Bıçak Sanatı - Forum

Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« : 25 Nisan 2022, 12:13:15 »
Çelik: Hurda Eğe
Sap: Zeytin (Orkun ustamın ödüllü başlığından hediyesi)
Isıl İşlem: 800 C~(w1 olduğu düşünülerek), pamuk yağında soğutma
Menevişleme: 300 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.
Kabza Cilası: Sefa hocamın formülü uygulandı.
Bıçağın boyunu ölçmeyi unutmuşum ama elimde duruşuna bakarak ortalama sap 10 cm, namlu da 15 cm civarı diyebiliriz. Heyecandan atlamışım. :))

Başladığım 3. fakat bitirdiğim 2. bıçağımla karşınızdayım. Genel forma bakmayın, tanto formu hoşuma gittiği için kullandım, bıçağın tanto ile alakası yok desek yeridir.

Markasını bilmediğim hurda bir eğeyi yanlışlıkla kırmam sonucu bundan bir bıçak yapmaya karar verdim. Başta sırttan kilitli çakı olacaktı, şablonlarını vs. çıkardım, karton ve mobilya arkalığında düzgün çalışan şablonun sıkıntıları işi çeliğe dökünce görüldü. Ben de sap kaynattırarak (niyetimde sıcak kaynak denemek vardı ama güvenemedim kendime) sabit namluya çevirdim.

Genelde taşlama makinası (ve sap için kaynak makinası) harici elektrikli alet kullanılmadı, ağız açma işleminin kabası önce taşlama makinası, sonra kalan ince işçiliği serbest elde eğe ile yapıldı. İki farklı ağız açısının olduğu bir namlu yapmak aşırı zormuş, sağda ve solda aynı simetriyi tutturamadım uç kısımda.

Balçakta kardeşimin isteği üzerine bakır kullandım. Balçakta önceki konumda bahsettiğim sorunu yaşamıştım, sap tarafında demir testeresi genişliğinde bir kanal açarak içine bakır malzeme çakma yoluyla balçağı yukarıya ittim, sonrasında lineer gibi görünmesi açısından hızlı kuruyan siyah bir epoksiyle dolgu yaptım. Dikkatli bakılınca göze batar bir tarafı var fakat uzaktan bütünde bir sorun hissettirmiyor. En azından sahibi beğendi. :)

Namlu ve balçak perdahı 1500 kumda, sap perdahı 1000 kumda bırakıldı. Sapta Sefa hocamın formülünü kullandım ve bunu namluyu korumak amaçlı namluya da sürdüm fakat mat bir görüntü oluşturdu, ne kadar silsem de çıkmadı. Bundan ötürü perdah biraz kötü gibi görünüyor namluda. Bileme yaparken de el alışkanlığını tam kazanmamamdan ötürü bir kaç çizik oluştu namluda, bir boşluğumda perdahını tekrar yenileyerek bu sorunu da çözmeyi düşünüyorum.

Gelelim bu bıçaktaki sıkıntılarıma. Öncelikle ısıl işlem ve menevişten çok sonra namlunun yamulduğunu fark ettim. Soğuk hâlde düzelttim, sapı yapıştırdım fakat tekrar eski yerine gelmiş ya da ben düzelttim sanıp düzeltememişim. Sol tarafa doğru yamuk duruyor namlu.
 İkincisi, balçağı ve sapı yaparken ağza doğru eğeyi sertçe kaçırdım, ağızı düzelttiğimdegarip bir geometri olmuş, iç bükey bir namlu gibi. Bunu da bıçağı bilerken fark ettim, belki bant zımpara makinem olursa bunu düzeltebilirim, elde epey zorlar gibi.
 Üçüncüsü de namlunun sapa tam ortalı geçmemesi. Biraz sola yakın olmuş. Fazla inceltmemek adına ellemedim bunu da.

Biraz renkli fotoğraf olsun diye orkideleri arka plan olarak kullandım, çok karışık-cümbüşlü bir görüntü olmamıştır İnşallah.
















