Bıçak Sanatı - Forum

Shirisaya Tanto

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Shirisaya Tanto
« : 15 Ekim 2022, 23:28:56 »
     Merhabalar uzun zaman önce başlayıp bitiremediğimiz bir tanto uzun uğraşlar olmazlar sonucu sonunda zorda olsa bitirebilmeyi başardık aksilikler olmazlar peşimizi bırakmadı tek sorun bu konuda koca bir tecrübesizliğinin olmazlarıydı.
   Sefa hocama çok teşekkür ediyorum.
     Bir kez daha anladım ki bu işler hiç kolay değilmiş karşıdan görüldüğü üzere cok güzel işler ama işin işine gümüş kaynağı oyma vs girince en ufak bir hata bütün işi berbat ediyor sonuca gelecek olursak şayet habaki üçüncü sayalar ikinci denemede yapabildim sorunlar hatalar olsada bitirip tecrübe kazanmak beni oldukça mutlu etti diyebilirim.
      Yağda hamon denedim 15 20 defa zımpara geçmişimdir ama görünen bu oldu ikinci deneme suda inşallah saygılar  :)
     Çelik Dövme Eğe W1 W2
     Toplam Boy 300 mm
      Kalınlık 3.7 mm
     Saya Dışbudak

« Son Düzenleme: 15 Ekim 2022, 23:37:09 Gönderen: Şaban Kurt »
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Shirisaya Tanto
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2022, 00:40:14 »
Eline sağlık Şaban Ustam.
Neticelendirmek baya uzun sürdü. Sabır, bilgi, tecrübe istiyor.
Nasıl olmuşuna girecek durumum yok. Ben de yapmaya çalıştım. Kaba-saba birşey oldu. Zirvede bıraktım.  :D

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2022, 07:45:18 »
tebrik ederim. benim de aslına uygun tanto yapmayı istemekle ilgili yaklaşık 2 yıllık bir geçmişim var. bir şey yapmakla ilgili her hafta pazartesiyi bekleyenler gibi değil. son derece ciddi bir istekti. ama neyin nasıl yapıldığını teorik olarak bilmenin yanında tecrübe olmamasından dolayı adım bile atamadım. dövülmüş bir eğe parçasının ağzı açıldı. öyle de kaldı. devamı gelemedi. sizi tekrar tebrik ederim. tamamlamışsınız.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2022, 11:43:28 »
Şaban ustam eline emeğine sağlık. Tanto yapmak okuduğum kadarıyla çok zor iş, ben kolay kolay cesaretlenip başlayamam mesela. Sizinki habakisiyle, hamonuyla, sayasıyla, her şeyiyle tamam bir iş olmuş.

Öyle tantoya falan yorum yapacak kadar bir bilgim yok, işçilikte de zaten söylenecek bir şey yok. Ellerine sağlık ustam.

Bir işte çıkan olumsuzluk diğer işlerde çok yardımcı oluyor, o açıdan olumsuzlukları hep kendi adıma deneyim sayıyorum. Anlık olarak can sıksa da bir sonraki işte o sorunun getirdiği tecrübe "Haaa" dedirtiyor yani.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2022, 14:36:09 »
Şaban, öncelikle ellerine sağlık. Arkadaşlar güzel şeyler yazınca, benim yazacaklarım biraz oyun bozmak gibi olacak ama, ne yapalım mahalleye de bir deli lazım  ;) yapacağım eleştiriler kesinlikle tatminsizlik değil, işin daha doğru olabilmesi içindir.
Namlu gayet güzel ancak Hamon yeterli ve tatmin edici değil.
Kuyruk, kuyruk sonuna doğru biraz daha daralmalıydı, ki bu Habaki yi yerleştirirken kolaylık sağlar ve hem kalınlık hem de yüzey kuyruk sonuna doğru incelerek ( konikleşerek) gitmeli ki habaki oradaki yerinde hiç hareket edemesin. Tabi sırttan kesit görmediğim için kuyruk sonuna doğru incelmeyi göremedim, belki de incelerek gidiyordur.
Habaki nin hem namlu yüzeyine hem de sırt ( mune)  kısmına oturuşu sorunlu ve iyi alışmamış, bu durum Shirasaya bir Tanto da çok fazla güzü rahatsız eder. Bu tür Tantolar yapısı çok sade işler olduğu için, en küçük bir hatayı gösterir. Habaki nin sert lehiminde de sorun olmuş sanıyorum. Habaki yüzeyine yaptığın deseni eğer böyle yapacaksan bence yapma, sade bırak çok daha iyi durur emin ol. Aşağıya iki fotoğraf ekliyorum, söylemek istediğimi daha iyi anlatacaktır.

