Bıçak Sanatı - Forum

Bıçakçılar Isıl İşlem Yapmayı Biliyor mu?

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
Bıçakçılar Isıl İşlem Yapmayı Biliyor mu?
« : 08 Kasım 2023, 02:31:32 »
Daha önce çeliklerin ağız dayanımları hakkındaki çalışmasını paylaştığım metalurji uzmanının bıçakçıları eleştirdiği videosuna denk geldim. Açıkçası bana forumda yeni bir başlık açma cesareti veren şey; videoda eleştirilen bir ustanın (ki kendisinin 283bin abonesi var) videoya attığı yorumda kendisine yöneltilen eleştirileri doğru bulması.

Vakit ayırıp izleyen olursa forumdaki  tecrübeli ustaların yorumunu merak ettim. Isıl işlem hakkında yeni birşeyler söylüyor mu?

https://www.youtube.com/watch?v=qMPi7LQHcKQ

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Bıçakçılar Isıl İşlem Yapmayı Biliyor mu?
« Yanıtla #1 : 10 Kasım 2023, 23:25:04 »
Videoyu merakla izledim.
Aklıma gelen şey "Bıçakçılar Isıl İşlem Yapmayı Biliyor mu?" sorusundan ziyade "Isıl işlem aşamasında bıçakçıların atomik boyutta gerçekleşen dönüşümler, karbür oluşumları vs. vs. gibi derinlemesine bir meraka girmesine gerek varmı?" oldu.
Bütün bu ayrıntı için Sefa Hoca olmak lazım.  :)

Hala paslanmaza kestane kömüründe su vermenin faydalarından, yunus balığı yağından, paslanmazın dövülmesinden vs. vs. dem vuran camiada kabaca, demir-karbon denge diyagramı, tavlama çeşitleri, datasheet bilgisine uyma gereği gibi bilgiler bile fazla gibi.

Gerçi insan merak etmeden de duramıyor tabi.  :D

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2023, 18:44:28 »
Videoyu merakla izledim.
Aklıma gelen şey "Bıçakçılar Isıl İşlem Yapmayı Biliyor mu?" sorusundan ziyade "Isıl işlem aşamasında bıçakçıların atomik boyutta gerçekleşen dönüşümler, karbür oluşumları vs. vs. gibi derinlemesine bir meraka girmesine gerek varmı?" oldu.
Bütün bu ayrıntı için Sefa Hoca olmak lazım.  :)

Hala paslanmaza kestane kömüründe su vermenin faydalarından, yunus balığı yağından, paslanmazın dövülmesinden vs. vs. dem vuran camiada kabaca, demir-karbon denge diyagramı, tavlama çeşitleri, datasheet bilgisine uyma gereği gibi bilgiler bile fazla gibi.

Gerçi insan merak etmeden de duramıyor tabi.  :D

Forumun ustaları Sefa hocanın talebesi abi onlarda Sefa hocadan geri kalmaz...  :D

« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2023, 00:00:33 »
Epeyce uzun bir videoydu, benzer bir çok eleştiriyi bizler de yaptık zamanında ama ülkemizde tartışma kültürü genel olarak birşeyler öğrenmeye değil, "haklı" çıkmaya dayandığı için, ne yazık ki ilgisiz kalma yoluna gittik.
Pandemi döneminde yaptığımız toplantılarda, demir karbon denge diyagramını ve genel olarak incelemiş, orada neyin ne olduğuna yönelik temel bir giriş yapmıştık. Bence bu toplantıların bir kısmı bu anlamda doğru bir paylaşım olmuştu. Bence, ısıl işlem konusunda doğru işi yapıp sonuçtan emin olmak için, üreticinin verdiği datasheet lere uymak ve işlemi ölçmek gerekir. Bununun dışında yapılan işler kendimizi bağlar, deneyim, göz.. bunlar kişisel yaklaşımlardır ve doğruluğuna ilişkin diretme fazla iddialıdır.
İbrahim'in kötü niyeti yoktur eminim ama yine de düzeltme gereği duydum, forumda aslında kimse kimsenin talebesi değil, hepimiz birbirimizden az veya çok bir şeyler öğreniyoruz, asıl kıymetli olan bu. Kimi konularda belki ben biraz daha avantajlıydım hepsi bu  ;)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #4 : 15 Kasım 2023, 07:03:03 »
Burada Sefa hocam, Gökhan usta, Soytürk usta, Mehmet atik usta ve aklıma gelmeyen bir çok ustamı anmak istiyorum. Forumdaki yüzlerce ustanın bana büyük katkısı olmuştur.

Kendi adıma bir öz eleştiri yapayım. Bıçak yapmaya başladığım ilk senem propan ocakta ısıl işlemi öğrenmekle geçti. Bir çok bıçağı bu yüzden hediye verdim. Malesef ekipman eksikliği o diagramlara ulaşabilen bizlere de hata yaptırıyor. O yüzden başkalarını eleştirmeye hakkım yoktur.

Isıl işlemlerimi beğenmediğim için çok bıçağa su ile su verdim ve neredeyse yarısında kılcal çatlaklar oluştu. Beni bu işten soğutan etmenlerden birisi de budur. Bu kılcal çatlaklar ancak perdah ve asitlemeden sonra görülebiliyordu.

Vesselam işinizi hakkıyla doğru dürüst yapmak istiyorsanız iyi ekipmanınız olmalı. Bunun için de ekipman maliyetini bıçak fiyatlarına yansıtmalısınız. Aksi takdirde sürdürülebilirliği kaybediyorsunuz. Fiyatlarınız şişince de piyasanızı kaybediyorsunuz. Son zamanlarda beni tanıyan bir çok insan internette bulduğu ne idüğü belirsiz bıçakları sırf ucuz olduğu için aldı.

Konuyu bayağı dağıttım kusura bakmayın, bu sorular güzel sorular ama bize göre değil. Biz o seviyeye daha gelemedik. Adamlarda canavar gibi ekipman, canavar gibi piyasa var. Adamlar minimum 2bin 3bin dolara çakı satıyor. Bu sorular onlar için.