« Son Düzenleme: 25 Nisan 2022, 12:23:30 Gönderen: MustafaV »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #1 : 25 Nisan 2022, 12:19:50 »
Zararsız ama can sıkıcı, bir yandan da eğlenceli bir hatamı anlatayım bu bıçakla ilgili. Kabza cilasını hazırlarken balmumunu benmari usulü erittim, üstüne terebentin ve zeytinyağı ekleyip ocağı kapattım fakat sıcak suyun içinde yine de biraz beklettim. Sonra soğumadan hazırladığım küçük kavanozun kapağını kapatıp çalkalamaya başladım. Bu esnada mutfaktaydım. Çalkalarken bir anda kavanozun kapağı patladı, karışımın yarısı (ki 100 ml terebentini baz alarak hazırlamıştım, bir kaç kaşıklık malzeme değildi) mutfağın her tarafına saçıldı. Yanımda annem de var ve akşama iftar davetimiz vardı. Çekmecenin içinde duran yemek takımlarına, benim elbiseme, halıya, mobilyalara, her tarafa bulaştı. Ama mutfak mis gibi çam kokuyordu. :)) Evli olsam büyük sıkıntı çıkardı kesin ama annem sadece etrafı temizletmekle yetindi, buna da şükür. :))

Hasılı, karışımı biraz soğumaya bırakın ki benim gibi bir sorunla karşılaşmayın. Ben yine insaflı bir güne denk gelmişim, siz bu kadar şanslı olamayabilirsiniz. :D
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

  • ***
  • 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #2 : 25 Nisan 2022, 18:07:13 »
Bıçağa yorum yapmadan önce bu yaşanan talihsiz olay için geçmiş olsun diyeyim  O:-)
Bal mumu kolay kolay temizlenmezde  ??? Valide hanımda iyi sabır varmış Allah kolaylık versin  :)

Eline koluna emeğine sağlık sonunda görebildik bıçağı  :)) çatlayacaktım şu balçaktaki sorunu göremediğim için. Anlatırken "ağaç ile birleşen kısım" deseydin bütün mesele anlaşılırmış  :) sap kısmı diyince insan balçağıda ve ahşabı bir düşünüyor  ::)

Hani bunun sayası  :-[

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #3 : 25 Nisan 2022, 20:15:40 »
Eline sağlık Mustafa.
Şöyle elime büyüteci alıp yerden yere vurayım dedim. Herşeyi kendin yazmışsın.  :)

Yasin UZ

  • ***
  • 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #4 : 25 Nisan 2022, 20:21:35 »
Eline sağlık Mustafa.
Şöyle elime büyüteci alıp yerden yere vurayım dedim. Herşeyi kendin yazmışsın.  :)
Benimde içimde kaldı hiç bize söyleyecek bişey bırakmamış haksızlık bu  :'(

atikmehmet

  • ***
  • 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #5 : 26 Nisan 2022, 08:35:24 »
Mustafa ustam ellerine sağlık. İlk bıçaklar için çok fazla emek içeren bir çalışma olmuş. Sen bu sabırla çok güzel işlere imza atarsın diye düşünüyorum. Benim takıldığım tek nokta var oda bıçağın saptaki yeri.

Normalde bıçağın sırtı sapla aynı hizada olur, eğer namlu genişliği saptan inceyse yine sırt sapa sıfır yapılır illa namlu ortalarda olacak ise ya sırt kısmı ile ağız kısmı eşit olur yada yine sırt kısmında kalan boşluk ağız kısmından daha küçük olur. Bunun neden böyle olduğu konusunda pek bir fikrim yok ama genel kabul gibi birşey aslında. Bende böyle kabul ettiğimden bıçağın ağzı sırtıymış gibi hissettim fotoğraflarda.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #6 : 26 Nisan 2022, 08:35:47 »
Mustafa hocam ilk dikkatimi çeken yer taşlama eşiği ve kendi adıma orayı hiç beremeyen biri olarak seni tebrik ediyorum.



Bize söylenecek birşey kalmamış, kendin herşeyi söylemişsin, sadece fotoğrafları izlemekle yetindik. O zaman bir soru sorayım, bunu da kendin cevapla. ;D Bu bıçağın aynısından tekrar yapacak olsan neresinde değişiklikler yapardın? Nasıl iyileştirmeler yapardın?

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #7 : 26 Nisan 2022, 08:48:04 »
Bıçağa yorum yapmadan önce bu yaşanan talihsiz olay için geçmiş olsun diyeyim  O:-)
Bal mumu kolay kolay temizlenmezde  ??? Valide hanımda iyi sabır varmış Allah kolaylık versin  :)

Eline koluna emeğine sağlık sonunda görebildik bıçağı  :)) çatlayacaktım şu balçaktaki sorunu göremediğim için. Anlatırken "ağaç ile birleşen kısım" deseydin bütün mesele anlaşılırmış  :) sap kısmı diyince insan balçağıda ve ahşabı bir düşünüyor  ::)

Hani bunun sayası  :-[

Sıcakken temizleyince kolayca çıktı Yasin hocam. Yoksa baya uğraştırırdı vallahi. :D Teşekkür ediyorum.

