Ben motivasyonunuzu kırmak istemem fakat sizi gene de uyarma gereği hissediyorum. Bu tarz ileri tecrübe isteyen ve ekipmanla daha iyi sonuçlar alınan işlemlerin ilk başlarda denenmesi, kişiyi hobiden soğutma ihtimali yüksek oluyor. Çünkü çok zaman ve efor harcayacaksınız, yorulacaksınız. Sonucundaki başarısızlık çok daha büyük motivasyon kaybına yol açıyor. Bence tecrübeli kişilerin tecrübelerinden faydalanın. Forumda Sefa hocam, Soytürk ustam defalarca tekrarladı. Demir dövmek gerçekten zevkli, sıcak demircilik çok cezbedici bir etkinlik. İlk başlarda sadece dövme bıçak yapmayı deneyerek başlasanız totalde alacağınız keyif daha büyük olur diye düşünüyorum. Forum hakkında da "
ya hep olmaz diyorlar, yapamazsın diyorlar" gibi bir intiba oluşturma istemiyorum ama zorlu denemelerde başarısız olup kısa zamanda hobiden uzaklaşmanızdansa, bu uyarıları yaparak daha faydalı olabilirim diye düşünüyorum. Hatta buradan söz vermiş de olayım, dövme işlerinde tecrübe kazandığınızda, çeliğin sulanma zamanını kestirmeye başladığınızda, kömürün yüzünüze vuran sıcaklığından bile artık ocaktan çeliği çıkarmanız gerektiğini anladığınızda, her vurduğunuz çekiç darbesinde o sert çeliğin nasıl şekil değiştirdiğini görebildiğinizde, nasıl yığılma ve nasıl uzatma yapıldığını kavradığınızda size damascus için her türlü malzemeyi sağlamaktan mutluluk duyarım. Yeter ki aramızdan birileri daha bu tarz ileri demircilikte başarılı olsun.