Çelik: Hurda Eğe
Sap: Zeytin (Orkun ustamın ödüllü başlığından hediyesi)
Isıl İşlem: 800 C~(w1 olduğu düşünülerek), pamuk yağında soğutma
Menevişleme: 300 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.
Kabza Cilası: Sefa hocamın formülü uygulandı.
Bıçağın boyunu ölçmeyi unutmuşum ama elimde duruşuna bakarak ortalama sap 10 cm, namlu da 15 cm civarı diyebiliriz. Heyecandan atlamışım.
Başladığım 3. fakat bitirdiğim 2. bıçağımla karşınızdayım. Genel forma bakmayın, tanto formu hoşuma gittiği için kullandım, bıçağın tanto ile alakası yok desek yeridir.
Markasını bilmediğim hurda bir eğeyi yanlışlıkla kırmam sonucu bundan bir bıçak yapmaya karar verdim. Başta sırttan kilitli çakı olacaktı, şablonlarını vs. çıkardım, karton ve mobilya arkalığında düzgün çalışan şablonun sıkıntıları işi çeliğe dökünce görüldü. Ben de sap kaynattırarak (niyetimde sıcak kaynak denemek vardı ama güvenemedim kendime) sabit namluya çevirdim.
Genelde taşlama makinası (ve sap için kaynak makinası) harici elektrikli alet kullanılmadı, ağız açma işleminin kabası önce taşlama makinası, sonra kalan ince işçiliği serbest elde eğe ile yapıldı. İki farklı ağız açısının olduğu bir namlu yapmak aşırı zormuş, sağda ve solda aynı simetriyi tutturamadım uç kısımda.
Balçakta kardeşimin isteği üzerine bakır kullandım. Balçakta önceki konumda bahsettiğim sorunu yaşamıştım, sap tarafında demir testeresi genişliğinde bir kanal açarak içine bakır malzeme çakma yoluyla balçağı yukarıya ittim, sonrasında lineer gibi görünmesi açısından hızlı kuruyan siyah bir epoksiyle dolgu yaptım. Dikkatli bakılınca göze batar bir tarafı var fakat uzaktan bütünde bir sorun hissettirmiyor. En azından sahibi beğendi.

Namlu ve balçak perdahı 1500 kumda, sap perdahı 1000 kumda bırakıldı. Sapta Sefa hocamın formülünü kullandım ve bunu namluyu korumak amaçlı namluya da sürdüm fakat mat bir görüntü oluşturdu, ne kadar silsem de çıkmadı. Bundan ötürü perdah biraz kötü gibi görünüyor namluda. Bileme yaparken de el alışkanlığını tam kazanmamamdan ötürü bir kaç çizik oluştu namluda, bir boşluğumda perdahını tekrar yenileyerek bu sorunu da çözmeyi düşünüyorum.
Gelelim bu bıçaktaki sıkıntılarıma. Öncelikle ısıl işlem ve menevişten çok sonra namlunun yamulduğunu fark ettim. Soğuk hâlde düzelttim, sapı yapıştırdım fakat tekrar eski yerine gelmiş ya da ben düzelttim sanıp düzeltememişim. Sol tarafa doğru yamuk duruyor namlu.
İkincisi, balçağı ve sapı yaparken ağza doğru eğeyi sertçe kaçırdım, ağızı düzelttiğimdegarip bir geometri olmuş, iç bükey bir namlu gibi. Bunu da bıçağı bilerken fark ettim, belki bant zımpara makinem olursa bunu düzeltebilirim, elde epey zorlar gibi.
Üçüncüsü de namlunun sapa tam ortalı geçmemesi. Biraz sola yakın olmuş. Fazla inceltmemek adına ellemedim bunu da.
Biraz renkli fotoğraf olsun diye orkideleri arka plan olarak kullandım, çok karışık-cümbüşlü bir görüntü olmamıştır İnşallah.