Ayrıca, bu başlıktaki Habaki çok doğru yapılmış bir Habaki ve namluyla uyumu gerçekten çok iyi, öneririm.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14281.msg250083#msg250083

Hem sap hem de Saya gerçekten çok iyi olmuş, hele de kullandığın ahşabın Dişbudak olduğunu düşününce insan saygı duyuyor  :2up ancak,
Dişbudak çok sert bir ağaç ve Saya için uygun değil, hem oyması hem de bıçak içine girip çıkarken sorun yaratması bu ve benzeri ağaçları tercih etmemek için bir neden. Bunun yerine eğer bulabilirsen akçaağaç veya sarı kavak, manolya çok daha ideal olur. Hem Seni yormaz hem de bıçağı  ;)

Böyle bir işe başlamak gerçekten önemli ve en azından neyi yapman neyi yapmaman gerektiğini Sana gösterir. Eleştirileri hem alınmayacağını düşündüğüm, hemde Seni daha ileriye götürme amacından ötürü yaptım. Tekrar ellerine sağlık  :2up

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #5 : 17 Ekim 2022, 18:16:46 »
Eline sağlık Şaban Ustam.
Neticelendirmek baya uzun sürdü. Sabır, bilgi, tecrübe istiyor.
Nasıl olmuşuna girecek durumum yok. Ben de yapmaya çalıştım. Kaba-saba birşey oldu. Zirvede bıraktım.  :D
Teşekkür ederim Mehmet ustam sağolun biraz daha zorlasaydı şayet bende zirvede bırakacaktım  :)
tebrik ederim. benim de aslına uygun tanto yapmayı istemekle ilgili yaklaşık 2 yıllık bir geçmişim var. bir şey yapmakla ilgili her hafta pazartesiyi bekleyenler gibi değil. son derece ciddi bir istekti. ama neyin nasıl yapıldığını teorik olarak bilmenin yanında tecrübe olmamasından dolayı adım bile atamadım. dövülmüş bir eğe parçasının ağzı açıldı. öyle de kaldı. devamı gelemedi. sizi tekrar tebrik ederim. tamamlamışsınız.
Başlamak bitirmenin yarısıdır hocam nasıl oluyorun önemi yok bildiğiniz kadarıyla başlayın sonrası zaten gelecektir sağolun cok teşekkür ederim.
Şaban ustam eline emeğine sağlık. Tanto yapmak okuduğum kadarıyla çok zor iş, ben kolay kolay cesaretlenip başlayamam mesela. Sizinki habakisiyle, hamonuyla, sayasıyla, her şeyiyle tamam bir iş olmuş.

Öyle tantoya falan yorum yapacak kadar bir bilgim yok, işçilikte de zaten söylenecek bir şey yok. Ellerine sağlık ustam.

