.

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #3 : 24 Ekim 2011, 11:42:27 »
Evet haklısınız, bugün biraz daha araştırdım hemen vazgeçtim tabiiki :( hobi için uygun fiyatta değiller. Bu eğeleri temin edersek sertlik ölçümünü yapma yöntemi nasıldır acaba ?
sertlik için pirinç deneyi gibi mukavemet testleri okudum forumda ama insan gözüne duyularına herzaman güvenemiyor biraz daha kesinlik istiyor.
Syg.Tşk.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2011, 15:27:40 »
bende bahsettigim ege seti yok. standart bir ege ile su verme sonrası agızda sertlik test iyapıyorum. zaten egeler oldukça sert malzemeler. 60 rockwell ve uzeri. dolayısı ile benzer sertlıkle karşılasırsa dişler metale geçemiyor. eger bıcak su almadı ise zaten ege hemen işlemeye başlıyor. zamanla sadece sesi ile tahmini deger alabiliyorsunuz. sertleşmiş bir bıçaktan cama surunce cıkan benzeri tiz bir ses çıkıyor. egeninde kolayca kayması metale dalamamsı ideale yakın sertlik oldugunu söylüyor bana. sizin için çok özel bir parça olursa ve illaki rockwelli olçturmek isterseniz bunu olçen fırmalar var yada sefa ustaya danışın yardımcı olacaktır. saygılarımla.

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #5 : 24 Ekim 2011, 18:27:57 »
Açıklama için teşekkürler.

« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2011, 00:15:23 »
Bence endüstriyel anlamda üretim yapmayacaksanız sertlik ölçme cihazına para bağlamaya değmez. Bir çok insan bildiği ve alışık olduğu çelik veya çeliklerle çalışır. Bu tür durumlarda ise aynı çelikte aynı ısıl işlemleri uyguluyorsanız sertlikte çok büyük farklılıklar yaşamazsınız. Durukan Ustanın önerilerine katılıyorum, eğe tam doğru olmasa bile yaklaşık tatmin edici bir sonuç verir. Şu an piyasadaki en ucuz makinanın 4000-5000 TL den aşağı olduğunu sanmam. Almaktansa Merak ettiğiniz her çeliği gönderin ben ölçer geri size gönderirim, hiç sorun değil.

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2011, 02:01:09 »
Teşekkür ederim Sefa hocam ihtiyaç hissettiğimde bilginize başvuracağım. Daha önce yaptırdığım ağaç torna kalemleri için çelik aldığım yere yaptırmıştım ısıl işlemleri. Yeni yeni bıçak çalışmalarına başladım. Bilirsiniz sizde merakın sınırı yok maalesef insan bişey öğrendikçe yeni kapıları keşfediyorsunuz açmak görmek istiyorsunuz. Biraz kontrollü gitmek lazım.
Syg.