Sorun yine yukarda, namlu tarafındaydı da, benim aklıma değişik bir yöntem geldi, ahşap tarafındaki kısmı demir testeresi ile boşalttım, balçağın sapla arasındaki bağlantıyı kopardım, araya bakır malzeme çakarak balçağı yukarı ittirdim. Bir baktım yukarıdaki boşluk kapandı. Ucuz yırttım yani bu sorundan.

Aman Yasin hocam bunu tanto olarak değerlendirmeyin diye baştan söyledim, saya yapmak benim için şu anda baya zor. Ben nasip olursa güzel bir kılıfla tamamlarım, saya için önümüzdeki yıllara bakalım derim kendi adıma. :)

Eline sağlık Mustafa.
Şöyle elime büyüteci alıp yerden yere vurayım dedim. Herşeyi kendin yazmışsın.  :)

Mehmet hocam teşekkür ediyorum. Bulursun bir şeyler hocam sen, yine de bırakmayasın büyüteci elinden. ^-^ Sorunlarımı fark ettiğimi belirteyim dedim hocam, körlemesine yapıp bitirmiş gibi görünmek istememiştim ama saydıklarımdan fazla sorunu olduğu yine kesin.

Mustafa ustam ellerine sağlık. İlk bıçaklar için çok fazla emek içeren bir çalışma olmuş. Sen bu sabırla çok güzel işlere imza atarsın diye düşünüyorum. Benim takıldığım tek nokta var oda bıçağın saptaki yeri.

Normalde bıçağın sırtı sapla aynı hizada olur, eğer namlu genişliği saptan inceyse yine sırt sapa sıfır yapılır illa namlu ortalarda olacak ise ya sırt kısmı ile ağız kısmı eşit olur yada yine sırt kısmında kalan boşluk ağız kısmından daha küçük olur. Bunun neden böyle olduğu konusunda pek bir fikrim yok ama genel kabul gibi birşey aslında. Bende böyle kabul ettiğimden bıçağın ağzı sırtıymış gibi hissettim fotoğraflarda.

Mehmet ustam çok teşekkür ederim. İnşallah diyelim, herkesin yazdıkları gelecekte yapacağım işler için umutlanmama neden oluyor, sağ olasınız.

Ustam onu hiç sorma, bıçağı bitirdim, elime aldım bilemek için, bilerken bir garip hissettiriyor bıçak. Bunun sorunu ne ki diye düşünürken söylediğiniz hatayı fark ettim, kardeşime de söyledim bak böyle böyle bir hata var diye, "Ben o kadar anlamam ki bıçaktan ya sıkıntı yok" dedi, her ne kadar içime sinmese de öylece verdim. Zaten kullanacağı bir bıçak değil, iş yerinde masasının arkasına koyacakmış.

Ustam sapla ilgili bir şeyleri kafamda oturtamıyorum genelde. Kalınlık ne olmalı, nerede nasıl bir geometri olmalı gibisinden. Bundan ötürüdür forumda gördüğüm bıçakların en çok saplarına dikkat ediyorum, şaşırıyorum. Zamanla oturturum İnşallah diyelim, yorumun için teşekkür ederim ustam. ^-^
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2022, 08:57:24 Gönderen: MustafaV »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #8 : 26 Nisan 2022, 08:56:09 »
Mustafa hocam ilk dikkatimi çeken yer taşlama eşiği ve kendi adıma orayı hiç beremeyen biri olarak seni tebrik ediyorum.

...

Bize söylenecek birşey kalmamış, kendin herşeyi söylemişsin, sadece fotoğrafları izlemekle yetindik. O zaman bir soru sorayım, bunu da kendin cevapla. ;D Bu bıçağın aynısından tekrar yapacak olsan neresinde değişiklikler yapardın? Nasıl iyileştirmeler yapardın?

Orkun ustam çok teşekkür ediyorum. Hele ki zeytinin desenleri falan gördükçe aklıma geliyorsun, daha bir minnettar oluyorum senin için. ^-^ Taşlama eşiğini forumda gördüğüm bir tavsiye üzerine yuvarlak eğeyle açıyorum taşlama hattı boyunca, sonra düz eğeyle bıçağın geri kalanını bu seviyeye indiriyorum. Çok kolay oldu ilk bıçağa göre, bant zımparam olsa bile kesinlikle bu şekilde ilerlerim sanırım bundan sonra da.