Bir işte çıkan olumsuzluk diğer işlerde çok yardımcı oluyor, o açıdan olumsuzlukları hep kendi adıma deneyim sayıyorum. Anlık olarak can sıksa da bir sonraki işte o sorunun getirdiği tecrübe "Haaa" dedirtiyor yani.
Estağfurullah zorladığı kadar oldu nasip ikinciye inşallah teşekkür ederim
Gerçekten en zoru bu oldu diyebilirim.
Şaban, öncelikle ellerine sağlık. Arkadaşlar güzel şeyler yazınca, benim yazacaklarım biraz oyun bozmak gibi olacak ama, ne yapalım mahalleye de bir deli lazım  ;) yapacağım eleştiriler kesinlikle tatminsizlik değil, işin daha doğru olabilmesi içindir.
Namlu gayet güzel ancak Hamon yeterli ve tatmin edici değil.
Kuyruk, kuyruk sonuna doğru biraz daha daralmalıydı, ki bu Habaki yi yerleştirirken kolaylık sağlar ve hem kalınlık hem de yüzey kuyruk sonuna doğru incelerek ( konikleşerek) gitmeli ki habaki oradaki yerinde hiç hareket edemesin. Tabi sırttan kesit görmediğim için kuyruk sonuna doğru incelmeyi göremedim, belki de incelerek gidiyordur.
Habaki nin hem namlu yüzeyine hem de sırt ( mune)  kısmına oturuşu sorunlu ve iyi alışmamış, bu durum Shirasaya bir Tanto da çok fazla güzü rahatsız eder. Bu tür Tantolar yapısı çok sade işler olduğu için, en küçük bir hatayı gösterir. Habaki nin sert lehiminde de sorun olmuş sanıyorum. Habaki yüzeyine yaptığın deseni eğer böyle yapacaksan bence yapma, sade bırak çok daha iyi durur emin ol. Aşağıya iki fotoğraf ekliyorum, söylemek istediğimi daha iyi anlatacaktır.

Ayrıca, bu başlıktaki Habaki çok doğru yapılmış bir Habaki ve namluyla uyumu gerçekten çok iyi, öneririm.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14281.msg250083#msg250083

Hem sap hem de Saya gerçekten çok iyi olmuş, hele de kullandığın ahşabın Dişbudak olduğunu düşününce insan saygı duyuyor  :2up ancak,
Dişbudak çok sert bir ağaç ve Saya için uygun değil, hem oyması hem de bıçak içine girip çıkarken sorun yaratması bu ve benzeri ağaçları tercih etmemek için bir neden. Bunun yerine eğer bulabilirsen akçaağaç veya sarı kavak, manolya çok daha ideal olur. Hem Seni yormaz hem de bıçağı  ;)

Böyle bir işe başlamak gerçekten önemli ve en azından neyi yapman neyi yapmaman gerektiğini Sana gösterir. Eleştirileri hem alınmayacağını düşündüğüm, hemde Seni daha ileriye götürme amacından ötürü yaptım. Tekrar ellerine sağlık  :2up

Estağfurullah Sefa hocam yaptığınız her öngörü yorum eleştiri tavsiye bizi daima ileriye taşıyor bunu görmemek için kör olmak lazım.
    Tecrübesizliğinin bocalamanın vermiş olduğu bir iş oldu açıkçası neyin nasıl yapılacağına dair az cok bilgi sahibi oldum teorik olarak fakat işin içine girince teorik yetmiyor dediklerinize harfiyen katılıyorum bundan sonraki işlerde umarım daha titiz işler çıkartabilirim varolun sağolun Sefa hocam tekrar cok teşekkür ederim cok sağolun saygılar 🙂

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 23 Ekim 2022, 00:31:33 »
Şaban ustam en zor ve büyük adımı atmışsın. Bence gerisi daha kolay olacaktır. Gerçekten doğru bir Tanto yapmak istersen işin yarısını bile şu anda yapmışsın. Yılmadan devam etmelisin bence.

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #7 : 23 Ekim 2022, 12:24:22 »
Şaban ustam en zor ve büyük adımı atmışsın. Bence gerisi daha kolay olacaktır. Gerçekten doğru bir Tanto yapmak istersen işin yarısını bile şu anda yapmışsın. Yılmadan devam etmelisin bence.
Sağolasın Orkun ustam önemli olan bir yerden başlamaktı neyin nasıl yapıldığına dair uygulamada tecrübe edinmenin katkısı cok fazla umarım daha kaliteli işler ortaya çıkartabiliriz.