Neleri değişik yapardım sorusuna gelirsek;
 İlk olarak sapı bıçağın tüm işlerini bitirip öyle şekillendirirdim derim. Sapı önden şekillendirip sonradan deliğini delerek namluyu oturtmak aşırı yanlışmış, onu bu bıçakta anladım.
 Tam tersi, balçağı da tamamen şekillendirip takardım. Bitmiş bıçak üstünde balçak şekillendirmek zulüm oldu resmen. Bir kaç kere perdahı yenilemek zorunda kaldım. Ayrıca balçağın yapıştırılması sap kadar sağlam olmadığı için üstünde eğeyle çalıştıkça epoksi balçağı saldı.
 Bu bıçak özelinde değil aslında, genel sorun, işin bir kısmını bitirince geride gördüğüm uğraştırıcı hataları yapmakta zorlanıyorum psikolojik olarak. Bunu namlunun ucundaki kısımların sağ ve sol geometrisinin aynı olmamasında görüyoruz bu bıçakta. Hataları düzeltmek için işin o zamana kadarki biten kısımlarını bitmemiş gibi görüp geriye dönmek, hataları düzeltmek ve işlemleri tekrarlamak da kesinlikle sonraki işlerimde dikkate alacağım bir prensip olurdu.

Bıçağın kalanıyla ilgili çok büyük bir sorunum yok hocam, hoşuma giden bir iş oldu. Balçak konusunda da dedim ya, o kadar kusur kadı kızında da olur deyip yaptığım işin tadını çıkarmaya baktım.  ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #9 : 26 Nisan 2022, 12:01:34 »
Süper :2up Versiyon 2'de bu iyileştirmeleri görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz o zaman. Bir de "kissaki" çalışması yapabilirsin mesela. Bu bıçağın ucu neredeyse düz. Daha açılı ve japonik form olsa daha güzel olabilirdi.

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #10 : 26 Nisan 2022, 12:18:17 »
Süper :2up Versiyon 2'de bu iyileştirmeleri görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz o zaman. Bir de "kissaki" çalışması yapabilirsin mesela. Bu bıçağın ucu neredeyse düz. Daha açılı ve japonik form olsa daha güzel olabilirdi.
İnşallah diyelim Orkun ustam. Elim alıştıkça bir tane de geleneksel formda yapmayı istiyorum nasip olursa. Bunun uç kısmında hafif dışbükeylik var. Bombeli bir uç gibi düşünebiliriz. Başlarken bir kaç araştırma sonucu görüp beğenmiştim bu uç formunu ama dediğin formda da yapasım var. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

  • ***
  • 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #11 : 26 Nisan 2022, 16:30:11 »
Bence bir saya yaparsın sen  :2up iki parça zeytin bi tane ıskarpela başka bişey yok

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #12 : 26 Nisan 2022, 17:11:20 »
Bence bir saya yaparsın sen  :2up iki parça zeytin bi tane ıskarpela başka bişey yok

İki parça zeytin kalmadı işte Yasin hocam be. :D Ha dersen ki kirazdan olur, elimde kabzalık böldürmeyi düşündüğüm bir kütük var, belki ondan kel kötü bir saya denerim. ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #13 : 27 Nisan 2022, 08:20:12 »
Bıçak mengenesiyle birlikte ayarlarız Mustafa hocam. Biraz zaman lazım sadece, atolyeye neredeyse 1 senedir gidemedim. :(

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #14 : 27 Nisan 2022, 09:09:52 »
Bıçak mengenesiyle birlikte ayarlarız Mustafa hocam. Biraz zaman lazım sadece, atolyeye neredeyse 1 senedir gidemedim. :(

Aman Orkun ustam o kadarı fazla olur ya, düşünmen yeterli çok sağ olasın. Ama atölyeye gitmeni, senden de bir şeyler görmeyi dört gözle bekliyorum hayırlısıyla. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şaban Kurt

  • ***
  • 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #15 : 28 Nisan 2022, 22:19:28 »
Elinize sağlık hocam daha güzel işler olacağı aşikar göze takılan yerleri kendinizde belirtmişsiniz zaten bize bişey kalmamış  :)
Gendarmerie Special Operation...

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hurda Eğe - Bakır - Zeytin / Kardeşime
« Yanıtla #16 : 29 Nisan 2022, 08:38:31 »
Elinize sağlık hocam daha güzel işler olacağı aşikar göze takılan yerleri kendinizde belirtmişsiniz zaten bize bişey kalmamış  :)

Sağ olasın Şaban ustam, motive ediyorsunuz. Bayramdan sonra bu gazla epey yol kat ederim ben. ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur